Ministrul Apărării, Gabriel Leş, despre stadiul în care se află programele de dotare cu avioane de luptă F-16 Fighting Falcon sau cu elicoptere de atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După finalizarea programului de achiziţie vom avea 52 de astfel de aparate de luptă  F-16 Fighting Falcon. Acum sunt operaţonale 12 aparate FOTO Forţele Aeriene.
După finalizarea programului de achiziţie vom avea 52 de astfel de aparate de luptă  F-16 Fighting Falcon. Acum sunt operaţonale 12 aparate FOTO Forţele Aeriene.

„Nu s-a decis dacă cele 36 de avioane multirol F-16 Fighting Falcon vor fi achiziţionate noi sau la mâna a doua”, a anunţat ieri la Adevărul Live ministrul Apărării, Gabriel Leş. Demnitarul a adus o serie de date suplimentare despre cele trei programe majore de înzestrare dedicate Forţelor Aeriene Române.

Este vorba de continuarea programului F-16 Fighting Falcon, de achiziţionarea de noi elicoptere multirol sau de atac şi de programul de modernizare dedicat avionului şcoală IAR 99. „Bineînţeles că dorinţa noastră este să luăm unele noi, la cel mai ridicat nivel de upgrade, fie că vorbim de motor sau avionică. Până la această oră, nu avem încă un răspuns de la partenerul american, dar bineînţeles că trebuie să avem în vedere şi capitolul costurilor. Dau numai un exemplu. Dacă un avion nou te costă, să spunem, 100 de lei, dar un avion second-hand, cu resursă de zbor şi cu toate upgrade-urile făcute costă 3 lei, normal că nu o să-l luam pe cel de 100 de lei. Oricum, vom vedea ce propunerile vor veni de la partenerul strategic. Foarte important este că oricum vor fi avioane cu resursă de zbor mare, iar (în cazul unor aparate second-hand-n.r.) upgrade-ul se va face în România”, a spus Gabriel Leş la Adevărul Live. 

Ministrul Apărării a dezvăluit apoi că modernizarea avioanelor IAR 99 nu a fost demarată pentru că nu a fost încă încheiat un contract în acest sens. „Modernizarea celor 21 de avioane este foarte importantă pentru pregătirea piloţilor de F-16, iar acest proces va începe foarte, foarte curând. Ne bucurăm astfel că  uzina Avioane Craiova rămâne în viaţă”, a ministrul Apărării.

IAR 330 Puma se apropie de pensie

În fine, referitor la programul de înzestrare cu elicoptere, Gabriel Leş a arătat că MApN a început deja demersurile. „Am trimis scrisori de tip request for information (solicitare de informaţii-n.r.)  unor companii ca Sikorsky, Airbus, Bell, Boeing, pentru a putea finaliza concepţia pentru această capabilitate a Forţelor Aeriene Române. Se au în vedere elicoptere specializate, de atac, dar şi aparate multirol. În funcţie de ce vom primi de la aceşti producători vom vedea care va fi procedura pentru a duce acest program mai departe. Ştiu că până în acest moment numai doi sau trei producători au răspuns la această solicitare. Oricum, nu este niciun secret, programul este extrem de important pentru că, într-o perioadă medie de timp, rezerva de zbor a elicopterelor aflate în dotarea Forţelor Aeriene (aparate IAR 330 Puma  şi IAR 330 Puma SOCAT- n.r.) se va consuma”, a precizat  ministrul Apărării. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite