Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Măsurile cuprinse în Ordinele comune pentru prevenirea răspândirii COVID-19

2
23 May 2020 14:06:08
Autor: George-Andrei Cristescu
Masca a devenit obligatorie la metrou
Masca a devenit obligatorie la metrou

Mai multe ordine comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerului Sănătăţii, prin care sunt stabilite măsuri şi reguli specifice, în mai multe domenii, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, au fost publicate vineri, 22 mai în Monitorul Oficial nr. 435, partea I.

Astfel, au fost emise următoarele ordine:
 
• Ordinul al ministrului afacerilor interne şi ministrului transporturilor infrastructurii  şi comunicaţiilor privind măsuri şi reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.
 
Potrivit documentului menţionat, principalele obligaţii ale operatorilor economici care administrează infrastructura de transport sunt de a asigura distanţa de protecţie între persoane, de cel puţin 1,5 metri, în zonele cu risc de aglomerare, de informare a pasagerilor, prin afişe sau mijloace de comunicare sonore sau video cu privire la măsurile de protecţie sanitară şi dezinfecţie periodică a zonelor cu risc de aglomerare. Ordinul amintit conţine măsuri detaliate pentru fiecare tip de transport, terestru, subteran, aerian şi naval.
 
• Ordin al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.
 
De asemenea, se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, în condiţiile şi cu respectarea Instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă, instrucţiuni prevăzute în anexa acestui ordin comun. 
 
• Ordin al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne privind aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase, prin care sunt stabilite măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii cultelor religioase, inclusiv a slujbelor cu caracter privat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Edmond Wolf
23.05.2020, 15:38:22

Și să crăpi, nu poți respecta legea. Dacă stai la 2 metri distanță, nu poți să fii pe post de medic și să iei temperatura celui care intră în fabrică sau supermarket pentru că temperatura cu termometrul de contact pentru uz uman se poate lua numai dacă îl apropii la câțiva milimetri de fruntea celui testat. Dacă iei temperatura, nu mai poți respecta distanțarea socială de 2 metri. Deci oricum ITM-ul e obligat să te amendeze. Dacă nu o face înseamnă că favorizează infractorul. Supravegherea epidemiologică nu o face medicul epidemiolog că avem extrem de puțini în România, ci persoana desemnată de conducere, respectiv femeia de serviciu care la cel mai mic simptom de tuse, te pârăște la director care e obligat să te trimită la medic chiar dacă ai tușit cu subînțeles, ca să priceapă vecinul. Adică se instituie un fel de pândă și turnătorie ceaușistă, nu supravegherea epidemiologică. Probabil CCR, PSD, rușii și chinezii sunt de vină că cineva de la noi a făcut un act normativ că îți vine să plângi.

+1 (1 vot)
Smeritu Pahomie
23.05.2020, 21:06:23

Numai ROMANIA exceleaza ca STAT MAFIOT MILITIENESC cu masurile cele mai TIRANICE din lume.......EXPERIMENTUL PITESTI si CANAL, PERIPRAVA, AIUD....etc. vorbesc clar si nu vor fi uitate NICIODATA ! VIZIONATI MEMORIALUL DURERII cu Lucia Hossu Longin ca sa nu ne uitam ISTORIA.

Modifică Setările