EXCLUSIV STENOGRAME Motivul halucinant pentru care medicul şpăgar decorat de Iohannis primea mită de la pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Rusu este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită FOTO Mediafax
Florin Rusu este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită FOTO Mediafax

Procurorii Tribunalului Bucureşti i-au trimis în judecată pe medicii Florin Rusu şi Ştefan Oszvath, ambii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, sub acuzaţia că au luat mită de la familiile unor copii care aveau nevoie de operaţie. În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii arată, pas cu pas, cum medicii au cerut bani de la obraz unor părinţi pentru a le opera copilul.

Anestezistul Florin Rusu, decorat de preşedintele Klaus Iohannis în mai 2015, deşi se ştia că face obiectul unei anchete penale de corupţie, este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită. 

Colegul său, chirurgul ortoped Ştefan Oszvath, este suspectat de trei fapte de luare de mită, dar şi de două infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Cei doi medici şi-au recunoscut faptele, dar au susţinut că au luat şpaga la insistenţa părinţilor copiilor. Procurorii au precizat în rechizitoriu că relevante în acest sens sunt chiar declaraţiile inculpaţilor care ”au arătat că, pentru ca părinţii să fie liniştiţi cu privire la soarta pacienţilor minori, era necesar să accepte o sumă de bani, acest lucru reprezentând o garanţie a calităţii actului medical dar şi a rezultatului intervenţiei chirurgicale”.

Şpagă de la obraz

Familiile micuţilor operaţi au susţinut însă că banii le-au fost ceruţi de la obraz. Astfel, la 7 aprilie 2013, Ştefan Oszvath i-a spus tatălui unui minor că fiul său va fi operat a doua zi, în jurul orei 8.00, precizându-i „să fie pregătit”.
Întrucât bărbatul nu a înţeles semnificaţia acestei cereri, l-a întrebat pe medic în ce sens „să fie pregătit”. Ştefan Oszvath  medicul i-a spus direct că trebuie să pregătească 600 de lei pentru el, 200 de lei pentru medicul anestezist Florin Rusu Rusu şi 100 de lei pentru un alt cadru medical care va asista la operaţie, medicul rezident Gabriel Alin Sterian.

Ştefan Oszvath i-a mai zis să pună sumele de bani în plicuri separate, urmând ca acestea să fie date individual fiecărui cadru medical.
Bărbatul s-a plâns fiicei sale mai mari despre cererea medicilor, iar aceasta s-a decis să facă reclamaţie la procurori. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus interceptarea şi înregistrarea audio şi video a convorbirilor purtate de către denunţătoare cu medicul Ştefan Ozsvath, cât şi cu alte persoane.

”N-am găsit, dom doctor...”
 
Medicul a fost filmat în timp ce primea şpaga. Unele dintre momentele surprinse de cameră ar părea chiar hilare, dacă ar fi rupte de context. Astfel, Ştefan Oszvath  s-a arătat nemulţumit că aparţinătorii copilului nu au pregătit banii la plic şi i-au numărat pe holul spitalului, în văzul tuturor. ”N-am găsit plicuri, domn doctor”, a fost replica denunţătoarei.

Ozsvath Gheorghe Ştefan: Nu, nu, da’ tu ţine ăia la tine, ce trebuie să dai anestezistului şi medicului care mă ajută.
GG: (se adresează ficei sale) Dânsu’ a zis, şase...
Ozsvath Gheorghe Ştefan: (se adresează fiicei lui GG) Îţi fac io cunoştinţă cu ei, tu stai acolo...
GG: Dă-i domnului şase milioane!
Ozsvath Gheorghe Ştefan: ...că nu ştiu când vine...
Ozsvath Gheorghe Ştefan: (se adresează fiicei lui GG) Tu-mi dai mie...şase milioane... restu’...doi şi...unu’, dai dincolo...
GG: Da, da, da...
(...)
Ozsvath Gheorghe Ştefan: V-am spus, trebuia să băgaţi într-un plic...ceva...ca să nu...
GN: N-am găsit, dom doctor...
GN: Dacă n-am găsit plicuri...

Gestul femeii de a scoate banii din portofel şi de a-i oferi direct medicului l-a panicat pe acesta.
Ozsvath Gheorghe Ştefan: Cum poţi să-i numeri aşa? Când vin ăia, le bagi în buzunar.

”Anestezistu’ e unu’ cu burta mai mare”

Ulterior, chirurgul i-a indicat femeii cui trebuie să mai dea şpagă. Pentru că aceasta nu ştia cum arată Florin Rusu, Ştefan Oszvath  l-a descris sugestiv: ”E unu’ cu burta mai mare”.
GN: Aşa, şi...domnului anestezist...
GN: ...şi mai trebuie la cineva, am înţeles...
Ozsvath Gheorghe Ştefan: ...care m-ajută. Îi dai un milion ăluia. Îţi spun eu cine e.
Ozsvath Gheorghe Ştefan: Îţi spun io, ”domn doctor care m-ajută.”, ”domn doctor anestezist...” Anestezistu’ e unu’ cu burta mai mare (face un gest sugestiv în dreptul abdomenului), doctoru’ Rusu, cam de vârsta mea.
GN: Da, da, da, şi...
Ozsvath Gheorghe Ştefan: Pune-i separat ca să-i ai pregătiţi.

I-a confundat pe medici

Alt moment hilar s-a consumat atunci când denunţătoarea l-a confundat pe anestezist cu medicul rezident şi i-a băgat celui din urmă în buzunar 200 de lei şi nu 100 de lei, aşa cum îi indicase Ştefan Oszvath.
Când şi-a dat seama de greşeală, tânăra i-a cerut rezidentului să-i de rest 100 de lei, iar acesta s-a conformat. “Nu e nicio problemă”, a zis doctorul.

GN ţine în mâini o sumă de bani şi se apropie de medicul rezident Alin Gabriel Sterian, apoi se îndepărtează spunând: Două, două mi-ai zis...
GN: E anestezistul?
O doamnă din salon: Nu!
GN: Nu e anestezistul?
O doamnă din salon: E ălalaltul. Ce Doamne iartă-mă!
GN: Ălalaltul e? Şi eu ce fac ? Eu îi dau înapoi… îi iau înapoi ? (GN se apropie de Sterian Alin Gabriel) Ia staţi numai un pic…dumneavoastră sunteţi anestezistul?
Sterian Alin Gabriel: Nu, nu, nu, eu sunt…neinteligibil…
GN: Staţi un pic că…Numai niţel că v-am dat mai mult. Mai daţi-mi unu’ încoa’ că eu v-am dat două că am zis că e anestezistul, am încurcat borcanele. Mă scuzaţi.
Pe imagini se observă cum medicul rezident Alin Gabriel Sterian introduce mâna dreaptă în buzunarul drept al halatului de unde scoate două bancnote de 100 lei, iar una din ele o înmânează lui GN.
GN: N-am ştiut...
Sterian Alin Gabriel: Nu e nicio problemă...

Filmul şpăgii

Declaraţia femeii care i-a denunţat pe medicii şpăgari este edificatoare. Femeia a descris pas cu pas cum a dat mita celor trei medici:

”Întrucât medicul Ozsvath Gheorghe Ştefan a spus că trebuie să fie un însoţitor pentru fratele meu după ce se termină operaţia, am rămas eu ca însoţitor încă din data de 07.04.2013.

Luni dimineaţa, în jurul orei 07.33 m-am întâlnit cu medical Ozsvath Gheorghe Ştefan pe holul care duce spre blocul operator. Cu această ocazie i-am dat medicului Ozsvath Gheorghe Ştefan suma de 600 de lei pe care i-o ceruse în ziua precedentă tatălui meu.

Întrucât aveam toţi banii la un loc, am scos din portofel o sumă de bani, am numărat în faţa medicului Ozsvath Gheorghe Ştefan suma de 600 de lei şi i-am dat-o acestuia.
Când a văzut că număr banii medicul Ozsvath Gheorghe Ştefan mi-a spus că nu trebuia să-i dau banii în acest mod şi că trebuia să-i bag într-un plic.

Medicul Ozsvath Gheorghe Ştefan mi-a spus că urmează să mi-i indice pe ceilalţi doi medici, respectiv medicul anestezist şi medicul care va participa la operaţie pentru a le da sumele de bani pe care va trebui să le pun în plicuri.

În jurul orei 09.15 medicul Ozsvath Gheorghe Ştefan a venit în salonul unde era internat fratele meu împreună cu medicul anestezist şi medicul rezident care urmau să participe la operaţie, mi-a făcut semn că cei doi sunt medicii cărora urma să le dau banii după care a plecat împreună cu medicul anestezist în salon rămânând doar medicul rezident care consulta pacienţii.

După ce a rămas singur i-am introdus medicului rezident suma de 200 de lei în buzunarul drept al bluzei sale. I-am introdus suma de 200 de lei şi nu suma de 100 de lei întrucât îl confundasem cu medicul anestezist.

Ulterior i-am cerut înapoi suma de 100 de lei iar medicul rezident a spus “că nu e nicio problemă” rămânându-i acestuia suma de 100 de lei.
Cu aceeaşi ocazie am observat că şi celelalte două însoţitoare din salon i-au dat medicului rezident câte o sumă de bani, introducându-le în buzunarul bluzei acestuia.

Ulterior am aflat de la cele două însoţitoare că i-au dat fiecare câte 100 de lei medicului rezident.
Mie personal sau tatălui meu medicul rezident nu ne-a cerut nici o sumă de bani.
În jurul orei 09.40 în salon a venit medicul anestezist care l-a consultat pe fratele meu.
Cu această ocazie i-am introdus medicului anestezist suma de 200 de lei în buzunarul drept al hainei.
Am observat că şi celelalte două însoţitoare au introdus fiecare câte o sumă de bani în buzunarul medicului anestezist.

Precizez că în timp ce medicul anestezist consulta cei trei pacienţi din salon atât eu cât şi celelalte două însoţitoare aveam banii în mână pregătiţi pentru a-i da medicului anestezist.
Medicul anestezist a observat când eu şi celelalte două însoţitoare i-am introdus banii în buzunar însă nu a zis nimic”.

Bani de cumpărături şi economii pentru concediu

După ce medicii au ieşit din sala de operaţie, procurorii i-au reţinut imediat. La percheziţile făcute în cabinete, anchetatorii au găsit şi alte sume de bani primite de doctori de la familii ale copiilor internaţi.
Astfel, asupra lui Ştefan Oszvath  au fost găsiţi 3.076 lei, printre care  şi bancnotele marcate criminalistic. Pus în faţa probelor, chirurgul a recunoscut cine i-a dat banii, dar a pretins că restul de 2.476 lei îi aparţin, fiind bani de cumpărături.

La Florin Rusu s-a găsit suma de 3.050 lei.  Din aceştia, 2.550 de lei erau în mai multe plicuri de culoare albă, pe care erau scrise numele unor pacienţi. Cu toate acestea, anestezistul a pretins că  banii reprezintă economii personale făcute pentru concediul de odihnă.
Mai modest, medicul rezident Gabriel Alin Sterian nu primise în acea zi decât 525 de lei, bani găsiţi asupra sa. El a recunoscut că a lut mită.

A negat că a cerut bani

Chirurgul Ştefan Oszvath  a admis că a primit ”o atenţie” de la familia copilului operat, dar a negat că ar fi condiţionat actul medical, în ciuda probelor.

”Tatăl minorului m-a întrebat cât trebuie să îmi dea pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, la care eu am răspuns că nu îmi datorează nimic şi ştie bine că nu am condiţionat internarea şi investigarea minorului pentru stabilirea unui diagnostic şi tratament de primirea unei sume de bani sau alte foloase la care dânsul mi-a răsouns că «lăsaţi că mă interesez eu şi vorbim mâine dimineaţă». I-am spus că «în cazul în care vrea să fie drăguţ» să aibă în vedere toată echipa operatorie, din care face parte atât anestezistul cât şi medicul care mă ajută. Nu i-am menţionat acestuia vreo sumă de bani, fie pentru mine, fie pentru colegii mei”, a declarat medicul în faţa anchetatorilor.

El a mai spus că a primit de-a lungul carierei sume de bani de la părinţii pacienţilor pentru ca aceştia să nu creadă că este ”dezinteresat de actul medical” şi că primirea unei sume de bani în vederea realizării unei intervenţii chirurgicale reprezintă o cutumă în mediul spitalicesc
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite