UPDATE Ministerul Turismului şi cel Externe s-au autosesizat în cazul copiilor abandonaţi în mai multe ţări. A fost deschis dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
olimpici abandonati japonia

Ministerul Turismului şi cel de Externe s-au autosesizat în cazul copiilor abandonaţi în mai multe ţări după ce au plecat în tabere cu o asociaţie din România care nu deţinea licenţă pentru activitatea de turism. În acest caz a fost deschis şi un dosar penal.

UPDATE Poliţiştii din Gorj au deschis un dosar penal pentru înşelăciune, în cazul elevilor care ar fi fost lăsaţi prin aeroporturi de organizatorul unor excursii în străinătate, potrivit unui comunicat primit la redacţie. 

“Cercetările se vor efectua sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu”, precizează poliţiştii.

“Având în vedere articolele apărute în mass-media, referitoare la modul defectuos al organizării unei deplasări în străinătate, de către Asociaţia Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, pentru un grup de elevi, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, fapta prev. si ped. de art. 244 alin.1 Cod Penal, urmând ca după administrarea întregului material probator sa fie propuse măsuri legale”, se arată în comunicat.

UPDATE Ministerul afacerilor de externe (MAE) face următoarele precizări: „O parte din grupul de tineri aflaţi în tabără în Tokyo, Japonia, a plecat în cursul acestei dimineţi spre România, cu escală la Viena. Un reprezentant al Ambasadei României în Austria va fi prezent pe aeroportul din Viena, pentru a le acorda sprijinul necesar îmbarcării către ţară.  A doua parte a grupului va pleca către România în cursul după-amiezii, pe ruta Tokyo-Doha-Bucureşti. Ambasada României la Doha va asigura asistenţa consulară necesară pe perioada tranzitului”, se arată în comunicatul de presă. 

În ceea ce priveşte cetăţenii români care au ajuns ieri, 26 iunie, la Milano, Republica Italiană, aceştia urmează să se întoarcă în ţară tot în cursul zilei de astăzi. „Pe parcursul şederii în Italia au fost asistaţi de Consulatul General al României la Milano, atât în vederea identificării cazării, cât şi a asigurării transferului de la hotel către aeroport, cu sprijinul unei parohii române de pe plan local. Reprezentanţele diplomatice şi consulare ale României din Tokyo, Milano, Viena şi Doha vor acorda în continuare asistenţă consulară, până la soluţionarea cazului, în limitele competenţelor legale.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează în mod prioritar situaţia şi păstrează în permanenţă legătura cu oficiile implicate, grupurile de cetăţeni români şi familiile acestora, acordând asistenţa consulară necesară”, mai arată documentul. 

Astfel, ministrul Turismului a dispus verificări de urgenţă, prin reprezentanţii Direcţiei Control din cadrul Ministerului, la sediile ONG-ului aflate în Bucureşti şi Târgu-Jiu. 

Asociaţia nu a depus, până în prezent, la Ministerul Turismului, actele necesare obţinerii unei licenţe de turism, pentru activitatea desfăşurată, conform legislaţiei în vigoare. 

În anul 2017, inspectorii Ministerului Turismului au sancţionat această asociaţie cu suma de 30.000 de lei pentru că desfăşura activităţi specifice unei agenţii de turism fără a deţine, însă, licenţă de turism. Asociaţia organiza excursii sub pretextul unor tabere pentru copii. Controlul s-a desfăşurat în urma unei sesizări depuse de un părinte care a fost nemulţumit şi a considerat că minorii care au luat parte la acea tabără au fost puşi în pericol.

Reprezentanţii operatorului economic au contestat sancţiunile în instanţă, iar în primă fază, deşi Ministerul Turismului a depus un dosar complet care cuprindea toate constatările, documentele şi plângerile părinţilor, instanţa a dat câştig de cauză asociaţiei. Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanţa judecătorească superioară.

Precizăm faptul că Ministerul Turismului a păstrat în permanenţă legătura cu Departamentul Consular din Ministerul Afacerilor Externe, care a asigurat asistenţă consulară în toată această perioadă şi a monitorizat permanent situaţia, copiii aflându-se acum în afara oricărui pericol, urmând a fi aduşi în siguranţă în România. 

Ministerul Turismului recomandă tuturor cetăţenilor ca, înainte de contractarea unui pachet de servicii turistice, să verifice pe site-ul instituţiei dacă operatorul economic este licenţiat, dar mai ales să verifice dacă pachetul de călătorie este garantat 100%, conform prevederilor  OG 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate. 

În cazul în care turiştii constată că legislaţia nu este respectată, Ministerul Turismului îi îndrumă pe aceştia să depună sesizări pentru a fi luate la timp măsurile necesare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite