Merkel, criticată pentru alegerea viitorului comisar european al Germanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merkel, criticată pentru alegerea viitorului comisar european al Germanei
Merkel, criticată pentru alegerea viitorului comisar european al Germanei

Propunerea lui Günther Oettinger, un ales local fără experienţă internaţională, pentru postul de comisar european a provocat reacţii aprinse şi indignare în Germania, unde analiştii apreciază că acestă nominalizare arată puţinul interes pe care cancelarul Angela Merkel îl acordă UE, comentează AFP.

"Cu tot respectul pe care i-l datorăm, oare Angela Merkel nu a putut sau nu a dorit să trimită pe altcineva la Bruxelles?", se întreba luni cotidianul Süddeutsche Zeitung, care vede în această nominalizare "un simptom suplimentar" al distanţei crescânde între Guvernul german şi Uniunea Europeană. "Guvernul nu dispreţuieşte UE, dar o apreciază din ce în ce mai puţin", afirmă cotidianul german.

La rândul său, Jean-Dominique Giuliani, preşedintele Fundaţiei Schuman, spune că "la Bruxelles această nominalizare a provocat oarecare consternare". El spune că această decizie este mai degrabă rezultatul manevrelor politice interne şi al unei "epurări" în cadrul partidului CDU al lui Merkel decât un semn al unui dezinteres pe care cancelarul îl are faţă de Bruxelles. Chiar dacă, recunoaşte Giuliani, se poate interpreta şi în această din urmă cheie.

Pe de altă parte, liderul eurodeputaţilor socialişti, germanul Martin Schulz, a subliniat că Oettinger, "spre deosebire de responsabilii CDU de la Bruxelles şi Berlin, nu s-a făcut remarcat în privinţa problemelor europene", şi, din acest motiv, audierea sa în Parlamentul European riscă să fie "dificilă".

Günther Oettinger conduce din 2005 landul Baden-Württemberg, din sud-vestul ţării. Aparent, chiar şi el a fost surprins de anunţul nominalizării pentru postul de comisar european, dar a explicat cotidianului Hamburger Abendblatt că "o astfel de ofertă nu poate fi refuzată".

"Tema economiei în general este importantă pentru Germania, despre aceasta este vorba în primul rând", a explicat viitorul comisar, convins că Angela Merkel l-a ales "pentru că are încredere în competenţele lui economice".

De fapt, surse europene de la Bruxelles susţin că Germania, spre deosebire de alte ţări mari din UE, vizează un post economic important în viitoarea Comisie: comerţul internaţional, concurenţa sau piaţa internă.

Mai mulţi analişti apreciază însă că apropiata plecare la Bruxelles a lui Günther Oettinger, care îl va înlocui în Comisia Europeană pe social-democratul Günter Verheugen, pare mai puţin o promovare şi o încercare de apărare a intereselor germane, cât mai degrabă o tentativă a cancelarului Merkel de a îndepărta un aliat incomod.

În plus, viitorul comisar, care nu s-a aflat niciodată printre apropiaţii lui Merkel, este considerat un baron local aflat în dizgraţia CDU. În consecinţă, cotidianul Süddeutsche Zeitung menţionează că Angela Merkel a dorit "să scape de o problemă".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite