Viaţa lui Dănuţ atârnă într-un fir de aţă. Dan Enescu: „Este un caz extrem de grav, fără precedent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul micuţului de doi ani care a fost scos din puţul casei după aproape 11 ore este unul fără precedent pentru medicii de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, care spun că starea acestuia este una extrem de gravă.

Cazul copilului scos din puţ după 11 ore în care a stat în frig şi în apă este unul fără precedent pentru medicii de la cel mai mare spital de urgenţe pentru copii din ţară, atrag atenţia specialiştii. Aceştia spun că viaţa micuţului atârnă de un fir de aţă şi că deşi băiatul a fost scos în viaţă din puţ, şansele de supravieţurile ale acestuia depind de rezistenţa lui de tratamentul cu antibiotic la care este supus în prezent. Asta pentru că micuţul are o suferinţă pulmonară gravă, cu o infecţie care i-ar putea aduce decesul. 

„Dar sigur că pot fi şi alte suferinţe, inclusiv ale pielii, după ce copilul a stat 11 ore în frig şi umezeală. Faceţi, vă rog, un test şi vedeţi dacă puteţi sta în frig, în întuneric, într-un spaţiu îngust atâtea ore. Mie, ca adult, îmi este greu să mă văd rezistând. Dar, în viaţa mea, am văzut multe minuni”, a spus profesorul Dan Enescu, şeful Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală. 

În prezent, copilul e conectat la aparate medicale speciale care ar trebui să-i ajute plămânul în care sunt germeni să îşi revină. Ameliorarea însă ar fi posibilă în cel mult o săptămână, după cum a declarat şi Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu. Mai mult, câtă vreme este la terapie intensivă, micuţul nu poate beneficia de consultaţia unui neurolog, pentru că o evaluare corectă presupune ca acesta să fie treaz şi să nu respire cu ajutorul aparatelor. 

Număr mic de pneumologi pediatri

O problemă mare pe care o are România în acest moment este că numărul de specialişti pe pneumologie pediatrică este unul foarte redus, iar infecţiile pulmonare sunt greu de tratat mai ales în contextul în care antibioticele au o eficienţă redusă în astfel de boli, fapt semnalat inclusiv de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

„Este un caz foarte delicat. Numai Dumnezeu ştie cum a stat el acolo. Vă daţi seama, aproape 11 ore într-un puţ îngust, în frig, cu jumătate din corp în apă, înghiţind apă despre care nu ştim nimic, mă refer la calitatea acesteia. Noi, doctorii, facem tot ceea ce este necesar într-un caz fără precedent”, a completat profesorul Dan Enescu. Iar starea micuţului este influenţată şi de stopul cardio-respirator pe care l-a suferit în timpul transportului din Teleorman în Capitală, dar şi de minutele în care creierul său nu a fost oxigenat.

Dănuţ a căzut, marţi, în puţul din curtea casei din localitatea Balta Sărată, judeţul Teleorman şi a rămas blocat la aproximativ 16 metri adâncime, fiind scos după aproape 11 ore, de către echipele de intervenţie. După ce i s-a acordat primul ajutor la faţa locului, copilul a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, unde este internat în secţia de Terapie Intensivă.  

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite