Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Maşinile cu volanul pe dreapta din Regatul Unit nu mai pot fi înmatriculate în România. Ce se întâmplă cu cele din Cipru sau Malta

44
4 Jan 2021 12:24:24
Autor: Valentin Bolocan
Maşinile cu volan pe dreapta sunt considerate foarte periculoase în trafic
Maşinile cu volan pe dreapta sunt considerate foarte periculoase în trafic

Maşinile rulate cu volan pe dreaptă importate de obicei din Regatul Unit al Marii Britanii (UK) nu vor mai putea fi înmatriculate în România, începând cu data de 1 ianuarie 2021, în contextul Brexit, arată Registrului Auto Român (RAR).

Şi asta pentru că certificatul de înmatriculare şi omolagarea de tip nu mai sunt recunoscute în Uniunea Europeană. Posesorii de maşini cu volanul pe partea dreaptă provenite din UK îşi vor putea omologa vehiculele numai dacă fac modificările necesare şi mută comenzile pe partea stângă, demers extrem de costisitor. „Subliniem că pentru aceste vehicule postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului, iar norma de poluare minimă trebuie să fie Euro 3 sau Euro III, după caz”, arată Registrul Auto Român într-un document.
 

200 de accidente anual

 
De precizat că maşinile aduse din Malta sau Cipru, unde se circulă de asemenea pe partea stângă, iar volanul este pe dreapta, vor putea fi omologate în continuare în România, fără a fi modificate, pentru că aceste două ţări fac parte din Uniunea Europeană.
 
Până acum, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România. Anual, între 150 şi 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulaţie, iar multe dintre acestea se soldează cu victime. Potrivit Poliţiei Române, numai în anul 2020, în România au avut loc 207 accidente rutiere în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă, iar în urma acetora au murit 33 de oameni. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

geek-a-contra
4.01.2021, 12:42:26

asta intra la categoria "efecte perverse" ale brexitului: uk va ramine cu mai multe masini expirate si poluante, vor dispare veniturile din forma asta inedita de export si Ro (si tarile est-europene...) vor avea parte de mai putine masini poluante importate din uk

+8 (8 voturi)
Iobag Nerfos
4.01.2021, 13:09:02

Normele UE au fost intelese anapoda de cei din Romania, inclusiv cei de la RAR. Ele prevedeau ca masinile cu volan pe dreapta pot circula in toate tarile UE, nu ca se pot inmatricula. Daca venea un turist din UK cu masina in concediu in Romania putea sa circule si atat. Sa circuli la noi cu o masina cu volan pe dreapta e ca si cum ai circula tot timpul pe contrasens, chiar mai rau. Cazul "clasic" e cel al depasirilor, ca sa vezi daca vine o masina din fata trebuie sa iesi cu toata masina pe celalalta banda, mai ales in cazul in care depasesti un camion

+6 (8 voturi)
IonIon Codreanu
4.01.2021, 13:21:52

Ai perfectă dreptate!

+4 (6 voturi)
cloudvick
4.01.2021, 13:26:17

nu trebuia niciodata sa poata fi inmatriculate!

+6 (10 voturi)
BoogieMan
4.01.2021, 13:48:02

Pe langa Cipru si Malta, mai adaugati si Irlanda pe lista respectiva, alt stat UE in care masinile sunt cu volan pe partea dreapta.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările