Măsură de criză: medicii se vor putea pensiona la 67 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşte vârsta de pensionare a medicilor. Aceştia ar putea lucra până la 67 de ani, dar numai la cerere, potrivit unui proiect adoptat recent de Senat. Specialiştii spun că măsura este una benefică, pentru că la 67 de ani mulţi medici sunt la potenţialul lor maxim.

Vârsta de pensionare a medicilor ar putea creşte de la 65 de ani, cât este în prezent, la 67 de ani, potrivit unui proiect legislativ care a primit, recent, votul senatorilor. Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog, a mai fost adoptat de Parlament anul trecut, dar preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să-l promulge şi a cerut reexaminarea. Şeful statului atrăgea atunci atenţia că unele dintre prevederi pot conduce la disfuncţionalităţi în sistemul de sănătate. După ce au operat mici modificări, proiectul şi-a reluat circuitul legislativ.

Potrivit proiectului, „medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare şi cu cel puţin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare“.

Totodată, „medicii care au depăşit limita prevăzută (de 67 de ani) pot profesa în continuare în unităţi sanitare private“. Desfăşurarea activităţii se face în baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România (CMR) şi a avizului anual de liberă practică.

Medicii pot lucra şi „la stat“ peste vârsta de 69 de ani, dar numai în anumite condiţii. Astfel, măsura este valabilă numai în cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical sau al celor în care este nevoie de servicii medicale peste nevoile obişnuite. În aceste cazuri, continuarea activităţii medicilor trebuie cerută chiar de unităţile sanitare respective, care trebuie să depună o solicitare motivată. Continuarea activităţii se va face, după caz, până la ocuparea postului vacant ori „până la încetarea stării de necesitate care a impus menţinerea în activitate a medicului respectiv“, potrivit propunerii legislative.

Scopul proiectului, acoperirea deficitului de personal

Proiectul prevede şi restricţii pentru medicii care amână pensionarea. Astfel, aceştia nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii, al ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţea sanitară proprie, al autorităţilor de sănătate publică, al CNAS, al caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, precum şi în cadrul spitalelor publice şi al oricărei unităţi sanitare publice.

Aceste prevederi arată clar scopul proiectului: acoperirea deficitului de personal, care afectează nenumărate spitale publice. „Prin propunerea legislativă, încercăm să diminuăm presiunea imensă care există asupra sistemului medical românesc datorită lipsei cronice a personalului medical, în special în provincie ori în zonele rurale. În acest sens, fără a aduce atingere dreptului medicilor de a beneficia de pensie la momentul împlinirii vârstei de pensionare, propunem să existe posibilitatea legală pentru aceştia ca la cerere să poată lucra până la vârsta de 67 de ani, cu condiţia de a îndeplini toate cerinţele necesare exercitării profesiei“, se arată în expunerea de motive semnată de fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog.

Ce spun specialiştii

Specialiştii afirmă că măsura prelungirii vârstei de pensionare este benefică pentru sistemul medical, deşi nu va rezolva penuria cronică de personal din Sănătate.

„Dacă oamenii sunt în putere şi nu simt nevoia să se pensioneze, este una dintre soluţii. Nu o să aducă o rezolvare nemaipomenită, pentru că 2 ani în plus, raportat la 30 de ani de activitate, nu înseamnă mare lucru. Sunt o sumedenie de medici care la 67 de ani nu numai că sunt capabili să muncească, dar sunt la potenţialul lor maxim. Când te duci să faci o operaţie complicată, nu te aştepţi să te opereze un medic de 45 de ani, ci un profesor, care are o anumită vârstă“, a explicat, pentru „Adevărul“, expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu.

„În SUA nu există limită de pensionare câtă vreme instituţia te consideră util. Suntem în urmă cu 20.000 de specialişti, va trebui să fim mai flexibili şi să îi lăsăm pe acei medici care îşi doresc să rămână în sistem să facă acest lucru. Este o măsură în concordanţă cu ceea ce se întâmplă şi în alte state europene, care au crescut vârsta de pensionare la cadrele medicale“, este de părere şi academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Capitală.

Şi medicul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că măsura ar fi în beneficiul sistemului. „În contextul penuriei de medici, dacă sunt specialişti care sunt apţi din punct de vedere psihic şi fizic şi vor să îşi practice meseria, este bine să o poată face. Aceşti medici care au între 65-67 de ani sunt medici cu experienţă de care este păcat să te dispensezi“, a explicat chirurgul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite