Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, vrea numele celor care vor candida la şefia Parchetul General, DNA şi DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mona Pivniceru vrea nume de candidaţi pentru şefia DNA, DIICOT dar şi pentru funcţia de procuror general FOTO Adevărul
Mona Pivniceru vrea nume de candidaţi pentru şefia DNA, DIICOT dar şi pentru funcţia de procuror general FOTO Adevărul

Mona Pivniceru le-a cerut procurorilor din conducerea Ministerului Public să-i comunice, până la 25 februarie, numele candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al României, procuror şef la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi procuror şef la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), Ministerul Justiţiei va începe, în perioada următoare, o nouă procedură de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Justiţiei.

„Totodată este necesară începerea procedurii pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, mandatul domnului procuror Codruţ Olaru urmând să expire la data de 25 martie 2013”, precizează sursa citată.

După începerea procedurii, Mona Pivniceru urmează să poarte o serie de discuţii cu procurorii pentru a determina înscrierea în procedura de selecţie a unor magistraţi cu înaltă calificare profesională şi care prezintă garanţii de integritate.

„Pentru ca la aceste discuţii să fie invitate persoane reprezentative, bucurându-se de prestigiu profesional şi apreciere în cadrul colectivelor din care fac parte, ministrul Justiţiei a transmis miercuri magistraţilor cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public, invitaţia de a îi comunica, până la data de 25 februarie 2013, ora 10.00, numele a 1 – 3 procurori care ar putea candida, în opinia acestora, pentru ocuparea uneia dintre funcţiile de conducere menţionate”, se mai arată în comunicat.

Invitaţia i-a fost adresată prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă,  procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT, procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, procurorilor şefi ai serviciilor teritoriale ale DNA şi DIICOT.

Demersul Ministerului Justiţiei are în vedere implicarea procurorilor cu funcţii de conducere „într-un proces de selecţie serios şi transparent, în urma căruia fiecare dintre persoanele recomandate de aceştia va avea o şansă reală de a fi desemnată drept candidat pentru una din funcţiile în discuţie”.

În urma procedurii de anul trecut privind numirea procurorului general al României şi şeful DNA, Mona Pivniceru i-a desemnat pe procurorii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, însă aceştia au fost respinşi de preşedintele Traian Băsescu.

Ministrul Justiţiei este cel care face propunerile pentru funcţiile de procurori şefi, care sunt discutate de Consiliul Superior al Magistraturii, însă decizia finală îi aparţine preşedintelui României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite