Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Justiţiei propune suplimentarea hranei deţinuţilor. Cei din spatele gratiilor au rămas fără vizite şi pachete în vremea coronavirusului

13
31 Mar 2020 10:42:37
Autor: Ionuţ Mureşan
Starea de urgenţă I-a lăsat pe deţinuţi fără pachete Imagine: Adevărul
Starea de urgenţă I-a lăsat pe deţinuţi fără pachete Imagine: Adevărul

Deţinuţii din România ar putea primi mânca mai bine în perioada Sărbătprilor Pascale, după ce Ministerul Justiţiei a pun în dezbatere un proiect care prevede suprimmentarea normei de hrană în penitenciare. Măsura a fost luată în contextul în care deţinuţii nu mai pot primi pachete ca înainte şi nici vizite în perioada stării de urgenţă.

 
„Prin Decretul menţionat (n.r. – prin care s-a instituit starea dde urgenţă) au fost operate o serie de interdicţii şi/sau limitări ale exerciţiului unor drepturi ale persoanelor private de libertate, care implică mobilitatea şi interacţiunea acestor persoane între ele şi cu reprezentanţi ai poliţiei de penitenciare ori cu terţe persoane, măsuri justificate în contextul în care tocmai interacţiunea interpersonală şi deplasarea persoanelor în interiorul locului de deţinere poate favoriza răspândirea infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, cu scopul ocrotirii unor drepturi fundamentale - dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică”, se arată în referatul MJ.
 

Deţinuţii, lăsaţi fără cele mai râvnite recompense

 
Potrivit dispoziţiilor cuprinse în anexa la Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, s-au suspendat exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, precum şi recompensele constând în permisiunea de ieşire din penitenciar.
 
„În acest context, Administraţia Naţională a Penitenciarelor urmăreşte menţinerea şi promovarea unui mediu sigur, care să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, favorabil executării pedepselor privative de libertate, prin promovarea unor măsuri alternative, de sprijin a persoanelor private de libertate, în vederea asigurării securităţii locurilor de deţinere şi prevenirii eventualelor evenimente negative în sistemul administraţiei penitenciare", se menţionează în referat.
 
Prin suplimentarea dreptului la hrană al persoanelor private de libertate cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an se urmăreşte compensarea situaţiei generate de suspendarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, astfel încât „în rândul persoanele private de libertate să se menţină o stare de spirit corespunzătoare în perioada acestor sărbători”.

Cât ar urma să coste suplimentul de hrană

 
Valoarea financiară maximă propusă a suplimentului pentru zile festive, de 8,26 lei/zi/persoană exclusiv TVA, ar permite suplimentarea produselor alimentare specifice ale persoanelor private de libertate.
 
„La stabilirea valorii financiare propuse a fost avut în vedere nivelul preţurile existente pe piaţă la momentul actual, luându-se în calcul suplimentarea cu 200 gr. de cozonac (estimat la 4 lei, cu TVA inclus), o sticlă de 500 ml. de băutură răcoritoare (estimat la 3 lei, cu TVA inclus) şi 80 gr. de carne porc semigrasă (estimat la 2 lei, cu TVA inclus)”, se mai arată în referatul de aprobare.
 
Ministerul Justiţiei propune, totodată, modificarea ordinului care reglementează acordarea drepturilor de hrană persoanelor private de libertate din sistemul administraţiei penitenciare, astfel încât suplimentul pentru zile festive să fie acordat în prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, nu cum se acorda până acum, doar în prima zi de Paşte.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

popescu costel
31.03.2020, 10:54:08

Idioțeniile se țin lanț. Un dobitoc vrea să pună la îngrășat pe deținuți; dar ce facem cu pensionarii de lux, cei care au muncit 40 de ani pe șantiere și au acum pensie de 1000-1500 de lei. Lor cine le suplimentează hrana? Ce facem cu șomerii, cu copiii care se culcă flămânzi, cu bolnavii din spitale? De unde luăm bani să le dăm la toți? Primii pe lista celor ajutorați trebuie să fie deținuții?

+6 (6 voturi)
Edmond Wolf
31.03.2020, 11:04:01

@popescu costel. Nu este o idioțenie. Este o idee umanitară care arată înțelepciunea clasei politice românești. Măsura suplimentării hranei inocenților deținuți trebuie neapărat însoțită de dublarea pensiilor speciale și a salariilor celor de la CCR care desigur în aceste vremuri grele veghează la respectarea constituționalității decretelor și ordonanțelor militare.

0 (2 voturi)
Werner Pompiliu
31.03.2020, 11:02:47

Eu sunt de acord cu Valoarea financiară maximă propusă a suplimentului pentru zile festive, de 8,26 lei/zi/detinut, cu conditia ca la terminarea pedepsei sa li se aplice un supliment de zile de detentie proportional cu cate zile de supliment alimentar au beneficiat, inclusiv TVA. Sa vedem cati pun botul la cozonac ?

+5 (5 voturi)
FLORIN FLORESCU
31.03.2020, 11:31:58

LIVIU DRAGNEA ȘI RADU MAZĂRE PRECIS BENEFICIAZĂ DE COZONAC .

FLORIN FLORESCU
31.03.2020, 11:29:21

ȘI INFRACTORII VOTEAZĂ , NU-I AȘA ? ÎNTREȚINEREA UNUI DEȚINUT ÎN PENITENCIAR COSTĂ LUNAR 5.180 LEI , INCLUZÂND CAZARE , HRANĂ , TRANSPORT ȘI PAZĂ , PRECUM ȘI PLATA PERSONALULUI CARE SE OCUPĂ DE EI . PRACTIC , CONFORM SUMEI DECLARATE DE A.N.P. , ACEȘTIA S-AR PUTEA ÎNCADRA ÎN CATEGORIA PENSIONARILOR DE LUX . ÎN SPITALE , NORMA DE HRANĂ ESTE DE 19 LEI / ZI ,SPER SĂ NU GREȘESC , DAR ĂȘTIA SUNT BANI DEJA ACHITAȚI PRIN PLATA CONTRIBUȚIILOR LA SĂNĂTATE , DECI STATUL NU-MI DĂ NIMIC DEGEABA .

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările