Ministerul Justiţiei, despre cazul profesorului român închis în China: „Am solicitat declanşarea procedurii de transfer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
marius balo foto iordachescu si asociatii

Ministerul Justiţiei a efectuat un prim demers în cazul profesorului universitar român condamnat la opt ani de închisoare în China, pentru o fraudă de 80 de dolari. Drept urmare, în urma scrisorii trimise de avocaţii profesorului Marius Balo, Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru „gestionarea eforturilor României în plan juridic şi în plan diplomatic în acest caz”.

Profesorul român Marius Balo trăieşte un adevărat coşmar într-o închisoare din China. Acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru că a luat 80 de dolari de la un chinez. Românul susţine că nu este vinovat şi a cerut să fie mutat în ţară pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa, dar cerere i-a fost respinsă.

Ministerul Justiţei a anunţat printr-un comunicat de presă că va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca românul să fie transferat în România.  „Ministerul Justiţiei depune toate eforturile privind obţinerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanşarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetăţeanului român, în contextul cooperării judiciare internaţionale. Ministerul Justiţiei îi asigură pe reprezentanţii legali ai cetăţeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situaţia domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluţionată, cu respectarea deplină a drepturilor sale”, se precizează în comunicatul Ministerului Justiţie, conform digi24.ro.  

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010. A lucrat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing şi ca profesor la universitatea Renmin University. În martie 2014, a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari.

După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitat la scurt timp, după ce unchiul lui Marius Balo, Mihai Felecan, a vândut un apartament în Cluj şi a plătit penalitatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite