Ministerul Justiţiei a lansat marţi consultarea publică pentru reducerea supraaglomerării penitenciarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultare pentru îmbunătăţirea condiţilor de detenţie
Consultare pentru îmbunătăţirea condiţilor de detenţie

Ministerul Justiţiei a lansat, marţi, consultarea publică pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi reducerea supraaglomerării din penitenciare. Data limită până la care sunt aşteptate propuneri din partea cetăţenilor şi organizaţiilor neguvernamentale fiind 9 septembrie 2016.

Ministerul Justiţiei (MJ) aduce în atenţia publicului planul de măsuri adoptat împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor la 30 iunie prin care se urmăreşte îmbunătăţirea accesului la muncă a persoanelor private de libertate, accesul la servicii medicale de calitate, dar şi reintegrarea socială a acestora. 

MJ anunţă că urmăreşte crearea unei platforme prin care societatea civilă să exprime puncte de vedere cu privire la unele opţiuni identificate de minister în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie, ce includ şi supraaglomerarea. 

Consultarea este susţinută de Ministerul Justiţiei şi printr-o serie de întâlniri regionale la Iaşi (6 septembrie), Timişoara (1 septembrie), Cluj (2 septembrie), Craiova (7 septembrie) şi Bucureşti (8 septembrie) cu parteneri instituţionali şi organizaţii neguvernamentale.

Toate contribuţiile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, împreună cu un rezumat al contribuţiilor rezultat din procesarea şi analizarea contribuţiilor individuale, mai arată MJ.

Contribuţiile pot fi transmise pe adresele de email:

• Pentru persoanele fizice (cetăţeni, experţi): reformapenitenciare@just.ro

• Pentru organzaţii non-guvernmentale: ong-reformapenitenciare@just.ro

Deţinuţii, nemulţumiţi de condiţii

În ultimele săptămâni, deţinuţii mai multor penitenciare au protestat faţă de condiţiile din închisori.

La Penitenciarul Botoşani, pe 13 iulie, persoane private de libertate au lovit gratiile şi au escaladat pavilionul unei secţii.

Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, precum: supraaglomerare, participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, i-a asigurat pe deţinuţi, pe 13 iulie, în cadrul unei declaraţii de presă, că vor fi găsite soluţii pentru remedierea situaţiilor din penitenciare. Totodată, aceasta a declarat că situaţia este gravă de mai bine de 20 de ani.

„Situaţia din sistemul penitenciar este una sistemică şigravă nu de ieri, ci de mai bine de 20 de ani. Ştiam de acest lucru. Am avut ocazia să văd care este situaţia în concret. Am fost în penitenciare. Mi-am preluat mandatul şi din noiembrie anul trecut am revizitat numeroase penitenciare cu speranţa că voi găsi o situaţie mai bună. Nu a fost cazul. Am intrat în camerele lor, am vorbit cu ei, ştiu nemijlocit care sunt problemele lor. Sistemul este precar. Este o prioritate să fac din din remedierea situaţiei”, a declarat Ministrul Justiţiei. 

Ministrul Justiţiei le-a mai spus acestora că tensiunile nu vor grăbi luarea măsurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite