UPDATE Avertizări de ploi şi Cod roşu de inundaţii pentru un râu din Mehedinţi. Specialiştii atrag atenţia asupra alunecărilor de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe localităţi din Mehedinţi au fost afectat de inundaţii FOTO Adevărul
Mai multe localităţi din Mehedinţi au fost afectat de inundaţii FOTO Adevărul

Meteorologii au emis o nouă avertizare de cod galben de ploi, vijelii şi grindină, valabilă până luni dimineaţă, pentru mai bine de jumătate de ţară. Mai multe gospodării, dar şi un drum naţional din Mehedinţi au fost acoperite de ape. Directorul ANM a atras atenţia asupra alunecărilor de teren care s-ar putea produce în judeţele din sud-vestul ţării.

UPDATE Hidrologii au actualizat avertizările cod portocaliu şi cod galben emise anterior, pentru râuri din bazinele hidrografice Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, unii afluenţi ai Mureşului inferior, Vedea, Argeş superior, Ialomiţa, Buzău, unde se pot produce creşteri de debite şi niveluri, cu depăşirea cotelor de atenţie şi de inundaţie, precum şi scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, care ar putea provoca inundaţii locale.

Codul portocaliu a fost prelungit până luni, la ora 18.00, pe râurile din bazinele hidrografice Bârzava şi Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu superior şi mijlociu şi unii afluenţi ai săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj şi Mehedinţi).

De asemenea, avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru versanţi, torenţi, pâraie şi râurile mici din zonele de deal şi de munte din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea. Avertizarea intră în vigoare duminică, la ora 17.00 şi este valabilă până luni, la ora 09.00.

Începând de luni, ora 02.00, vor fi sub cod portocaliu şi râurile din bazinele hidrografice Vedea amonte S.H. Buzeşti şi Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Olt şi Argeş), precum şi Teleajen (judeţul Prahova).

De asemenea, a fost prelungită avertizarea cod galben, până luni, la ora 18.00, pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), pe Jiu aval Răcari (judeţul Dolj), pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu), pe unii afluenţi ai Mureşului (judeţul Hunedoara), pe Vedea (judeţul Teleorman), Argeş superior şi afluenţi (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), Buzău superior (judeţele Covasna şi Buzău) şi afluenţii săi din judeţul Buzău.

UPDATE Avertizarea de cod roşu de inundaţii, emisă pentru râul Motru (judeţul Mehedinţi), a expirat.

UPDATE Duminică dimineaţă, jandarmii din Mehedinţi au intervenit, în comuna Ponoarele, pentru evacuarea a 13 turişti aflaţi în localitate pentru a participa la manifestările prilejuite de „Sărbătoarea Liliacului”, şi care, au rămas blocaţi după ce, din cauza precipitaţiilor abundente, căile de comunicaţie au fost inundate de către apele revărsate sub formă de viituri.

Cei 20 de jandarmi, care au participat la operaţiunea de salvare, vor rămâne în zonă până când situaţia va reintra în normalitate.

De asemenea, jandarmii mai acţionează şi în alte zone din ţară, atât independent, cât şi în cooperare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, pentru limitarea efectelor produse de către inundaţii, dar şi pentru salvarea-evacuarea persoanelor aflate în dificultate.

Jandarmeria Română lansează către cetăţeni apelul de a evita deplasările în zonele afectate de precipitaţiile abundente sau de viituri, de a se informa în legătură cu starea de practicabilitate a comunicaţiilor rutiere şi, în caz de nevoie, de a apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita ajutor specializat.

UPDATE Reprezentanţii CFR au precizat că, din cauza ploilor abundente, circulaţia feroviară a fost întreruptă între Craiova şi Drobeta Turnu Severin. Continuarea călătoriei şi transportul până la destinaţie s-a realizat prin transportarea pasagerilor cu mijloace auto.

Pasagerii pot cere informaţii cu privire la întârzierile şi posibilele modificări survenite în circulaţia trenurilor în staţiile CFR din Bucureşti şi din ţară sau la numărul de telefon 021/9521.

UPDATE Râurile din bazinul hidrografic Drincea, din judeţul Mehedinţi, sunt duminică, până la ora 18.00, sub avertizare cod roşu de inundaţii.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a avertizat că, în urma ploilor torenţiale înregistrate în ultimele ore, se vor produce creşteri importante de niveluri şi debite cu depaşiri ale cotelor de pericol în bazinul hidrografic Drincea, precum şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, care ar putea produce inundaţii locale, în judeţul Mehedinţi.

UPDATE Şapte turişti au rămas blocaţi, în zona Nucşoara, după ce a plouat abundent, iar apa învolburată a smuls puntea care traversa pârâul Valea Rea. Salvamontiştii sunt cei care i-au salvat cu ajutorul unei tiroliane

UPDATE Ministrul de Interne Gabriel Oprea a cerut duminică, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii din ţară, mobilizarea generală a tuturor structurilor din judeţele afectate de ploi şi inundaţii şi a precizat că vrea ca prioritatea acestora să fie salvarea cetăţenilor. 

„Vă rog să vă asiguraţi că populaţia este informată cu privire la pericolele care pot surveni. De asemenea, vă rog să asiguraţi produsele necesare, în primul rând apă potabilă”, a mai spus Gabriel Oprea. 

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu a precizat că, după ce va expira avertizarea de cod galben, va continua să plouă în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. El a atras atenţia că în aceste zone s-a cumulat foarte multă apă şi trebuie acordată o atenţie sporită alunecărilor de teren.

„Dacă pentru marea majoritate a judeţelor aflate până luni dimineaţă sub cod galben, această informare va expira, în judeţele enumerate ma devreme (Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova – n.r.)  chiar dacă nu vor fi sub cod galben, vor fi sub o informare”, a spus Sandu.

Acesta a ţinut să precizeze că va mai ploua până mâine seară, după care vor urma trei-patru zile fără averse. 

Până luni dimineaţă la ora 9.00, vor fi averse ce vor avea caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină, îndeosebi în sud-vestul ţării şi în zonele de deal şi de munte.

În cursul zilei de duminică, dar şi în noaptea de duminică spre luni, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat si pe arii restrânse 50 de litri pe metru pătrat sud-vestul Transilvaniei, nordul Munteniei, precum şi în zona Munţilor Apuseni şi local a Carpaţilor Orientali.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în celelalte regiuni, dar pe intervale mai scurte de timp.

Judeţele vizate de avertizare sunt Dolj, Mehedinţi, CaraŞ-Severin, Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Sibiu, Alba, Cluj, Maramureş şi zone din Arad, Bihor, Sălaj, Suceava, Bistriţa, Braşov şi Vrancea.

harta

Cod roşu de inundaţii pentru râul Motru

Duminică dimineaţă, hidrologii au emis o avertizare de cod roşu de inundaţii pentru râul Motru, valabilă astăzi de la ora 11.00 până la ora 18.00.

De asemenea, a fost emisă şi o avertizare de cod portocaliu de inundaţii valabilă pentru râurile din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Avertizarea este valabilă până luni, la ora 14:00.

În zonele menţionate există un risc major de viituri.

   

Judeţul Mehedinţi este sub ape

Peste 60 de gospodării din mai multe localităţi din Mehedinţi au fost inundate, duminică dimineaţă, iar circulaţia rutieră este restrictionaţă pe DN 67, în acelaşi judeţ, după ce apa a ajuns pe carosabil, totodată fiind afectat şi traficul feroviar între Drobeta Turnu Severin şi Strehaia.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) Mehedinţi, duminică dimineaţă în localitatea Malovăţ traficul rutier pe DN67 se desfăşoară cu restricţii între Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu, după ce un pasaj peste calea ferată din localitatea Halânga a fost inundat din cauza canalizării care nu a făcut faţă precipitaţiilor abundente, două benzi ale sensului de mers Drobeta Turnu Severin - Motru fiind acoperite de apă.

De asemenea, în Mehedinţi nu se circulă pe drumul judeţean 606 B, între localităţile Poroina Mare – Stigniţa, acesta fiind inundat pe o distanţă de 50 de metri, motiv pentru care localnicii folosesc o rută ocolitoare. Inundat este şi drumul comunat din comuna Bâcleş, satul Petra, pe o distanţă de o sută de metri.

Totodată, în judeţul Mehedinţi, traficul feroviar este întrerupt pe magistrala 900, între Drobeta-Turnu Severin şi Strehaia, deoarece între staţiile Igiroasa şi Prunişor calea ferată a fost acoperită de apă.

Conform autorităţilor locale, cea mai gravă situaţie în judeţul Mehedinţi este în localitatea Gvardeniţa, unde râul Desnăţui a ieşit din matcă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi a inundat 50 de gospodării.

La faţa locului intervin cu motopompe 15 pompieri.

În urma ploilor torenţiale, alte 15 gospodării au fost inundate în localităţile Podu Grosu, Piatra Albă, Prunişor, Severineşti şi Petra.

Trei judeţe au fost sub cod portocaliu de inundaţii

Judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi Gorj au fost, până la ora 11.00, sub cod portocaliu de ploi torenţiale. 

Cum va fi vremea, astăzi, în toată ţara (Prima TV) 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Inundaţii în Mehedinţi. Pârâul Deznăţui a ieşit din matcă şi a afectat 50 de gospodării la Gvardeniţa 

Precipitaţiile abundente care au căzut în ultimele 10 ore în judeţul Mehedinţi au afectat peste 70 de gospodării şi un drum judeţean. În satul Gvardeniţa, pârâul Deznăţui a ieşit din matcă şi a inundat aproximativ 50 de gospodării.

METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: în mai va fi capricioasă, însă iunie şi iulie vor fi călduroase şi secetoase 

Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.

Şapte turişti au rămas blocaţi, la Nucşoara, după ce puntea unui pârâu a fost luată de ploi

Şapte turişti au rămas blocaţi, în zona Nucşoara, după ce a plouat abundent, iar apa învolburată a smuls puntea care traversa pârâul Valea Rea. Salvamontiştii sunt cei care i-au salvat cu ajutorul unei tiroliane

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite