Ministerul de Externe a retras pledoaria pro-Dragnea de la CEDO depusă de fostul agent guvernamental Viorel Mocanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În pledoaria sa,  Viorel Mocanu a admis faptul că problemele ridicate de Liviu Dragnea împotriva României  „sunt reale“ şi a recunoscut „deficienţele“ în ceea ce priveşte motivarea deciziilor judecătoreşti
În pledoaria sa,  Viorel Mocanu a admis faptul că problemele ridicate de Liviu Dragnea împotriva României  „sunt reale“ şi a recunoscut „deficienţele“ în ceea ce priveşte motivarea deciziilor judecătoreşti

Ministerul de Externe, condus de ministrului Bogdan Aurescu, a retras pledoaria pro-Liviu Dragnea depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de fostul agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, pentru că a fost făcută ”în detrimentul statului român”, potrivit unui comunicat al ministerului.

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus retragerea observaţiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, domnul Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României şi în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză. Decizia a fost luată, pe baza argumentaţiei Direcţiei Agent Guvernamental din cadrul MAE, întrucât respectivele observaţii au fost întocmite cu nerespectarea procedurilor de lucru ale direcţiei de specialitate menţionate din MAE, fiind formulate în detrimentul intereselor statului român şi cu nesocotirea punctelor de vedere transmise de autorităţile naţionale cu competenţe în domeniul de referinţă”, anunţă MAE.

Totodată, a fost solicitat Curţii să permită transmiterea de noi observaţii în aceste cauze, care să reflecte prevederile legale şi practica naţională în materie.

Cum s-a transformat avocatul României la CEDO în avocatul lui Dragnea

În luna februarie, Agentul României la CEDO, Catrinel Brumar, a fost schimbat intempestiv de Guvern. Motivul? În procesul pe care Liviu Dragnea l-a intentat la CEDO împotriva României, Brumar a redactat o pledoarie în favoarea sistemului românesc de Justiţie, intrând în contradicţie cu liderul PSD. În locul lui Catrinel Brumar a fost numit Viorel Mocanu, avocat al unor cauze de „prestigiu“: a pledat pentru Florin Salam şi Oana Zăvoranu.

„Adevărul“ a scris la acea vreme că Executivul încearcă să „îndulcească“ poziţia României în procesul pe care Liviu Dragnea l-a deschis la Strasbourg, proces în care contestă sentinţa de doi ani cu suspendare primită în dosarul Referendumul.

Hotnews.ro a consultat la Strasbourg documentele depuse în dosar, iar concluzia e evidentă: Viorel Mocanu a răsturnat argumentaţia lui Catrinel Brumar. Aşadar, agentul guvernamental la CEDO „a uitat“ că reprezintă România şi a pledat în favoarea lui Liviu Dragnea, cel care l-a propulsat la Strasbourg.

Surse dipomatice susţin pentru „Adevărul“ că Viorel Mocanu a ignorat Ministerul de Externe, în subordinea căruia funcţonează, când a formulat noua apărare. „Agentul la CEDO formulează o linie de apărare în fiecare dosar, linie avizată printr-un Memorandum de MAE. Catrinel Brumar primise aviz, însă noua pledoarie a lui Viorel Mocanu e diametral opusă, după cum arată documentele. Mocanu avea nevoie de un nou aviz, însă «a sărit» procedura. Iar diplomaţii noştri nu îndrăznesc să se revolte, pentru că Mocanu are o susţinere politică foarte mare. Ştie tot ministerul că a fost trimis special de Dragnea“, susţin surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Mai mulţi funcţionari din MAE au confirmat că prin Direcţiile de specialitate ale ministerului nu a trecut niciun Memorandum pentru schimbarea liniei de apărare a României în procesul intentat de liderul PSD. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite