Mihai I - un rege decent comemorat indecent

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre regele Mihai I s-a scris şi s-a vorbit mult în ultima lună. La fel se va întâmpla şi în zilele următoare. Cu bune şi rele, regele Mihai I a avut totuşi o calitate greu de egalat de contemporanii săi: decenţa.

Pe lângă eticheta rangului, Mihai I a reuşit să ne ofere imaginea unei bune-cuviinţe desăvârşite, în contrast cu modul în care tatăl său, Carol al II-lea, a reuşit să rămână în percepţia supuşilor săi.

În ultima lună, mai precis, de când starea de sănătate a fostului suveran s-a agravat, am scris două articole referitoare la regele Mihai I în care mi-am exprimat regretele personale legate de unele decizii, de după 2000, ale celui care a fost REGELE MEU şi care în anii '90 a fost un reper moral pentru mine. Simţeam nevoia să fac acest lucru în condiţiile în care o puzderie de confraţi şi politicieni, care în urmă cu 25 de ani îl înjurau pe rege, îl glorificau într-un exerciţiu mediatic penibil doar pentru a trage foloase de imagine de pe urma stării sale. În ultima săptămână, studiourile televiziunilor s-au umplut de securişti şi de comunişti transformaţi peste noapte în regalişti, care fără niciun fel de jenă faţă de trecutul lor plâng cu lacrimi de crocodil la căpătâiul lui Mihai I.

Acest text, ultimul referitor la fostul suveran al României pe care îl public pe blog, este un apel la decenţă! Este un apel către cei menţionaţi mai sus pe care îi rog să nu confişte funeraliile regelui Mihai I. În care le cer să se comporte decent, luând modelul fostului suveran.

Nu mi-am făcut iluzii că Liviu Dragnea va avea decenţa să nu rostească un discurs.

Fac acest apel deoarece imaginile derulate obsedant în ultimele zile de Antena 3 în care regele Mihai I apare alături de Dan Voiculescu sunt din punctul meu de vedere o indecenţă. O asociere prin care şefii postului vor să lipească imaginea prea-slăvitului patron, condamnat penal pentru acte de corupţie şi turnător al Securităţii, de Mihai I.

O altă propunere, care depăşeşte limitele unei atitudini decente, este şi cea a unui fost director al Casei Regale, Dan Bădic, care a solicitat canonizarea lui Mihai I. La fel de indecente sunt şi acţiunile PSD de depunere de coroane de flori, cum a fost cea de la Craiova, unde Olguţa Vasilescu, fostă coadă de topor a lui Corneliu Vadim Tudor (un personaj care a adus jigniri de cea mai joasă speţă fostului suveran), şi colegii ei de partid au transformat decesul regelui într-o mascaradă de doi lei.

Despre şedinţa solemnă din Parlamentul României nu sunt multe de spus. Nu mi-am făcut iluzii că Liviu Dragnea va avea decenţa să nu rostească un discurs. Aş putea spune că la acest eveniment erau suficiente mesaje din partea Casei Regale, BOR şi Academiei Române, fără să fim nevoiţi să ascultăm inepţiile politicienilor, unii dintre ei cercetaţi sau condamnaţi penal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite