Ministerul Justiţiei: Cererea procurorului pentru percheziţie se soluţionează de îndată, percheziţia pentru salvarea vieţii se face la orice oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall FOTO gov.ro

Cererea procurorului pentru încuviinţarea percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, nu în 24 de ore. De asemenea, percheziţia în caz de flagrant sau salvarea vieţii se poate face la orice oră. Acestea sunt câteva dintre modificările care vor fi aduse Codului Penal.

"Referitor la percheziţia domiciliară, întrucât în practică sunt situaţii în care este necesară obţinerea foarte rapidă a unui mandat de percheziţie care să permită efectuarea percheziţiei domiciliare, s-a constatat că termenul de 24 de ore reglementat de legea în vigoare poate constitui, în respectivele cazuri, un impediment major", a anunţat ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

Ea a spus că se doreşte modificarea textului din Codul Penal, pentru ca mandatul să poată fi obţinut mai rapid.

„Cererea procurorului prin care se solicită încuviinţarea percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, nu în 24 de ore”, a afirmat Birchall.

Ministrul Justiţiei a precizat că, de asemenea, percheziţia se poate face şi înainte de ora 6.00 şi după ora 22.00, în cazul infracţiunii flagrante sau pentru înlăturarea unei situaţii infracţionale sau pentru salvarea vieţii, precum şi într-un local deschis publicului la acea ora.

"În ceea ce priveşte intervalul orar în care se poate efectua percheziţia domiciliară, pentru a aduce un plus de claritate şi pentru a nu se repeta ceea ce s-a întâmplat recent, se propune menţionarea expresă a faptului că percheziţia poate fi începută şi înainte de ora 6.00 sau după ora 20.00, în cazul infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră", a explicat Birchall.

Mandatul percheziţiei sa fie valabil 15 zile.

"(...) propunem spre adoptare ca: «În cazul constatării acţiunii flagrante se poate pătrunde într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat, în orice mod, ce aparţine sau este folosit de o persoană fizică sau juridică, pentru prinderea făptuitorului ori pentru a pune capăt activităţii infracţionale, precum şi pentru înlăturaea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei peraoane»", a mai spus Birchall.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite