Ministerul de Externe, după interpelarea unui deputat cu privire la Marko Attila: „Nu a fost emis un mandat european!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susţine că pe numele deputatului UDMR Marko Attila nu a fost emis mandat european de arestare, motiv pentru care nu sunt întrunite condiţiile pentru un eventual demers diplomatic. Răspunsul oficialităţilor a venit ca urmare a unei interpelări formulate de deputatul Bogdan Diaconu.

MAE a transmis, luni, o serie de precizări „urmare a interpelării, făcute publice, adresate ministrului afacerilor externe de către deputatul Bogdan Diaconu (PRU) referitor la «măsurile diplomatice luate pentru găsirea deputatului UDMR Marko Attila ascuns şi protejat de statul ungar în urma votului de încuviinţare a arestării acestuia acordat de Camera Deputaţilor pe 3 decembrie 2014»”, arată Mediafax.

Ministerul de Externe menţionează că, la nivelul Uniunii Europene, arestarea şi predarea persoanelor date în urmărire internaţională între statele membre se realizează prin intermediul instituţiei mandatului european de arestare.

„Ministerul Afacerilor Externe nu are niciun fel de competenţe legale în materia emiterii şi punerii în executare a mandatului european de arestare, procedurile aferente realizându-se exclusiv pe calea cooperării judiciare şi poliţieneşti directe”, adaugă sursa citată.

În comunicat se precizează că, din datele de care Ministerul Afacerilor Externe dispune de la instituţiile competente, până în prezent nu a fost emis un astfel de mandat pe numele persoanei menţionate.

"În aceste condiţii, având în vedere absenţa competenţelor legale ale Ministerului Afacerilor Externe în ce priveşte realizarea unor asemenea demersuri, cât şi în absenţa, până în prezent, a unui mandat european de arestare în raport cu persoana menţionată, rezultă că, la acest moment, nu sunt întrunite condiţiile care să permită MAE să întreprindă un eventual demers diplomatic în această speţă", se mai arată în comunicat.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că nu ştie unde se află deputatul Marko Attila, arătând că nu este oportun să se facă negocieri, atât timp cât orice stat UE este obligat să respecte normele europene în privinţa solicitărilor venite de la un oricare altă ţară membră.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite