Meniul de Sărbători al VIP-urilor din puşcării. Liviu Dragnea şi Radu Mazăre, colegi la Rahova, nu vor sta fără friptură cu piure sau sărmaluţe cu mămăligă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La desert, Liviu Dragnea se va bucura de cozonac, gogoşi sau prăjituri de casă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
La desert, Liviu Dragnea se va bucura de cozonac, gogoşi sau prăjituri de casă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deţinuţii din penitenciarele din România, printre care se numără şi VIP-uri sonore, precum fostul lider PSD Liviu Dragnea sau Radu Mazăre, fostul edil al Constanţei adus de justiţia română din Madagascar vara aceasta, nu vor sta de Sărbători fără bucatele tradiţionale, fripură de porc cu piure sau sărmăluţe cu mămăligă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, cu ocazia zilelor festive, deţinuţii primesc, complementar normei de bază, un supliment care adaugă un aport de maxim 925 de calorii.

„Având în vedere preocuparea constată a administraţiilor locurilor de deţinere faţă de promovarea unui climat carceral cât mai apropiat de cel anterior privării de libertate, pe lângă desfăşurarea unor activităţi de reintegrare socială cu tematică specifică, la nivelul tuturor unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în zilele considerate festive, hrana alocată persoanelor custodiate este adaptată meniului specific.

Meniul festiv pentru sărbătorile de iarnă poate conţine, pe lângă alimente de bază, friptură de porc/vită şi piure de cartofi, ciorbă de porc/vită/pasăre/perişoare, sarmale cu mămăliguţă, cozonac, gogoşi, prăjituri, produse de patiserie, mere etc.”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

De altfel, meniul deţinuţilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă este unul similar, în fiecare an. Spre exemplu anul trecut a început cu ceai şi biscuiţi şi s-a încheiat cu o budincă de paste. 

25 decembrie 

Mic dejun – ceai, biscuiţi, margarină şi salam Prânz – ciorbă de porc sau supă de pui cu tăiţei (pentru musulmani), sărmăluţe de porc sau vită, cozonac şi măr Cina – mămăligă cu brânză şi smântână 

26 decembrie Mic dejun – ceai, biscuiţi, margarină, marmeladă Prânz – ciorbă ţărănească de porc sau vită, peşte prăjit cu orez sârbesc Cina – cartofi cu brânză 

31 decembrie Mic dejun – ceai, biscuiţi, margarină, crenvurşti Prânz – ciorbă de legume, spaghete cu cârnaţi şi sos de roşii Masa festivă – cotlet de porc sau pulpă de pui la grătar cu piure, murături asortate, cozonac şi măr 

1 ianuarie Mic dejun – ceai, margarină, biscuiţi Prânz – ciorbă de perişoare din porc sau vită, pulpă de pui cu pilaf, castraveţi muraţi, cozonac şi măr Cina – budincă din paste

Deţinuţii pot primi şi pachete de la rude

În plus, cu ocazia sărbătorilor deţinuţii mai au dreptul să primească, în plus, încă un pachet cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kg, la care se poate adăuga o cantitate de maximum 6 kg de fructe şi legume, precum şi o cantitate de maximum 20 litri de apă minerală şi/sau băuturi răcoritoare.

Ce alte bunuri au voie să primească deţinuţii şi ce este interzis sunt stabilite concret de legislaţie. În mare, este interzisă primirea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului; cumpărarea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, în vederea consumului, cu excepţia cafelei, ceaiului, laptelui şi a supelor instant; primirea şi cumpărarea de lămâi şi derivate ale acestora.

Meniul zilnic la Rahova

Deţinuţii de la Rahova au parte de un program special, care începe chiar în zorii zilei. Deşteptarea se dă la ora 5 dimineaţa, iar după juma de oră are loc prima masă a zilei! La 6 e program liber pentru activităţi sau şcoală, iar la ora 12:00 are loc masa de prânz. Urmează o oră de activităţi, pentru ca apoi să aibă loc două ore de plimbare în aer. Masa de seară este programată la penitenciarul Rahova pentru ora 17:30. La ora 19:00 are loc apelul de seară, iar la ora 22:00 este stingerea.

La masă deţinuţii de la Penitenciarul Rahova au parte de un regim care ar putea fi numit hipercaloric. Astfel, meniul conţine ciorbă de fasole cu jumări şi pilaf cu carne de porc la prânz şi tocană cu slănină, seara. Meniul diferă în funcţie de religie, dar şi în funcţie de dietă. Astfel, musulmanii au parte de carne de vacuţă, în timp ce cei care suferă de probleme cardiace, hepatice sau gastrite mănâncă griş cu lapte şi măr.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite