Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Justiţiei anunţă un proiect legislativ prin care deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare să fie despăgubiţi financiar

8
20 Mar 2018 13:36:51
Autor: Laurenţiu Sirbu
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei/ Foto: Octav Ganea
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei/ Foto: Octav Ganea

Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect legislativ ce prevede conferirea de despăgubiri şi compensaţii materiale, pentru perioada cât un deţinut a stat în condiţii necorespunzătoare, a anunţat, marţi, ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

"Avem măsuri de natură legislativă pe care trebuie să le propunem în aplicarea Hotărârii Pilot (a CEDO - n.r.). (...) Legea 169 a dat beneficiul celor şase zile considerate executate la 30 în condiţii necorespunzătoare, dar unii deţinuţi au ieşit din penitenciar înainte de octombrie 2017. Au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile. CEDO ne spune să găsim şi pentru ei un remediu, prin care să le conferim despăgubiri, de data aceasta în bani. Prin urmare, la Ministerul Justiţiei se lucrează la un proiect de lege pentru conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât deţinutul a stat în condiţii necorespunzătoare, repet, dându-se o sumă pentru fiecare dintre zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres, în cadrul audierii sale la Comisia pentru constituţionalitate din Senat.

În şedinţa acestei comisii a fost abordat stadiul măsurilor propuse de România, prin Ministerul Justiţiei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare ca urmare a Hotărârii Pilot a CEDO pe acest subiect.

Ministrul a adăugat că proiectului la care lucrează ministerul prevede că Administraţia Naţională a Penitenciarelor va face o evidenţă a circuitului de plasare a condamnatului în închisoare, pentru a vedea cât timp a stat în condiţii necorespunzătoare.

"Îi dai (bani - n.r.) numai pentru zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare. Va fi o lege cu impact financiar, că până la urmă trebuie bani. Rezultă obligaţia din Hotărârea CEDO, Hotărârea Pilot, nu este o invenţie românească, au aplicat-o şi alţii, spre exemplu, Ungaria, Italia şi alte ţări. Vom urma acelaşi drum pentru că, până la urmă, Hotărârea CEDO este obligatorie, iar dacă nu am îndeplini cerinţele, ne-am expune riscului unei condamnări de către CEDO cu o cheltuială, dar în acelaşi timp am rămâne cu problema nerezolvată în penitenciarele din România", a detaliat Toader. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

mitrut
20.03.2018, 14:00:06

Dar pentru romanii cinstiti care stau in canale, azile de rahat, orfelinate ale groazei, spitale insalubre, scoli darapanate, etc. ce compensatii pregateste acest criminal?

+9 (9 voturi)
legendele olimpului
20.03.2018, 22:02:47

Adevărat, e revoltător! Din suma de probleme cu care se confruntă societatea asta, guvernarea PSD-ALDE vede doar reforma Justiției?!? Sunt curios acum cu ce bani o să despăgubească infractorii? O să facă o restructurare a bugetului și probabil o să taie de acolo unde deja suntem cu 100 de ani în fața țărilor civilizate... poate sănătate, educație, infrastructură, investiții. E strigător la cer!!!

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
20.03.2018, 14:03:29

Comentariu considerat abuziv.

Stefan din nord
20.03.2018, 14:53:30

Spre exemplu una ce a fost violata de un derbedeu va cotiza si din impozitul ei platit statului o parte din suma catre violatorul ei ce nu are conditii umane in puscarie . Multumim UE ,multumim Consiliului Europei ,multumim tuturor institutiilor europene foarte miloase cu soarta scursurilor societatii romanesti ,dar oarbe si surde la soarta milioanelor de saraci ce traiesc in conditii mizerabile in libertate

+3 (3 voturi)
Iulius Sava
20.03.2018, 14:59:58

Mai bine i-ai "multumi" lui tuDorel. Doar pe astia mai poate miza la viitoarele alegeri.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările