Ministrul Justiţiei, despre sentinţa în dosarul lui Dragnea: Judecătorii nu au ţinut cont de decizia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri, referindu-se la decizia de condamnare şefului PSD la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, că judecătorii de la Curtea Supremă nu au ţinut cont de decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu. Horaţius Dumbravă, fost preşedinte CSM, a susţinut că ministrul Justiţiei ar fi trebuit să se ferească de la astfel de declaraţii.

Ministrul Justiţiei a declarat că nu doreşte să comenteze decizia Curţii Supreme în cazul lui Liviu Dragnea, afirmând că aşteaptă publicarea motivării. Totuşi, ministrul a făcut referire la faptul că judecătorii nu ar fi ţinut cont de decizia Curţii Constituţionale cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu.

„Ca să emiţi o părere cât de cât motivată trebuie să cunoşti şi motivarea, măcar considerentele acelea, pe care eu nu le-am văzut. Am auzit că doi judecători au făcut majoritate spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare Curtea Constituţională a României, pentru o decizie la care am participat şi eu când eram judecător acolo. O frază de principiu: vreau să vă spun cu deplină convingere şi cu ştiinţă faptul că o decizie a CCR nu poate să fie neglijată, nu poate să nu fie luată în considerare, chiar dacă legiuitorul nu pune de acord textul cu decizia Curţii. De ce? Pentru că în momentul în care se publică decizia, textul se suspendă. În 45 de zile, dacă legiuitorul nu pune de acord textul, nu se mai aplică”, a explicat Tudorel Toader, potrivit Digi24.

Tudorel Toader a subliniat că nu ia în considerare posibilitatea ca un judecător să nu ia în considerare o decizie a Curţii Constituţionale.

„Decizia cu privire la abuz a fost una interpretativă, n-a fost una de admitere pur şi simplu, de interpretare în sensul că textul este contituţional, în măsura în care neîndeplinirea obligaţiei se referă la o obligaţie din lege sau OUG, nu la orice act normativ. Cred că sunteţi de acord să nu emit un punct de vedere fără să fi citit. Doar că nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curţii”, a declarat Tudorel Toader. 

Întrebat dacă şeful PSD ar trebui să-şi prezinte demisia, ministrul Jutiţiei a declarat că „mulţi sunt condamnaţi de prima instanţă şi apoi achitaţi...sau sunt achitaţi şi condamnaţi în apel. Toţi sunt la adăpostul prezumţiei de nevinovăţie”

Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM: „Ministrul ar fi trebuit să se ferească de astfel de afirmaţii”

Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al Consiliului Superios al Magistraturii, a criticat atât declaraţiile ministrului Justiţiei cât şi pe cele ale ministrului de interne Carmen Dan, cu privire la decizia judecătorilor de la Curtea Supremă prin care l-au condamnat pe liderul PSD.

„Ministrul Justiţiei ar fi trebuit să se ferească de astfel de afirmaţii până când vor apărea onsiderentele şi decizia instanţei de apel. La fel şi reacţia ministrului de interne. Aceştia se pronunţă ca şi cum ar fi asistat la deliberările judecătorilor”, a declarat Dumbravă pentru Digi24.

„Ar fi de preferat ca aceştia, şi toţi politicienii de altfel, să se abţină de la astfel de remarci. Dacă ei fac apel la prezumţia de nevinovăţie, fapt pe deplin coect, atunci e absurd ca o decizie judecătorească să se fi luat la presiunea străzii, sau la presiuni politice. Independenţa justiţiei trebuie apărată pentru că altfel oricine poate deveni o victimă. Adevărul juridic trebuie separat de lupta politică”, a completat acesta.

Fostul preşedinte al CSM a reiterat apoi că „ministrul Tudorel Toader, care este membru al CSM, ar fi trebuit să nu se aventureze pe acest teren, până când considerentele nu sunt publicate”.

„În acest moment CSM trebuie să se pronunţe dacă aceste ultime declaraţii constituie presiuni la adresa justiţiei. Cert este că în acest moment există multă emoţie în spaţiul public”, a încheiat magistratul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite