Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ministrul de Interne dă de pereţi cu toţi în ultima zi din 2019. Către Arafat: „Ce aţi făcut în 20 de ani? Nu îmi răspundeţi, că ştiu!“

73
31 Dec 2019 12:41:05
Autor: Daniela Serb
Marcel Vela, ministru de Interne
Marcel Vela, ministru de Interne

După ce l-a demis în direct în timpul unei videoconferinte pe şeful IPJ Vâlcea, ministrul de Interne, Marcel Vela, i-a cerut lămuriri lui Raed Arafat despre cazul fetiţei din Vâlcea aflată în comă la spital în urma unui accident de maşină. Copilul a stat ore în şir aşteptând să fie preluat de un elicopter SMURD.

Fetiţa a ajuns la spital în comă după ce tatăl acesteia, beat fiind, s-a răsturnat cu maşina în judeţul Vâlcea. La UPU a fost ţinută câteva ore. Astăzi, ministrul de Interne a cerut lămuriri şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), după ce Ambulanţa Vâlcea a ratat întâlnirea cu elicopterul SMURD trimis să ia copilul.

„Nu mai doresc să întâlnesc, să se repete, asemenea situaţii jenante, cu risc major să se piardă o viaţă. Şi dacă salvezi viaţa unui copil sau a unui român îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu şi-au îndeplinit sarcinile aşa cum prevede legea. Pe viitor, nu se va mai repeta în mandatul meu o asemenea situaţie, când un copil a suferit. Să ne înţelegem! Nu ne jucăm cu vieţile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, ce grozav organizăm noi salvarea oamenilor şi sâmbătă era să moară un copil. Din neglijenţă sau proastă organizare, să zic pe româneşte”, a spus ministrul Vela, citat de digi24.ro.

Avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloţi

În replică, Raed Arafat a spus că „Era nevoie de piloţi, domnule ministru!”, iar ministrul Vela a răspuns: „Faceţi rost de piloţi!”

„Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcţionalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12 sau 1 după-masa. Şi pun în risc anumite intervenţii primare să nu se rezolve. Pentru asta s-a luat decizia ca două puncte din ţară să facă misiunile peste tot în ţară ca transfer şi când avem avionul le facem şi cu avionul şi asta se face. Dacă, de exemplu, Timişoara decolează sau Aradul sau Craiova, dacă merg la ora 1 în misiune, a doua zi îşi reia misiunea la ora 1 după-masa, pentru că au ore de odihnă şi din cauza asta am luat această decizie”, a explicat Raed Arafat în timpul şedinţei cu prefecţii de astăzi.

Ministrul de Interne a întrebat: „Ce aţi făcut de 20 de ani să faceţi rost de piloţi? Nu îmi răspundeţi, că ştiu! Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloţi. Dar avem oameni accidentaţi care mor. Români care mor pentru că noi nu avem piloţi. Angajaţi piloţi! Care e problema?”.

Raeda Arafat a explicat că un pilot are nevoie de minimum 1.000 de ore de zbor ca să poată să fie comandant de aeronavă pe SMURD. „Este regulă care este şi în alte părţi. Avem piloţi noi, dar încă nu au atins nivelul să poată să facă al doilea echipaj pentru că nu au ajuns la 1.000 de ore de zbor să fie comandant de aeronavă. Domnul inspector general poate să mă corecteze dacă greşesc”, a spus şeful DSU.

Şeful IPJ Vâlcea, demis de ministrul Marcel Vela: „Cum adică e liber?! Dar ce, voi sunteţi arestaţi acolo?“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

Stefan din Nord
31.12.2019, 12:52:20

Ce a facut Arafat nu face agariciul Velea in zece vieti Stie doar sa dea cu pietre in pomul ce da roade .

0 (54 voturi)
Ggggg Hhhhh
31.12.2019, 12:53:49

Cât tupeu pe acest ministru! El ce-a făcut ? Ș cum explică faptul că,ministru fiind,nu știe că serviciile în subordinea lui nu au personal calificat? O rușne!

+5 (41 voturi)
Popa Andrei
31.12.2019, 12:56:21

A furat...

+3 (19 voturi)
Papa Raţă
31.12.2019, 12:57:19

Asemenea personalități politice cu simțul demnității mai dau speranțe zilei de mâine, unei societăți sănătoase care trebuie să se ralieze în rândul țărilor civilizate. La mulți Ani, Dle Ministru , MARCEL VELA , familiei și prietenilor Dumneavoastre !

-6 (36 voturi)
Vasile Malaescu
31.12.2019, 13:08:33

pentru Velea: la munca,nu la poezii;;romanii sint satui de poezii ;

0 (30 voturi)

Vezi toate comentariile (73)

Modifică Setările