Mazăre a explicat judecătorilor cum a ajuns să facă afaceri cu Schwartzenberg în Brazilia şi Madagascar. „El alimenta contul din Israel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazare FOTO Mediafax
Radu Mazare FOTO Mediafax

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a negat că ar fi primit mită de la afaceristul israelian Avraham Morgenstern suma de 175.000 de euro, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg. Banii viraţi de Elan Schwartzenberg într-un cont nedeclarat din Israel erau de fapt o datorie mai veche pe care o avea la el un cetăţean grec.

Cum explică DNA şpaga

Fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, senatorul Alexandru Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost trimişi în judecată, pe 1 aprilie,  în dosarul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.

Potrivit DNA, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o bancă din Israel.

Întâlniri cu afaceristul la cafenea

Magistraţii au fost curioşi de ce Mazăre nu se întâlnea cu Morgenstern într-un cadru oficial. „Sunt acuzat că în 19 octombrie 2011 m-am întâlnit cu Morgenstern si i-am dat acordul tehnic. Este adevărat că ne-am văzut la data respectivă la casa mea din Mamaia. Eu n-am fost un primar tipic, aveam puţine întâlniri la birou, cu Gabi Stan de exemplu am decis la o cafenea să facem cartierul. Pe Morgenstern l-am chemat acasă, era dimineaţa, nu plecasem la serviciu. Ofertele pentru licitaţie nu erau încă depuse. Dânsul m-a sunat să vorbească cu mine, eu i-am zis să vină la mine acasă. Subiectul întâlnirii era legat de proiectul cartierului pt tineri, nu am discutat despre campusul social Henri Coandă. Morgenstern avea probleme de infrastructură cu primăria, nu avea o autorizaţie”, a explicat Radu Mazăre.

Schwartzenberg, mandat de arestare în lipsă

În aceeaşi cauză, Radu Mazăre este cercetat pentru că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. Fostul edil susţine că, deşi era titlularul contului, nu s-a folosit niciodată de el. Mazăre le-a povestit judecătorilor, la termenul de luni, că în anunl 2002 a mers în Cuba iar la întoarcere a avut o discuţie cu Elan Schwartzenberg despre oportunităţie de investiţii în ţara respectivă, omul de afaceri propunându-i să facă afaceri împreună.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au emis, în iunie 2014,  un mandat european de arestare preventivă pe numele omului de afaceri Elan Schwartzenberg, el fiind dat şi în urmărire internaţională după o solicitare a Poliţiei Române.

Afacerile din Brazilia şi Madagascar

„În 2002 am înfrăţit Constanţa cu Havana şi am fost în Cuba, într-o delegatie, pt 2 saptamani‎. Inainte sa fiu primar eu m-am ocupat numai de afaceri.  Am avut o discutie cu Elan în 2002, dupa ce m-am întors din Cuba, referitor la oportunităţile de investiţii in Cuba. El mi-a propus ca, având în vedera că voi mai merge in locuri cu potenţial de dezvoltare, sa facem impreuna afaceri in aceste locuri. Gen Columbia,  Indonezia,  Honduras, Brazilia,  Papua Noua Guinee, Madagascar‎. În funcţiede aportul fiecăruia inchideam afacerea”, a precizat Mazăre.

Fostul primar a arătat că ar fi deschis atunci, în 2003 un cont bancar in Israel, i-ar fi dat şi procura lui Elan Schwartzenberg să opereze pe acel cont, deoarece era primar atunci. „Dânsul urma să pună bani în acel cont de-a lungul timpului, de ordinul zecilor-sutelor de mii de euro, în funcţie de disponibilităţile sale. Eu eram titularull contului, dansul doar avea procura respectivă. El făcea viramente în acel cont. Acest acord s-a concretizat în două afaceri imobiliare, una în Brazilia si una în Madagascar. Erau anumite ţări în care Elan nu mergea, pentru că era israelian. În 2003 Elan a început să transfere bani în acel cont. Până în 2011 cred că în contul acela au intrat din contul personal al lui Elan sau din conturile firmelor sale aprox 1 milion de euro”, a explicat Radu Mazăre.

Varianta DNA: „Schwartzenberg era garantul şpăgii”

Schwartzenberg ar fi acţionat „ca un liant” între mituitor, Avraham Morgenstern, şi mituit, Radu Mazăre, susţin anchetatorii. Rolul lui Schwartzenberg a fost de a garanta „afacerea” care, potrivit procurorilor, seamănă cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale. Contul escrow este un depozit colateral care are ca scop principal protejarea participanţilor în timpul unor tranzacţii comerciale.

Principala caracteristică a contului escrow este că permite depunerea sumelor în favoarea beneficiarului, însă ridicarea acestora este condiţionată de îndeplinirea unor condiţii contractuale.  Într-o convorbire telefonică din martie 2012, Schwartzenberg i-a explicat lui Mazăre preferinţa pentru utilizarea acestei metode: „Altceva să-ţi spun şi cu asta încheiem discuţia: Escrow! Eu de când am învăţat să fac bussines am învăţat să lucrez cu contul escrow”.

Întrebările Curţii Supreme

Radu Mazăre a mai explicat ieri că Elan Schwartzenberg i-ar fi spus ce sume a virat în contul respectiv, „de obicei când ne întâlneam, odată la câteva luni”. „Dansul era foarte mult plecat, dar venea si in Romania. Eram prieten cu Elan dinainte de 2000. Cred că din 1998. Nu am declarat acel cont in declaraţia de avere. Desi eram titularal contului, banii nu erau ai mei, ci ai lui Elan. Daca l-as fi declarat, ar fi trebuit să explic de unde provin banii respective”,  aprecizat Mazăre.

Curtea Supremă: De ce aţi ales Israel?
Radu Mazăre: Aşa am stabilit cu Elan, el mi-a recomandat, când l-am deschis am mers în Israel împreună.
Curtea Supremă: Putea derula acolo bani. Nu stiu. Nu v-a fost teamă?
Radu Mazăre: Era de notorietate ca Elan are bani din afaceri curate, în 1999 a vândut o agenţie de publicitate lui Robert Murdoch cu 19 milioane de euro, Exclusiv Media.

Despre afacerile din Brazilia

Radu Mazăre a dat detalii şi despre afacerile din Brazilia.  „În 2005 am înfrăţit oraşul Constanţa cu Santos. Am cunoscut oameni din Brazilia, am identificat două terenuri pretabile pentru investiţii, în nord-estul Braziliei. Acolo am mers cu fratele meu Mihai în 2006, care avea si el un acord similar cu al meu cu Elan, legat de contul din Israel, si am început demersurile pentru a achiziţiona cele două terenuri. Unul a fost cumpărat în 2007, al doilea în 2008, pe numele fratelui meu, dar cu banii lui Elan. Am folosit bani si din contul fratelui meu Alexandru, pe care era titulară si prietena lui, Ema Gavrilă. Acel cont era alimentat tot de Elan, dar banii cash îi primea de la Gavrilă în Romania”, a precizat Mazăre.

„Am demarat discuţiile cu tribul din Madagascar”

Fostul primar  a mai arătat că în iunie 2008 ar fi încheiat în Israel anexa 1 la contractul de reprezentare făcut în 2003 cu Elan. A„colo apăreau fratele meu Mihai si Ema Gavrilă si prevedea ca banii au fost investiţi de Elan si Ema în cotele respective, ca eu si Mihai urmează ca în 10 ani sa găsim finanţator pentru un proiect pentru acele terenuri, iar dacă nu facem acest lucru, terenul urma să se vândă si banii împărţiţi astfel: 75% Elan, 15% Ema Gavrilă si 5% eu, iar 5% Mihai Mazăre”, aprecizat Mazăre.

„În septembrie 2011 am mers prima dată in Madagascar, timp in care Elan alimenta în continuare contul din Israel. Acolo am găsit un amplasament cu potenţial, cu un preţ rezonabil, într-o zonă turistică (era la ocean) – aproximativ două hectare. Am discutat cu Elan despre posibilitatea de a face o investiţie acolo. Am convenit să o realizam. Eu si Mihai am demarat discuţiile cu tribul care era proprietar despre teren când am revenit în Madagascar. Am luat terenul în concesiune pe numele meu şi pe numele fratelui meu Mihai pe o perioadă de 99 de ani (acolo nu se vând terenuri străinilor)”, a explicat fostul primar.

Despre resortul deschis în Madagascar

Radu Mazăre a mai spus că a închis contul din Israel în noiembrie 2011, cei 800 de mii de euro sold au fost transferati în contul din Israel al fratelui său, Mihai Mazăre. „A fost închis ai contul comun al Emei si al lui Alexandru din Israel, transferul fiind făcut tot la Mihai (peste 200 de mii de euro). În paralel, fratele meu Mihai a deschis o firmă în Madagascar, pe numele lui (Oceane Dune). Toţi banii adunaţi în contul lui au fost transferati în contul acestei firme deschis în Madagascar. În total era vorba despre 1,3 milioane de euro. Mihai şi-a închis şi el contul din Israel. Fratele meu Mihai a cesionat apoi acţiunile sale la firma din Madagascar către o firmă Case Mund Belize, deţinută integral de domnul Elan. În paralel cu cesionarea, Mihai a făcut un acord notarial prin care renunţă în favoarea aceleiaşi firme la suma de 1,3 milioane de euro cu care finanţare firma si care era împrumut asociat. Banii urmau să fie recuperaţi de Case Mund, firma lui Elan”, a mai spus Mazăre.

Toată această înţelegere a fost trecută în Anexa 2 încheiată în 2 mai 2013. Ocean Dune trebuia să construiască resort-ul, iar el si fratele meu sa primi redevenţă de câte 5%. Ema Gavrila urma să aibă două bungalow-uri din totalul de 16 care urmau să fie construite.

„Nu este şpagă, este un împrumut”

„Eu sunt acuzat că suma de 95 de mii de euro am luat-o mită. De fapt, Elan a virat-o in contul meu în septembrie 2011 nu ca făcând parte din acordul încheiat în 2003. Era de fapt rambursarea unei datorii. În 2004 am împrumutat pentru zece ani un cetăţean grec cu 600 de mii de euro, Yanis Skanzikas, îmi era prieten din anii ‘90. Prin 2006-2007, Elan si Yanis s-au cunoscut la ziua mea, apoi au ţinut legatura, iar Elan l-a ajutat cu contacte pe Yanis să cumpere un teren in Ucraina. Pentru ajutorul respectiv, Elan trebuia să îi dea lui Yanis 650 de mii de euro, reprezentând contravaloarea serviciilor. Elan i-a dar 50 de mii de euro, iar pentru că toţi trei eram prieteni, i-a propus lui Yanis ca datoria celui din urmă la mine să fie preluată de Elan. M-au informat despre asta prin 2007-2008. Eu am fost ok cu înţelegerea, pentru că eram foare bun prieten cu amândoi si aveam încredere”, a explicat mazăre că şpaga era un împrumut.

Fostul prima ra spus că cei 95 de mii de euro viraţi de Elan în contul său în septembrie 2011 au venit în contul acestei datorii. „Am aflat in mai 2013 ca, de fapt, aceşti ultimi bani erau rambursarea unei parti din datoria preluată de la grec, nu finanţarea pt proiecte, aşa cum se întâmplă de obicei. Nu ştiam din ce societate a virat Elan banii”, a mai declarat Radu Mazăre.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite