Ministerul de Interne, despre preluarea  unor migranţi blocaţi în Italia: Nu este o decizie fermă, ne-am dat acordul de principiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu a luat o decizie fermă, ci doar şi-a manifestat de principiu disponibilitatea de a prelua o parte din cei 47 de migranţi blocaţi la bordul unei nave umanitare în apele teritoriale ale Italiei, spune Ministerul Afacerilor Interne.

Şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, anunţa cu o zi în urmă un acord de repartiţie cu alte şase ţări europene, între care şi România, în cazul migranţilor blocaţi de 12 zile pe nava Sea-Watch 3. 

"În contextul situaţiei create de blocarea unei nave umanitare cu 47 de migranţi la bord în apele teritoriale ale Italiei, autorităţile române şi-au manifestat, de principiu, disponibilitatea de a efectua o analiză în vederea preluării, alături de alte State Membre ale Uniunii Europene, a unei părţi din respectivii migranţi. Analiza va fi efectuată raportat la capacităţile fiecărui stat membru care şi-a manifestat disponibilitatea de preluare şi acomodare a migranţilor. Deşi nu este o decizie fermă, exprimarea disponibilităţii de către România de preluare a unui număr de migranţi vine ca o confirmare a principiului solidarităţii membrilor Uniunii Europene pentru gestionarea fenomenului migraţionist, principiu promovat de Preşedinţia Română a Consiliului UE", a transmis, joi, Ministerul de Interne. 

Instituţia mai spune că, după ce mai multe state membre, între care şi România, şi-au exprimat disponibilitatea de principiu, oficialii italieni au acceptat ca migranţii blocaţi pe nava umanitară să fie debarcaţi şi preluaţi în custodie de autorităţile naţionale. 

Potrivit MAI, oficialii români păstrează permanent legătura cu omologii italieni şi cu instituţiile europene pentru soluţionarea acestei situaţii umanitare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite