Ministerul Justiţiei vrea să mai angajeze 41 de procurori la Secţia specială de anchetare a infracţiunilor din Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Stan - Adina Florea - declaraţie de presă / FOTO Inquam Photos / George Călin / 28 feb 2019
Gheorghe Stan - Adina Florea - declaraţie de presă / FOTO Inquam Photos / George Călin / 28 feb 2019

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, luni, un proiect de hotărâre referitor la suplimentarea cu 41 de posturi a schemei de personal de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

"Articol unic - Numărul maxim de posturi prevăzut pentru Ministerul Public la art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 39/2014 privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru Ministerul Public, cu modificările şi completările ulterioare, se suplimentează cu 25 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 7 posturi de specialişti, 6 posturi de personal auxiliar de specialitate şi 3 posturi de personal conex, care revin Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie", se arată în proiectul postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Potrivit notei de fundamentare, cele 25 de posturi cu care secţia funcţionează în prezent sunt insuficiente în raport cu volumul mare de lucru.

"În plus, personalul insuficient atrage în mod inevitabil prelungirea permanentă a programului de lucru, făcând dificilă exercitarea dreptului la concediu de odihnă al personalului secţiei. În aceste sens, este necesară acoperirea unor situaţii obiective de lipsă a personalului (boală, evenimente neprevăzute etc), inclusiv în vederea recuperării orelor suplimentare acumulate, generate de activităţile prelungite de lucru peste programul normal", se mai menţionează în nota de fundamentare. 

Secţia specială pentru anchetarea infracţiunilor din Justiţie a devenit operaţională în octombrie 2018, fiind condusă de procurorul Gheorghe Stan, fostul adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi Adina Florea, procuror-şef adjunct, propunerea ministrului Tudorel Toader la şefia DNA. La scurt timp după operaţionalizare, şefii SIIJ s-au plâns de condiţiile de muncă, cerând schimbarea secţiei în Direcţie, după modelul DNA.

Înfiinţarea SIIJ a fost puternic criticată de magistraţii din România, scoaterea acestei secţii de sub autoritatea Procurorului General fiind unul dintre motivele ce au determinat recentele proteste din Justiţie. Organismele europene, de la Comisia de la Veneţia la Comisia Europeană, au criticat în mod deschis înfiinţarea acestei secţii. Mai multe instanţe din România au ridicat problema înfiinţării acestei secţii la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite