Ministerul Justiţiei aşteaptă de la instanţa supremă, CSM şi Ministerul Public o situaţie privind dificultăţile în aplicarea codurilor penale şi civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministerul Justiţiei aşteaptă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Public o situaţie privind dificultăţile în aplicarea codurilor penale şi civile, înainte de a discuta şi a decide modificările legislative care trebuie făcute.

Magistraţii trebuie să trimită această situaţie şi propunerile de modificare a legislaţiei până în 26 mai, urmând ca Ministerul Justiţiei să organizeze două întâlniri de lucru pentru a discuta cu aceştia şi cu societatea civilă problemele în aplicarea codurilor.

În condiţiile în care au fost semnalate mai multe dificultăţi în aplicarea noilor coduri, în special a Codului penal şi a Codului de procedură penală, Ministerul Justiţiei vrea să facă o evaluare a impactului acestor legi.

"În realizarea evaluării vor fi implicate, pe lângă comisiile de elaborare a noilor coduri şi a legilor de punere în aplicare a acestora, instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti şi asociaţiile magistraţilor, dar şi celelalte profesii juridice cu atribuţii în înfăptuirea actului de justiţie ori conexe actului de justiţie, instituţii de învăţământ superior şi Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, precum şi  reprezentanţi ai societăţii civile”, a anunţat, miercuri, Ministerul Justiţiei.

După evaluarea impactului codurilor penale şi civile, Ministerul Justiţiei vrea să organizeze două întâlniri de lucru, la sediul său, pentru a discuta modificările legislative necesare pentru a asigura stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ.

Ministerul Justiţiei precizează că, potrivit calendarului stabilit, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după consultarea instanţelor şi a structurilor de parchet cu privire la dificultăţile cu care s-au confruntat în procesul de aplicare a noilor coduri, vor transmite Ministerului Justiţiei, până în 26 mai, situaţia centralizată a observaţiilor formulate, inclusiv a propunerilor fundamentate de amendare a legislaţiei.

De asemenea, Ministerul Justiţiei aşteaptă şi de la celelalte instituţii şi reprezentanţii societăţii civile observaţiile şi propunerile de modificare a codurilor penale şi civile, care pot fi trimise tot până în 26 mai, la adresa de email evaluarecoduri@just.ro.

Zilele în care vor avea loc întâlnirile de lucru urmează să fie stabilite după centralizarea observaţiilor şi propunerilor primite în contextul procesului de consultare, a precizat Ministerul Justiţiei.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite