Mihnea Costoiu scapă de sechestrul pe avere. Curtea Supremă a decis ridicarea măsurii asiguratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihnea Costoiu la DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 oct 2017
Mihnea Costoiu la DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 oct 2017

Curtea Supremă a admis cererea fostului secretar de stat în Ministerul Educatiei, Mihnea Costoiu, de ridicare a sechestrului asigurator instituit asupra mai multor proprietăţi ale sale în dosarul „Baza Cutezătorii”, dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, şi în care prejudiciul este estimat la peste 10 milioane de euro.

Mihnea Costoiu, fostul secretar de stat în Ministerul Educatiei şi Cercetarii, a fost trimis în judecată în dosarul ”Baza Cutezătorii”, pentru că el ar fi fost cel care ar fi semnat actele, prejudiciul adus de fostul secretar de stat ministerului în care lucra fiind de 10,7 milioane de euro.

Procurorii au decis, în 20 martie, instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ale lui Mihnea Costoiu, măsură contestată în instanţă de către fostul secretar de stat.

Prin decizia de joi a magistraţilor de la Curtea Supremă, aceştia au desfiinţat, în parte, ordonanţa emisă de procurori, dispunând înlăturarea dispoziţiilor privind luarea măsurii asiguratorii a sechestrului instituit asupra imobilelor deţinute de fostul secretar de stat.

Decizia magistraţilor de la Curtea Supremă este definitivă.

Ancheta în dosarul "Cutezătorii" vizează modalitatea de prelungire cu 25 de ani a contractului de închiriere prin care Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”, prejudiciul în acest caz fiind de peste 10,7 milioane de euro.

Mihnea Costoiu, secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale la momentul comiterii faptelor, a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Potrivit DNA, în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu a încheiat cu Fundaţia “Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005), spun procurorii.

Prin semnarea actului adiţional, a fost oprit procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune, iar ministerului i-a fost cauzatun prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite