Măsurile cuprinse în Ordinele comune pentru prevenirea răspândirii COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ordine comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerului Sănătăţii, prin care sunt stabilite măsuri şi reguli specifice, în mai multe domenii, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, au fost publicate vineri, 22 mai în Monitorul Oficial nr. 435, partea I.

Astfel, au fost emise următoarele ordine:

• Ordinul al ministrului afacerilor interne şi ministrului transporturilor infrastructurii  şi comunicaţiilor privind măsuri şi reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Potrivit documentului menţionat, principalele obligaţii ale operatorilor economici care administrează infrastructura de transport sunt de a asigura distanţa de protecţie între persoane, de cel puţin 1,5 metri, în zonele cu risc de aglomerare, de informare a pasagerilor, prin afişe sau mijloace de comunicare sonore sau video cu privire la măsurile de protecţie sanitară şi dezinfecţie periodică a zonelor cu risc de aglomerare. Ordinul amintit conţine măsuri detaliate pentru fiecare tip de transport, terestru, subteran, aerian şi naval.

• Ordin al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

De asemenea, se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, în condiţiile şi cu respectarea Instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă, instrucţiuni prevăzute în anexa acestui ordin comun. 

• Ordin al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne privind aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase, prin care sunt stabilite măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii cultelor religioase, inclusiv a slujbelor cu caracter privat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite