Ministerul de Interne vrea să schimbe procedurile de control intern. Controalele pot fi făcute şi în lipsa angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Ministerul Afacerilor Interne
Sediul Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a iniţiat un ordin prin care urmează să schimbe şi să simplifice modul în care se efectuează controlul intern, astfel încât procedurile să fie finalizate şi în situaţia în care persoanele vizate lipsesc - sunt în concediu, internaţi sau în misiune.

"Aspectul principal avut în vedere la elaborarea noului proiect de ordin privind executarea controalelor în Ministerul Afacerilor Interne îl reprezintă punerea în aplicare a principiului operativităţii, care presupune efectuarea şi finalizarea la timp şi în mod complet a activităţilor specifice de control, într-o manieră cât mai simplificată, în vederea înlăturării disfuncţionalităţilor constatate”, se arată în referatul de aprobare publicat de MAI.

Ministerul Afacerilor Interne mai arată că ordinul supus consultării prin transparenţă decizională urmează să permită comisiei de control să facă verificări chiar şi atunci când angajaţii vizaţi sunt în concediu medical, de odihnă sau se află în misiune.

"În cazul în care personalul supus controlului se află în concediu de odihnă, în concediu medical, este internat în spital, este în misiune, delegaţie, detaşat ori în alte situaţii obiective, controlul se realizează în lipsa acestuia”, se arată în documentul citat. 

Proiectul de act normativ le impune şi norme de conduită atât celor care efectuează controlul cât şi persoanelor verificate „fiindu-le interzis să recurgă la ameninţări, intimidări, promisiuni ori violenţe, inclusiv asupra petenţilor sau martorilor, cu scopul de a obţine mărturisiri, rapoarte sau declaraţii ori de a influenţa rezultatul unor verificări sau constatări”.

Documentul supus aprobării reglementează modalitatea de soluţionare a cazurilor în care personalul în sarcina căruia au fost constatate deficienţe formulează obiecţii. În această situaţie se încheie un proces-verbal în care se consemnează aspectele semnalate de conducătorul entităţii controlate ori de către personalul în cauză. Aceste lucruri vor analizate de comisia de control la încheierea raportului de control.

Propunerile sau criticile aduse acestui proiect pot fi trimise prin e-mail la legislatie@mai.gov.ro în termen de 10 de zile începând cu ziua următoare postării pe site-ul MAI, mai exact până pe 29 august.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite