Judecătorii suceveni: dosarul în care preşedintele Colegiului Medicilor este judecat pentru corupţie înapoi la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Suceava a decis, în cursul zilei de miercuri, ca dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, în care este judecat şi preşedintele Colegiului Medicilor, profesorul Vasile Astărăstoae, să fie restituit DNA, pentru refacerea urmăririi penale.

Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat în cazul cererilor formulate de avocaţii inculpaţilor în dosar, la termenul din 25 aprilie, privind restituirea cauzei la DNA. Astfel, Curtea de Apel Suceava a decis ca dosarul să fie restituit DNA - structura centrală, pentru refacerea urmăririi penale. Totodată, sunt menţinute măsurile asiguratorii dispuse în acest caz.

Hotărârea Curţii de Apel Suceava poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

La termenul din 25 aprilie al procesului care se desfăşoară la Curtea de Apel Suceava şi în care Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, este judecat, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, avocaţii inculpaţilor au invocat mai multe excepţii privind neregularitatea actului de sesizare a instanţei.

Ei au solicitat completului de judecată admiterea excepţiei privind nulitatea actelor de urmărire penală şi restituirea cauzei la Parchetul competent pentru refacerea actelor de urmărire penală şi a actului de sesizare a instanţei.

Daniel Atasiei, avocatul lui Vasile Astărăstoae, a arătat că Serviciul Teritorial Iaşi al DNA nu ar fi avut competenţa materială de a efectua urmărirea penală în această cauză, argumentând că această competenţă ar fi aparţinut structurii centrale a DNA. El a mai spus că în cazul clientului său nu există o sesizare pentru a se putea începe urmărirea penală pentru conflict de interese, iar în sesizarea iniţială nu erau relatate fapte care ar avea legătură cu conflictul de interese.

La rândul său, Angelica Enache, avocatul proprietarului firmei Maguay Impex SRL, Corvin Gabriel Pughin, a cerut instanţei să admită excepţia nulităţii rechizitoriului întocmit de DNA - Serviciul Teritorial Iaşi întrucât este emis de un organ de urmărire penală necompetent şi după criteriul teritorialităţii şi excepţia nulităţii tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză prin încălcarea repetată a dispoziţiilor Codului de procedură penală, cu consecinţa vătămării dreptului inculpatului la un proces echitabil.

Gheorghe Şuhan, avocatul Ralucăi Vătuiu, a spus că în rechizitoriu, din considerente care nu au putut fi deplin clarificate, nu este stabilită vinovăţia clientei sale şi a cerut restituirea dosarului la Parchet pentru „idetificarea adevăraţilor autori”.

Ancheta DNA la Universitatea de Medicina din Iaşi a demarat în 2011

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată în 21 decembrie 2011, de către procurorii DNA Iaşi, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

Ancheta DNA la UMF Iaşi a fost începută la începutul anului 2011, când procurorii au descins la sediul universităţii pentru a analiza documentaţia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituţia ieşeană le derulează.

Platforma de e-learning le permite cursanţilor de la UMF Iaşi să aibă acces la întreaga documentaţia de curs, precum şi la informaţiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.

Citiţi şi:

Şeful medicilor Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată: „Dosarul de corupţie este un roman SF prost scris“

Procurorii DNA au făcut public rechizitoriul Lotului UMF

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite