Ce spune Meleşcanu despre decizia lui Trump de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Poziţia MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Melescanu FOTO gov.ro
Teodor Melescanu FOTO gov.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a prezentat, vineri, propria poziţie referitoare la decizia preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. De asemenea, şi MAE a avut o poziţie oficală asupra subiectului.

Ministerul Afacerilor Externe a avut şi o poziţie oficială pe această temă fiind date mai multe detalii. Astfel, MAE punctează următoarele:

• România subliniază necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să co-existe în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor.

• Statutul oraşului Ierusalim reprezintă o temă centrală în cadrul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi va trebui să fie stabilit în urma încheierii unui acord direct între israelieni şi palestinieni (poziţie susţinută atât de UE şi ONU, cât şi de administraţia americană).

• Poziţia României faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită de dreptul internaţional, prin rezoluţiile CS ONU în materie, şi, respectiv, cu poziţia UE faţă de acest subiect.

•  România împărtăşeşte dorinţa preşedintelui Donald Trump de a pune capăt acestui conflict şi îşi exprimă speranţa că reiterarea, de către actualul lider de la Casa Albă, a angajamentului SUA faţă de soluţia celor două state, va  deschide calea către relansarea negocierilor de pace.

„Decizia anunţată de SUA este, după părerea mea, un element încurajator, pentru că preşedintele Trump dă - în afară, sigur, de problema mutării ambasadei - dă un semnal foarte clar în legătură cu dorinţa SUA de a se implica în găsirea unei soluţii“, a declarat şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu.


Donald Trump a recunoscut miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului, marcând o ruptură spectaculoasă cu predecesorii săi şi ignorând puternicele avertismente ale liderilor din regiune şi nu numai, care se tem de un val de violenţe în Orientul Mijlociu.

Ambasada Israelului la Bucureşti îi mulţumeşte preşedintelui SUA Donald Trump pentru "decizia curajoasă şi corectă" de a recunoaşte capitala statului Israel la Ierusalim, spunând că este un pas esenţial pe drumul spre pace deoarece nu poate exista pace care să nu implice Ierusalimul drept capitală a Israelului.

„Îi mulţumim Preşedintelui Donald Trump pentru decizia curajoasă şi corectă de a recunoaşte capitala Statului Israel la Ierusalim. Ierusalimul este de 3000 de ani capitala poporului evreu, iar la momentul înfiinţării Statului Israel, în urmă cu 70 de ani, guvernul l-a ales drept capitală. De fapt, de la exilarea evreilor de pe pământul strămoşesc în urmă cu 2000 de ani, Ierusalimul nu a mai fost capitala niciunui alt popor. Această declaraţie are o importanţă istorică deosebită deoarece recunoaşte faptul că Ierusalimul este inima tradiţiei, istoriei şi religiei iudaice. Este un pas esenţial pe drumul spre pace deoarece nu poate exista pace care să nu implice Ierusalimul drept capitală a Israelului“, afirmă Ambasada Israelului, într-un comunicat de presă transmis joi seară. 

Israelul cheamă toate ţările care doresc pacea să se alăture Statelor Unite în a recunoaşte capitala la Ierusalim şi a muta ambasada acolo, mai arată Ambasada Israelului la Bucureşti.

Te-ar putea interesa şi:

În jurul Ierusalimului explodează Orientul Apropiat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite