Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Mihai Fifor: Sunt frecvente intrările avioanelor militare ruse în spaţiul aerian al României. Sunt puse în practică procedurile standard ale NATO

16
13 Jul 2018 11:49:43
Autor: Valentin Bolocan
La această oră, incursiunile aviaţiei ruse sunt contracarate  de piloţii britanici  staţionaţi la Baza Mihail Kogălniceanu
La această oră, incursiunile aviaţiei ruse sunt contracarate  de piloţii britanici  staţionaţi la Baza Mihail Kogălniceanu

Ministrul Apărării Nationale, Mihai Fifor, a confirmat ieri că aviaţia militară rusă  intră frecvent  în spaţiul aerian al României, lucru anunţat în premieră cu ceva timp în urmă de  comandorul Chris Ball, şeful escadrei britanice de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

La aceste acţiuni ostile ale ruşilor răspund acum piloţii britanici din 135 Expeditionary Air Wing.  Imediat cum este sesizarţă incursiunea ruşilor în spaţiul aerian al României piloţii britanici decolează spre “’ţintă” cu aeronavele Eurofighter Typhoon şi pun în practică procedurile NATO. Asta pentru că, după recentul accident aviatic,  MIG-urile 21 LanceR nu pot fi ridicate de la sol. 
 
Citeşte şi De ce nu operează Forţele Aeriene Române avioanele F-16 Fighting Falcon şi folosesc în continuare bătrânele şi periculoasele MIG 21 LanceR
 
„După tragedia de săptămâna trecută, de la mitingul aviatic, când am pierdut unul dintre cei mai buni piloţi ai Forţelor Aeriene, conform procedurilor, aparatele MiG rămân la sol. În momentul de faţă, poliţia aeriană o realizează partenerii britanici cu patru aparate Typhoon. Dacă e nevoie, ne asociem cu aparatele Şoim ale Forţelor Aeriene Române. Sunt frecvente intrări ale aparatelor de zbor ale Federaţiei Ruse în spaţiul aerian român. Sunt proceduri NATO, standard, se ridică aparatele care realizează poliţie aeriană şi se trece la proceduri specifice”, a declarat Mihai Fifor, ministrul Apărării.
 
În plus, bijuteriile Forţelor Aeriene Române, cele 12 F-16 nu au intrat încă în serviciu operativ pentru că nu au fost pregătiţi suficienţi piloţi, iar stocul de muniţie nu este gata. 
 
Reamintim că, în urmă cu câteva zile, comandorul Chris Ball a povestit cam cât au de furcă piloţii britanici aflaţi acum la Kogălniceanu cu încursiunile ruşilor în spaţiul nostru aerian. 
 
 „Am avut prima interceptare pe 3 mai. Un avion de supraveghere rusesc. Şi am tot fost ocupaţi de atunci. Nu pot să intru în detalii, dar colaborăm îndeaproape cu colegii români de pe MIG-urile 21 cu care împărţim baza de la Mihail Kogălniceanu”, a declarat Ball
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Lucifer
13.07.2018, 12:58:24

Păi ar trebui, din reciprocitate, să zburăm şi noi deasupra Crimeei, să vedem ce e pe acolo. Şi mai ales să vedem cum vor reacţiona ruşii.

0 (2 voturi)
pathfinder
13.07.2018, 15:06:44

Ar trebui luate mai repede rachetele alea Patriot si, daca mai intra in spatiul aerian al Romaniei, doborate avioanele muscalilor. Simplu!

0 (2 voturi)
MadWolf
13.07.2018, 13:54:23

Avioanele alea ar trebui doborite fara avertismente. Fazele alea cu "m-am ratacit, nu stiam ca sunt deasupra Romaniei" sunt cusute cu ata alba. Dupa primul avion dat jos, se potolesc astia instantaneu.

0 (2 voturi)
_Turbatu_
13.07.2018, 14:09:21

Exact ca in Turcia. Dupa ce le-au doborat turcii cotetu' ala zburator, s-au linistit instant muscalii. Cu rusneacu' tre' sa vorbesti pe limba lui. El nu intelege de vorba buna. Ii place cafteala. Atunci hai la cafteala.

+1 (3 voturi)
Stefan din Nord
13.07.2018, 14:45:55

Sigur n-au zburat pe langa spatiul aerian romanesc si NATO ? Nu pot sa cred ca aia ne incalca spatiul aerian iar noi doar ii gonim ca pe niste muste sacaitoare ce aterizeaza pe fata noastra.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (16)