Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Apărării se dotează cu radare performante pentru puternicele sisteme de rachete HIMARS

0
17 May 2022 04:32:27
Autor: Valentin Bolocan
Sistemele HIMARS vor fi ghidate de radare moderne
Sistemele HIMARS vor fi ghidate de radare moderne

Ministerul Apărării Naţionale se dotează cu şase sisteme radar complexe care vor fi livrate şi cu o serie de echipamente ajutătoare într-un program de export de armament (Foreign Military Sales) al Departamentului american al Apărării (DOD) adjudecat de Lockheed Martin.

Echipamentele urmează să fie livrate treptat până în anul 2026 în cadrul unui contract (W56KGY-21-C-0010) care va aduce gigantului american încasări de 129.040.507 de dolari, potrivit unei informări a DOD. Conform unor surse, radarele vor deservi sistemele lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare HIMARS, care au început să fie livrate României de partea americană. În total, România va avea trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare. 
 
Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.
 

Folosite în luptă în mai multe teatre de operaţii 

HIMARS M142 reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip. Sunt utilizate şi de Forţele Terestre americane sau de Corpul de Infanterie Marină al SUA. Rachetele lansate de sisteme au o bătaie maximă de peste 300 de kilometri şi au o vastă experienţă în luptă fiind deja testate în conflicte ca Irak, Afganistan sau Siria. Mai mult, au avut un cuvânt greu de spus în operaţiunile de anihilare a luptătorilor Statului Islamic din Siria şi Irak. 
 
Oricum, rachetele HIMARS lansate de militarii americani în diversele teatre de operaţii  sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare succes. Pe lângă Statele Unite, HIMARS mai sunt operate de Emiratele Arabe Unite şi Iordania. În plus, în afară de România, ţări ca Polonia, Qatar, Canada sau Spania au solicitat astfel de sisteme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările