Ministerul crede că elevii fac educaţie rutieră săptămânal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: Eltis.org
foto: Eltis.org

Surprinzător răspunsul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice! Reprezentanţii ministerului chiar cred că, în şcoli şi grădiniţe, copiii beneficiază săptămânal de ora obligatorie de educaţie rutieră.

În schimb, consultanţii Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov au identificat o situaţie total diferită de cea ilustrată de minister.

Ca parte a activităţilor de consultare, echipa a susţinut ateliere într-o şcoală primară locală în Sectorul 1. Grupurile conţineau fiecare aproximativ 20 de elevi, cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani. Şedinţele au durat aproximativ 40 de minute fiecare şi au avut rolul de a înţelege percepţia elevilor în legătură cu probleme privind traficul rutier, cum călătoresc spre şcoală şi de a obţine informaţii despre ce ştiu în legătură de comportamentul pe stradă. Discuţia a acoperit următoarele subiecte: parcarea, depăşirea limitei de viteză, traversarea străzii pe la treceri de pietoni şi traversarea printre vehicule parcate.
  • Aproximativ 60% din copii au fost implicaţi într-un accident de trafic de-a lungul vieţii. Acesta a fost un rezultat surprinzător;  
  • Unii dintre copii au fost implicaţi în mai multe accidente, în timp ce alţii au putut să îşi amintească poveşti despre accidente fatale în care au fost implicaţi rude / persoane cunoscute;  
  • Mai puţin de 10% au avut parte de educaţie rutieră în trecut;  
  • Copiii nu erau conştienţi de performanţele slabe ale României în comparaţie cu standardele internaţionale – nu înţelegeau riscul în care se află. În cele 4 săptămâni de dinaintea susţinerii atelierului, în apropierea şcolii au avut loc două accidente care s-au finalizat cu răniţi.

A fost clar faptul că elevii aveau noţiuni insuficiente pentru înţelegerea riscurilor asociate cu activitatea traficului rutier. Ei au răspuns favorabil la clipuri video din alte părţi ale lumii, inclusiv Codul Seif Cross (Irlanda) şi la animaţii simple despre traversarea pe la trecerile de pietoni.

Astăzi e vineri. Copilul tău a beneficiat săptămâna aceasta de ora obligatorie de educaţie rutieră? Reaminitim faptul că prevederile Codului Rutier spun că „în unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial obligatoriu se desfăşoară cel puţin o oră de educaţie rutieră pe săptămână, pe parcursul anului şcolar.”

Vă rugăm să completaţi formularul din acest link şi să ne spuneţi ce ştiţi despre modul în care copilul dumneavoastră beneficiază săptămânal de ora de educaţie rutieră. Modul în care va arăta traficul rutier în următoarele decenii în România depinde de educaţia pe care o oferim copiilor noştri. Este obligatoriu ca toţi copiii să participe la orele de educaţie rutieră, deoarece pe drumurile publice circulăm cu toţii, deci fiecare dintre noi va fi afectat.

Conform legii, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane juridice: (…) 15. nerespectarea obligaţiilor de a efectua orele de educaţie rutieră în unităţile de învăţământ;

Marian Ivan - membru fondator OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite