Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Membrii Secţiei pentru judecători din CSM, supăraţi-foc pe ministrul Justiţiei. Stelian Ion, acuzat că influenţează opinia  publică şi „escamotează realitatea”

20
25 Feb 2021 20:03:35
Autor: Ionuţ Mureşan
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

CSM arată că declaraţiile publice repetate ale ministrului Justiţiei, Stelian Ion, au generat în rândul judecătorilor „un sentiment de nesiguranţă cu privire la statutul lor”. Secţia pentru judecători a CSM arată că şeful MJ a indus opiniei publice ideea că judecătorii „au beneficii nejustificate”, „vor super-imunitate” sau că doar o parte dintre aceştia ar fi oneşti.

 
 
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia, într-un comunicat de presă transmis joi, asupra riscurilor pe care comportamentul public al ministrului Justiţiei, Stelian Ion, îl generează asupra bunei funcţionări a activităţii din justiţie şi statutului jsuudecătorilor.
 
„Declaraţiile publice repetate prin care a indus opiniei publice ideea că judecătorii fie au anumite beneficii nejustificate, fie vor să-şi creeze «superimunităţi», sau că doar o parte dintre aceştia ar fi oneşti în funcţie de propria-i apreciere pe care o raportează la opiniile exprimate pe marginea modificărilor aduse legilor justiţiei, coroborate cu dezinteresul manifest faţă de adevăratele probleme din justiţie au generat în rândul judecătorilor un sentiment de nesiguranţă cu privire la statutul lor", se arată în comunicatul CSM.
 

Cum vede CSM întâlnirile lui Stelian Ion cu ambasadorii

 
Potrivit sursei citate, ministrul Justiţiei „sfidează cadrul constituţional prin angrenarea reprezentanţilor altor state într-un proces eminamente intern, prezentând distorsionat realităţi din domeniul justiţiei în unicul scop de a obţine susţinere politică pentru proiectele de modificare a legilor justiţiei”.
 
„Maniera netrasparentă a discuţiilor purtate, furnizarea trunchiată a informaţiilor sunt singurele explicaţii pentru concluziile prezentate de aceştia”, adaugă reprezentanţii judecătorilor.
 
Secţia pentru judecători a CSM consideră că demersurile ministrului Justiţiei nu sunt întâmplătoare şi au drept scop „influenţarea şi obţinerea incorectă a susţinerii opiniei publice, a factorilor decizionali interni, dar şi a partenerilor străini în contextul escamotării realităţii”.
 
„Edificatoare în acest sens este trecerea sub tăcere de către ministru a rezultatului consultării judecătorilor întrucât acesta se prefigurează a-i fi defavorabil. Spre exemplu, majoritatea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi a altor instanţe judecătoreşti se opun propunerilor de modificare a legilor justiţiei cu privire la care ministrul justiţiei a generat consultarea”, susţin reprezentanţii judecătorilor.
 
De asemenea, Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra pericolului „dublului discurs şi a dublei măsuri pe care ministrul le practică, acesta valorificând avizele Consiliului Superior al Magistraturii şi opiniile judecătorilor în funcţie de interesul de moment”.
 
„Modificarea continuă şi de substanţă a legilor justiţiei, în contexte politice diferite, afectează stabilitatea statutului judecătorilor şi buna funcţionare a instanţelor judecătoreşti”, subliniază sursa citată.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

mircea miricioiu
25.02.2021, 20:11:04

acuma, pe bune. cam are dreptate. nu mai faceti ..... valuri ca va stropiti.

-5 (13 voturi)
ladiana stan
25.02.2021, 20:13:17

Sigur că magistraților le convin modificările lui Dragnea care le-a dat beneficii pe care nici nu le visau. Prea multe spunem noi pentru o justiție după pofta magistratului.

-8 (14 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.02.2021, 20:14:07

Cine e Stelian Ion, politrucul putred de corupt si penal care a ajuns ministrul Justitiei (desi a slugarit dupa un mafiot pesedist notoriu ca Radu Mazare)..? ”O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian Ion, cel care vrea să scape Constanța de sub domnia lui Radu Mazăre nu ar fi chiar străin de regimul pe care acum îl contestă. Cel puțin așa susțin jurnaliștii de la dezvăluri.ro. Stelian Ion a reușit contraperformanța de a fi cel mai mic profitor al regimului Mazăre-Făgădău, susține dezvăluri.ro. “Ani de muncă în sprijinul lui Mazăre i-au adus o garsonieră în cartierul Poarta 6, și aceea atribuită în condiții frauduloase. De la RAEDPP a primit în lucru mai multe dosare decât pot munci în mod real o întreagă echipă de avocați, dar suma încasată pentru ele a fost una modică. Toate acestea s-au schimbat, odată cu apropierea alegerilor din 2016 și intrarea lui Stelian Ion în politică: Mai întâi, Decebal Făgădău i-a aprobat schimbul garsonierei din Poarta 6 cu una în Faleză Nord. Sub semnătura aceluiași Făgădău, Stelian Ion a cumpărat apartamentul pe o sumă la jumate față de piață, prețul fiind stabilit de subordonații lui Făgădău pe baza unui regulament votat de consiliul local la propunerea fostului primar Radu Mazăre. În același timp, RAEDPP a schimbat abordarea, și în loc de multe contracte prost plătite i-a dat acestuia doar câteva dosare, dar plătite de 10-20 de ori mai bine. Nu în ultimul rând, apartamentul din Faleză Nord a ”produs” 10.000 de euro, în urma unui proces intentat de Stelian Ion unei companii de imobiliare – proces care a fost rezolvat în spatele ușilor închise, firma plătindu-i avocatului 10.000 de euro pentru ca acesta să renunțe la proces”, dezvăluie sursa citată. Jurnaliștii arată cum în iunie 2016, Stelian Ion a intentat proces firmei Euro House Construct SRL, care demarase construirea unui imobil la mică distanță de locuința lui. În august Stelian Ion chemă în instanță și Consiliul Local Constanța și cerând anularea planului de urbanism. La jumătatea lui noiembrie Stelian Ion renunță la proces. “Explicația acestui gest apare în declarația de avere pe care el o depune un an mai târziu – în care scrie că a încasat 10.000 de euro de la firma pe care o chemase în judecată”, au arătat jurnaliștii. “Acum 100 de ani, Kaiserul Wilhelm spunea că orice om are prețul său. Pentru Stelian Ion, prețul a fost de 10.000 de euro – pentru care a renunțat la sănătate, la spații verzi și la principii. De fapt, nici măcar 10.000 de euro, pentru că din aceștia el a trebuit să achite cheltuielile de judecată, rămânând cu și mai puțini bani”, au mai arătat jurnalistii.” (https://www.capital.ro/dezvaluiri-fara-precedent-cine-e-stelian-ion-de-la-usr-si-ce-legatura-are-cu-radu-mazare-dezvaluiri-incendiare.html)

-9 (15 voturi)
leuldinpanjshir99
25.02.2021, 20:21:11

Le e frica sa nu le desfiinteze SIIJ-ul si sa le mai umble pe la pensiile speciale (sa introduca alt algoritm de calcul, nu sa le desfiinteze ca nu vrea baboiul Dorneanu)?

+3 (7 voturi)
Mironov George
25.02.2021, 20:32:23

CSM se refera la statutul privilegiat al magistratilor???? Nu meritati acest statut. Sunteti o categorie profesionala la fel ca oricare alta. ce tot atatea ifose, caracteristice unor indivizi care-si inchipuie ca fara ei societatea nu poate functiona. Cimitirele sunt populate in egala masura si cu indivizi "cu statu special" si cu cei fara statut.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările