Militarii dezertează din războiul antiplagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Comisiei de Ştiinţe militare se retrag din faţa Ministrului de Interne, Petre Tobă FOTO Eduard Enea
Membrii Comisiei de Ştiinţe militare se retrag din faţa Ministrului de Interne, Petre Tobă FOTO Eduard Enea

Şase dintre cei şapte membri ai Comisiei de Ştiinţe Militare din cadrul CNATDCU şi-au anunţat retragerea, pe motive de incompatibilitate sau conflict de interese, din procedura de evaluare a doctoratelor suspectate de plagiat obţinute de Petre Tobă, Neculai Onţanu, Bogdan Licu sau Mihai Stănişoară.

Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, şi preşedintele Comisiei de Ştiinţe Militare,  Informaţii şi Ordine Publică, Ştefan Prună, nu au vrut să comenteze despre incompatibilitatea membrilor în relaţie cu soluţionarea suspiciunilor de plagiat în cazul unor dosare care aparţin lui Mihai Stănişoară, Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Petre Tobă, Loredana Popescu, Loredana Radu şi Dumitru Pârvu.

Preşedintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu, care s-a pronunţat atât de virulent din 2012 împotriva plagiatului lui Victor Ponta, susţine că nu ştie despre ce membri este vorba şi că dumnealui se ocupă doar ca dosarele să fie rezolvate. În acest sens, reprezentantul CNATDCU ne-a îndrumat pentru lămuriri către chiar preşedintele Comisiei de Ştiinţe Militare, Ştefan Prună, respectiv preşedintele Comisiei ai căror membri s-au declarat incompatibili sau în conflict de interse. Surpriză sau nu, Ştefan Prună spune că nu poate vorbi fără acordul preşedintelui CNATDCU, Viorel Barbu.

Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a reclamat în luna mai, înainte să fie numită prin ordin de ministru  componenţa CNATDCU, că majoritatea covârşitoare a membrilor propuşi pentru a face parte din CNATDCU este reprezentată de profesori de la Universităţile din România, ceea ce ar putea duce la un potenţial conflict de interese. Acesta a subliniat că atragerea unor specialişti români afiliaţi universităţilor din străinătate ar mai reduce acest risc, întrucât 

„vor contribui nu numai prin expertiza difersă pe care o vor adduce în CNATDCU dar, mai ales, prin asigurarea uui nivel înalt de obiectivitate, lipsit de orice potenţial de conflict de interese“. 

Cine sunt membrii Comisiei de incompatibili

 Şase din cei şapte membri ai Comisiei de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică s-ar fi declarat în incompatibiltate sau în conflict de interese în cazul rezolvării unui dosar de plagiat aflat în analiză. În cazul lui Petre Tobă, toţi cei trei membri ai grupului de lucru sunt fie incompatibili, fie în conflict de interese cu actualul ministru de Interne, potrivit Digi24. 

Doi dintre membrii Comisie de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică  sunt cadre didactice la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti, unde Petre Tobă a absolvit Facultatea de Drept, iar trei sunt cadre didcatice la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“ din Bucureşti, unde acesta a obţinut titlul de doctor, ceilalţi doi fiind profesori la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ din Capitală. De asemenea, şase dintre ei au făcut parte şi din fostul CNATDCU.

Astfel, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică, Ştefan Prună, este prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ şi preşedinte al secţiei de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, din cadrul Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN). Vicepreşedintele Comisiei, Ioan Crăciun, este şeful Departamentului de Studii de Securitate şi Leadership, Colegiul Naţional de Apărare/Universitatea Naţională de Apărare ,,Carol I“.

Tot profesori la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“ din Bucureşti mai sunt şi Daniel Dumitru şi Gheorghe Minculete. Cezar Marius Pantea este conducător de doctorat la  Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti, iar Irena Chiru şi Elena Magdalena Ciupercă sunt profesori la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ din Bucureşti. Singurul care nu a făcut parte din Comisia de Ştiinţe Militare şi în fostul CNATDCU este Cezare Pantea.

Potrivit regulamentului CNATDCU, fiecare suspiciune de plagiat este dată spre analiză unei comisii de lucru formată din trei membri. Aceştia trebuie să declare, după accesul la informaţiile din dosar, că nu se află în conflict de interese pentru evaluarea tezei. În cazul în care se află în incompatibilitate sau conflict de interese, atunci ei trebuie să fie înlocuiţi din comisia de analiză. Totodată, conform regulamentului, conflictul de interese poate apărea într-o situaţie de rudenie sau într-o relaţie contactuală.

Când se dă verdictul în cazul lui Tobă

Un verdict în cazul tezei de doctorat a lui Petre Tobă ar putea fi dat în luna august, deşi sesizarea privind plagiatul a fost înregistrată la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) pe 15 martie. În cazul acestuia, grupul de trei experţi desemnat pentru rezolvarea suspiciunii de plagiat s-ar fi  întrunit prima şi singura dată în 24 iunie.

De la primirea notificării de la UEFISCDI privind sesizarea de plagiat, CNATDCU trebuie să numească o comisie de lucru în termen de 5 zile. În termen de 30 de zile, comisia de lucru trebuie să dea un verdict în favoarea sau împotriva plagiatului. În cazul plagiatului, dacă în termen de 10 zile persoana vizată nu contestă decizia CNATDCU, Ministerul Educaţiei trebuie să emită un ordin de retragere a tilului de doctor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite