VIDEO Ţara africană în care militarii români ar putea lua locul colegilor canadieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii români ar putea intra într-un alt teatru de operaţiuni dacă unele discuţii se vor pune în practică. Conform presei canadiene, Ottawa nu mai doreşte să-şi menţină trupele în Mali şi vor să-şi retragă cele opt elicoptere şi cei 250 de militari a căror misiune este să protejeze forţele ONU din zonă.

Deşi nu s-a anunţat oficial, unele surse au declarat pentru presa canadiană că militarii români ar urma să preia această misiune de la colegii aliaţi în NATO.  

Mai mult, partea canadiană s-ar fi oferit chiar să ofere ONU resurse financiare pentru a finanţa deplasarea militarilor români.

Presa canadiană aminteşte că ministrul canadian alApărării Harjit Sajjan a călătorit recent în România şi s-a întâlnit cu fostul ministru Mihai Fifor. 

Militarii canadieni se află în misiune în Mani după ce i-au înlocuit pe cei germane. Conform surselor, canadienii ar urma să plece în luna iulie a anului viitor, iar românii ar urma şi ajungă în zonă abia în octombrie sau decembrie, fapt care crează un gol în forţele militare din Mali. Mai mult se va vedea lipsa elicopterelor care sunt folosite în misiune de evacuare medicală.  ONU consideră că elicopterele sunt esenţiale pentru misiunea din Mali, având în vedere ameninţarea dispozitivelor explozive improvizate şi a pericolului venit din partea jihadiştilor şi alte facţiuni armate din ţară. 

Mică prezentare a militarilor românie de elită

Cu sediul la Târgul-Mureş, Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul“ se  compune din Batalionul 610 de Operaţii Speciale „Vulturi“, Batalionul 620 de Operaţii Speciale „Băneasa-Otopeni“, Batalionul 630 de paraşutişti „Smaranda Brăescu“ şi Batalionul 640 Logistic. Unitatea s-a transformat radical după declaşarea bătăliei contra terorismului, mai exact după atacurile din 11 septembrie 2001.

Selecţia strictă a militarilor a început în 2003. Specialişti din trei ţări aliate, – Statele Unite, Regatul Unit şi Turcia – dar şi din Israel au pus umărul la acest program de selecţie. Batalionul a devenit operaţional la sfârşitul anului 2005, după ce membrii batalionului au beneficiat de cursuri în străinătate, cum ar fi cursul forţelor speciale ale armatei americane, cursul Force Recon (USMC). Forţele Speciale ale Armatei SUA, dar şi Forţele Speciale din Turcia au trimis, de asemenea, mai mulţi instructori care au lucrat în România în consilierea procesului de formare a militarilor români de elită.

România are în prezent aproape 1.000 de militari în teatrele de operaţii.  De la primele misiuni în afara ţării după  cel de-Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa în aceste zone ce conflict. 

Imagine indisponibilă

Militarii canadieni sunt în Mali sub egida Naţiunilor Unite

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite