FOTO VIDEO Militarii români pleacă să lupte şi în sângerosul conflict din  Mali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De anul viitor, militarii români vor intra în luptă într-un alt teatru de operaţiuni. Concret, conform avizului dat azi de CSAT, militarii români vor participa, sub egida ONU, la periculosul conflict armat din Mali, după retragerea aliaţilor canadieni care sunt acum în misiune în ţara africană.

Cu toate că până acum nu s-a anunţat nimic oficial, în urmă cu o lună au existat ceva zvonuri despre următoarea misiune de luptă a militarilor români. Concret, presa canadiană arăta că militarii români ar urma să preia această misiune de la cei canadieni.  Totul în contextul în care ministrul canadian al Apărării Harjit Sajjan a călătorit în România şi s-a întâlnit cu fostul ministru Mihai Fifor. cei doi ar fi discutat tocmai despre această chestiune. 

Conform unor surse, militarii canadieni se află în misiune în Mali după ce i-au înlocuit pe cei germani. Canadienii ar urma să plece în luna iulie a anului viitor, iar românii ar urma să îi înlocuiască. 

Acealeaşi surse susţin că militarii români vor pleca în Africa dotaţi, printre altele, cu elicoptere de evacuare Medevac. ONU consideră că elicopterele sunt esenţiale pentru misiunea din Mali, având în vedere ameninţarea dispozitivelor explozive improvizate şi a pericolului venit din partea jihadiştilor şi alte facţiuni armate din ţară. 

Cu ce pleacă militarii români

Militarii români ar putea trimite în Mali două sau trei elicoptere IAR 330M - variantă cu avionica modernizată, cu echipamente similare versiunii SOCAT, dar fără armamentul şi senzorii specifici. 

iar 330
iar 330
iar 330

Aceste elicoptere sunt dotate special pentru misiuni de evacuare medicală Medevac. Pentru protecţie, în misiuni, aeronavele Medevac  vor fi însoţite de alte aparate. Este vorba de aparate  IAR 330 Puma SOCAT, elicoptere de atac,  specializate în misiuni antitanc sau de atac la sol. 

Mai multi militari romîni vor fi detaşaţi peste graniţă

1.902 militari din Armata României vor participa, anul viitor, la aceste misiuni şi operaţii, în creştere cu 127 militari faţă de anul 2018.

Forţele Ministerului Afacerilor Interne care vor participa în anul 2019 la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român vor fi în număr de 759 de militari şi poliţişti.

Efortul principal rămâne, în continuare, participarea cu forţe şi mijloace la operaţia NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), precum şi menţinerea contribuţiei naţionale la asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO în cadrul Grupului de Luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi EUFOR ALTHEA, din teatrul  de operaţii din Balcanii de Vest.

România are în prezent aproape 1.000 de militari în teatrele de operaţii.  De la primele misiuni în afara ţării după  cel de-Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa în aceste zone ce conflict. 

mali

Militarii canadieni în Mali

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite