Ministrul Justiţiei, despre un nou control MCV care are loc în aceste zile: Guvernele anterioare atât de bine le-au îndeplinit, încât din trei recomandări au rămas 12

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană derulează în aceste zile un nou control în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV), ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunând că a fost făcut un raport de progres, iar autorităţile sunt pregătite. El a spus că în momentul în care a fost declanşat acest mecanism România avea de îndeplinit trei recomandări, iar acum sunt 12.

Update: Vera Jourova, Comisarul european pentru Justiţie, a declarat luni că îşi menţine încrederea în justiţia din România, reamintind faptul că, aşa cum au subliniat în mod repetat rapoartele MCV, criticile la adresa judiciarului, venite din partea politicienilor, au reprezentat o problemă constantă a dezbaterii publice din ţara noastră.

„Este esenţial să lăsăm justiţia să-şi urmeze cursul şi să respectăm independenţa judiciarului, aşa cum am precizat în ultimul nostru raport MCV”, a declarat Vera Jourova, citată de publicaţia Business Review.

Oficialul european a subliniat faptul că instituţia din care face parte, Comisia Europeană, continuă să urmărească îndeaproape şi cu îngrijorare evoluţia situaţiei din România, „inclusiv în ceea ce priveşte reforma Codurilor penale”. „Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent şi profesional reprezintă o importanţă fundamentală pentru Comisie”, a încheiat Jourova.

Ştirea Iniţială: „Suntem pregătiţi, am făcut un raport de progres", a declarat Tudorel Toader luni dimineaţă.

El a spus că în momentul în care a fost declanşat acest mecanism România avea de îndeplinit trei recomandări, iar acum sunt douăsprezece: "Guvernele anterioare atât de bine le-au îndeplinit, încât din trei recomandări au rămas douăsprezece. Eu spun că bună parte din ele sunt îndeplinite, dar vi le voi prezenta la finalul întrevederilor pe care le voi avea".

Verificările CE în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) au loc în perioada 25-27 iunie. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a fost desemnat să facă parte din Comisia MCV care va pregăti materialul pe care îl va prezenta Comisiei Europene (CE).

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara în 15 iunie, în Senat, la Reuniunea Asociaţiei Senatelor din Europa, că în rapoartele MCV din ultimii unsprezece ani Comisia "s-a bizuit aproape exclusiv pe imaginea deformată care i-a fost furnizată de instituţiile de forţă ale statului şi pe percepţiile vehiculate în anumite medii de presă şi grupuri de presiune şi de interese”. De asemenea, preşedintele Senatului a susţinut că tolerarea, inclusiv de către unii parteneri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei împotriva corupţiei în România a dus la promovarea imaginii ţării ca fiind una cu un nivel crescut de corupţie şi inducerea unei percepţii că România este condusă de "penali şi corupţi" şi a transmis Uniunii Europene să aibă drept preocupare fundamentală rezolvarea problemelor cetăţenilor.

Prima misiune de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din anul 2018 a avut loc în luna martie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei anunţând atunci că s-a abordat stadiul celor 12 recomandări din cadrul Raportului de evaluare publicat la data de 15 noiembrie 2017, cu accent pe tematici cunoscute, precum procesul de punere în acord a legilor Justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, activitatea şi rezultatele Consiliului de Management Strategic şi organismelor aferente, stadiul de implementare şi monitorizare a Strategiei de dezvoltare 2015-2020.

În 15 noiembrie 2017, Comisia Europeană a publicat raportul referitor la etapele parcurse de România pentru a-şi îndeplini angajamentele privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. Raportul a analizat progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisie în raportul său din ianuarie 2017 privind MCV.

Raportul CE menţionează că progresele referitoare la abordarea recomandărilor MCV sunt afectate de situaţia politică, iar criticile la adresa sistemului judiciar şi a hotărârilor judecătoreşti rămân o caracteristică problematică în cadrul dezbaterilor publice.

În acelaşi timp, Comisia a constatat că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise.

"În ciuda angajamentului asumat de Guvern de a încerca finalizarea MCV cât mai curând posibil, progresele referitoare la abordarea recomandărilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situaţia politică. Într-o perioadă de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017, în România s-au succedat două guverne, în timp ce tensiunile crescânde dintre puterile statului (Parlament, Guvern şi sistemul judiciar) au îngreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea. În plus, progresele şi rezultatele bune pe care instituţiile judiciare au continuat să le înregistreze în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de evenimente precum adoptarea în ianuarie 2017 de către Guvernul anterior a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului vizând dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie, cum ar fi abuzul în serviciu, şi a unei propuneri de act normativ vizând graţierea", se arartă în document, care consemnează şi că "deşi ordonanţa de urgenţă a fost abrogată de Guvern şi, de asemenea, de Parlament, în urma acestor evenimente au rămas îndoieli în spaţiul public".

De asemenea, provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, potrivit raportului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite