Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Justiţiei anunţă luni punctul său de vedere cu privire la Ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal: CSM nu s-a pronunţat pe fond

13
26 Jan 2017 16:10:33
Autor: Redacţia Adevărul
Ministrul Florin Iordache consideră că CSM a dat aviz negativ în cazul celor două Ordonanţe doar pentru urgenţă, nu şi pentru conţinut şi oportunitate. FOTO Eduard Enea
Ministrul Florin Iordache consideră că CSM a dat aviz negativ în cazul celor două Ordonanţe doar pentru urgenţă, nu şi pentru conţinut şi oportunitate. FOTO Eduard Enea

Florin Iordache, ministrul Justiţiei, a declarat joi pentru Realitatea TV că ministerul va anunţa luni poziţia privind proiectele de ordonanţe de urgenţă de graţiere şi de modificare a Codului Penal, aspru criticate de magistraţi, societatea civilă şi partenerii României. El a subliniat că plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a pronunţat doar pe urgenţă, când a dat avizul negativ, nu şi pe conţinut şi oportunitate.

UPDATE Ministerul Justiţiei anunţă că va organiza, în 30 ianuarie, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale, înscrierea participanţilor urmând să se facă până vineri, în limita capacităţii de 50 de locuri a sălii unde va avea loc dezbaterea.

Dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse este programată luni, între orele 10.00 şi 12.00 la sediul Ministerului Justiţiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizează reprezentanţii MJ.

"Înscrierea participanţilor se face prin transmiterea unui mesaj în acest sens la adresa: dean@just.ro până la data de 27 ianuarie 2017, ora 12.00. În cazul asociaţiilor legal constituite, numărul participanţilor este de două persoane/asociaţie. Având în vedere capacitatea sălii, înscrierile urmează a fi confirmate", mai arată Ministerul Justiţiei, menţionând că timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual.
 
Iordache a folosit formula „deocamdată sunt două proiecte aflate în dezbatere" atunci când s-a referit la cele două proiecte de OUG, fără să explice de ce a spus "deocamdată", subliniază hotnews.ro. În plus, ministrul Justiţiei a arătat că avizul consultativ CSM s-a referit doar la caracterul de urgenţă al ordonanţelor, afirmând că „în rest oportunitatea este clară". 
 
„Se vor termina consultările luni şi, în urmă acestor consultări, vă anunţăm punctul de vedere al ministerului. Mai aşteptăm şi alte puncte de vedere nu doar al CSM-ului. Acesta este un aviz consultativ, înţeleg că s-au pronunţat pe urgenţă, aici este singură discuţie. În rest oportunitatea este clară şi modul în care considerăm să modificăm cele două proiecte, deocamdată sunt două proiecte aflate în dezbatere. Luni când vom termina dezbaterile anunţăm un punct de vedere", a declarat Florin Iordache la Realitatea TV.
 
Concret, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au spus în avizele pe care le-au dat miercuri că nu au examinat proiectele de acte normative sub aspectul conţinutului „urmând ca asemenea observaţii să fie efectuate în măsura în care Consiliului îi va fi transmis spre avizare un proiect de lege având ca obiect actul de clemenţă al graţierii colective”, respectiv de „modificarea şi completarea celor două coduri în materie penală”.
 
„Având în vedere neîndeplinirea condiţiilor de adoptare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai examinat proiectul de act normativ sub aspectul conţinutului, urmând ca asemenea observaţii să fie efectuate în măsura în care Consiliului îi va fi transmis spre avizare un proiect de lege având ca obiect actul de clemenţă al graţierii colective”/de „ modificarea şi completarea celor două coduri în materie penală” , spuneau miercuri membrii CSM.
 
Aceştia s-au reunit miercuri în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache (care este membru CSM, dar nu a dorit să participe la plen-n.r.) şi au dat aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. 
 
„Raportul MCV pune în evidenţă faptul că autorităţile statului român au obţinut rezultate bune şi foarte bune. Sunt progrese remarcabile care au fost obţinute de instituţiile româneşti în lupta contra corupţiei şi criminalităţii în general. Remarc unele proiecte cum ar fi acele proiecte de acte normative şi care dacă ar fi adoptate, ar conduce la o reconsiderare a aprecierilor pozitive care s-au făcut până acum”, arăta Augustin Lazăr, înainte de începerea şedinţei plenului CSM .
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

costica cova
26.01.2017, 16:39:29

Dacă tot ajustați Codul Penal.....adăugați-i o singură propoziție.. Articolul n... Inculpatul sau hoțul sau tîlharul (cum doriți voi s-o formulați ) rămîne in pușcărie pînă la recuperarea întregului prejudiciu .....Vă garantez că din următoarea zi o să ne invidieze și americani și vor scădea furturile foarte mult...

0 (2 voturi)
ion popescu
26.01.2017, 16:44:33

Ministrul Justitiei o tine ca Ion cu fluieru............Si canta exact pentru urechile penalului de Dragnea. Carui penal i s-a cam patat turul nadragilor, cu gandul la al doilea dosar pe care il are pe rol la ICCJ. Nu-i nimic, duminica iesim iar in strada .

+2 (6 voturi)
GhostParanormalExpert
26.01.2017, 17:04:13

Lasä frate ion popescu cä din 28.01.2017 incep dinou marele Proteste in tarä care cred cä vor iesi de sub control , nu se stie dacä vor fii si incidente - cä in 28 , 29 va demonstra DIASPORA in Romänia si inclusiv pe 29 se va face un protest mare la Bucuresti afarä de cei din DIASPORA. Clanul Dragnea cu Iordache ästa si cu Grindeanu vor fii pusi la zid , iei singur isi pun pistolul la piept . Neam säturat de iei ca de mere acre . Si dacä nici asa NU ia in considerare poporul romän si fac dupä capul lor cu OUG apoi vai de tara noasträ ce va urma.

0 (4 voturi)
silent warrior
26.01.2017, 17:54:06

Gandacul asta de Iordache are ceva din Ponta. CSM -ul a spus ca nu a analizat deloc continutul si nu se pronunta pe continut , iar el ii trage ca "oportunitatea este clara " . Adica vrea sa dea de inteles ca daca n-ar fi date de urgenta manariile lor ar fi acceptate de CSM. Ceea cee fals . CSM a spus clar ca daca se vor transforma in proiecte de lege atunci va da un aviz pe continut. Care probabil va fi acelasi NU.

0 (4 voturi)
mitrut
26.01.2017, 18:48:38

Mafiotii n-au limite. Nici rusine, nici frica. Pentru a-l face scapat de puscarie pe seful clanului, toti membrii guvernului calca in picioare vointa poporului, sfaturile juristilor, atentionarile aliatilor, tot, tot, tot numai Dragnea sa fie multumit! Nici alea de pe centura nu se prostitueaza chiar asa, in vazul intregii lumi! Asta nu-i Guvernul Romaniei, e haremul lui Dragnea!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările