Tudorel Toader propune modificări la legile Justiţiei. Proiectul a scos oamenii în stradă: „Vino în Piaţă! Justiţia e în pericol“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Piaţa Victoriei faţă de modificările legislative FOTO Inquam Photos Alexandru Busca
Proteste în Piaţa Victoriei faţă de modificările legislative FOTO Inquam Photos Alexandru Busca

Peste 500 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către Tudorel Toader. Preşedintele României ar putea fi exclus din procedura de numire a procurorilor-şefi din DNA şi DIICOT şi a procurorului general, Inspecţia Judiciară ar trece din subordinea CSM în cea a ministrului Justiţiei, iar o nouă direcţie o să-i ancheteze pe magistraţii acuzaţi de corupţie.

UPDATE 22.45 Protestul din Piaţa Victoriei a ajuns la final. Oamenii au început deja să plece acasă, la această oră în piaţă mai rămânând doar câteva zeci de persoane.

UPDATE 22.15 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a declarat că traficul din zonă a fost restricţionat şi că protestatarii nu au cauzat incidente. 

„Sunt câteva sute de persoane care au ocupat partea carosabilă, zona din faţa guvernului. Jandarmii au căutat să limiteze ocuparea părţii carosabile şi le-au recomandat să rămână în mijlocul pieţei, dar protestatarii au forţat cordonul de jandarmi. Nu au respectat măsura pe care noi am vrut să o luăm pentru a nu bloca circulaţia în zona respectivă. Nu au fost incidente, nu au fost violenţe', a afirmat Enache, citat de Agerpres.

Potrivit Poliţiei Rutiere, s-a aplicat devierea traficului din toate punctele către piaţa Victoriei.

UPDATE 21.50 În Piaţa Victoriei protestează, la această oră, aproximativ 500 de persoane. Circulaţia a fost blocată în zonă. Cei prezenţi au intonat imnul României. În piaţă au venit şi echipaje de jandarmi care au instalat garduri de protecţie. Mulţimea scandează „Tudorel, demisia“ şi „Nu plecăm“.

UPDATE 21.25 În mai puţin de o oră, numărul protestatarilor a crescut la peste 200, unii dintre manifestanţi aşezându-se pe asfalt şi blocând traficul pe artera care trece prin faţa Palatului Victoria.

UPDATE 21.15 Protestatarii au vuvuzele şi tobe, iar unii dintre ei flutură drapele tricolore. De asemenea, a fost adus şi un manechin în zeghe.

Protestatarii scandează "PSD - ciuma roşie!", "Justiţie, nu corupţie!", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!" şi "Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca!".

UPDATE 19.00 Două organizaţii, Insistăm şi Iniţiativa România au organizat un protest pe Facebook, „Vino în Piaţă! Justiţia e în pericol!”, faţă de propunerea de modificare a legilor Justiţiei. Protestul este anunţat între orele 20:30–23:00 în Piaţa Victoriei.

„Guvernarea PSD a poruncit, Tudorel Toader s-a executat!. După marţea neagră, propunerile de masacrare ale legilor Justiţiei prezentate astăzi de ministrul Justiţiei sunt punctul culminant al luptei împotriva DNA şi justiţiei independente. Un om care spune răspicat "REZIST!" face mai mult pentru viitorul ţării decât un guvern şi o majoritate parlamentară cu apucături mafiote. Iar împreună putem să decidem noi viitorul. Vino în Piaţa Victoriei în această seară. Vom fi 2, vom fi 10, vom fi 100 sau poate câteva mii. Oricare dintre variante e mai bună decât să tăcem. Lupta anticorupţie riscă să devină istorie fără implicarea noastră”, scriu organizatorii pe pagina evenimentului.

UPDATE 18.50 Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, nu vede cu ochi buni propunerea din noul pachet de legi ale Justiţiei potrivit căreia Inspecţia Judiciară va trece de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Ministerul Justiţiei, declarând că o instituţie politică nu poate să îi verifice pe judecători.

"Asta nu e în regulă, pentru că Inspecţia nu verifică numai pe procurori, îi verifică şi pe judecători şi chiar nu sunt în subordinea Ministerului Justiţiei. Deci nu poate o instituţie politică să îi verifice pe judecători", a declarat fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, potrivit gandul.info.

UPDATE 18.25 Procurorii din structura centrală şi teritorială a DIICOT consideră necesară convocarea Adunării generale a procurorilor, care să adopte o rezoluţie unitară, după anunţul făcut de Tudorel Toader privind proiectul de lege de modificare a legilor Justiţiei.

„Procurorii DIICOT au analizat cu atenţie modificările anunţate de către ministrul justiţiei în cursul acestei zile, ţinând cont de faptul că, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani, s-au solicitat magistraţilor, judecători sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare şi funcţionare a justiţiei; aceste puncte de vedere, votate în adunările generale ale magistraţilor, nu se regăsesc în noul proiect, aşa cum a fost prezentat”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă.

Potrivit susrei citate, în discuţii s-a remarcat că respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul MJ şi, „din păcate”, nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare.
„Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crimă organizată doresc existenţa unei dezbateri reale şi a unui dialog permanent între instituţiile menţionate mai sus astfel încât produsul legislativ rezultat să satisfacă exigenţele strategiei naţionale de dezvoltare a sistemului judiciar asumată de statul român”, mai arată DIICOT.
 

UPDATE 16.30 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă într-un comunicat că, până în prezent, nu a primit propunerile privind modificarea legilor justiţiei formulate de Ministerul Justiţiei, potrivit News.ro.

"Consiliul Superior al Magistraturii îşi va exprimă poziţia motivată şi punctuală asupra propunerilor legislative în momentul în care acestea îi vor fi comunicate în condiţiile legii, cu consultarea sistemului judiciar", se arată în comunicatul de miercuri al CSM.

UPDATE 16.15 Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justitiei va urma procedura de avizare, urmând să fie prezentat Guvernului, iar ulterior transmis Parlamentului României, pentru dezbatere şi adoptare, anunţă Ministerul Justiţiei.  Prezentarea detaliată a modificărilor propuse este disponibilă la linkul: http://www.just.ro/wp-content/uploads/2017/08/Legile-justitiei-Conferinta-de-presa-Microsoft-PowerPoint.ppt

UPDATE 16.15 Preşedintele Klaus Iohannis, a criticat dur propunerile pentru schimbarea legilor Justiţiei  prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader, şeful statului subliniind că acestea ar fi un „atac asupra statului de drept“, ar afecta Justiţia şi ar încetini  lupta împotriva corupţiei.

„Propunerile de astăzi urmăresc întărirea rolului ministrului Justiţiei şi diminuarea rolului CSM în privinţa gestionării carierei magistraţilor, de fapt, slăbirea justiţiei. Preşedintele României este implicat şi în desemnarea procurorilor şefi în virtutea faptului că veghează la respectarea Constituţiei şi exercită funcţia de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului. În schimb, ministrul Justiţiei este numit politic, prin votul unei majorităţi parlamentare, cu scopul punerii în aplicare a unui program de guvernare asumat politic”, arată Klaus IOhannis.

„Iohannis: Modificările legilor Justiţiei sunt un atac asupra statului de drept şi împotriva luptei anticorupţie. Eforturile României din ultimii 10 ani vor fi anulate”
 

UPDATE 15.50 Ministerul Public susţine că nu a fost consultat în prealabil cu propunerile de modificări aduse de ministrul Justiţiei Tudorel Toader legilor justiţiei şi trage un semnal de alarmă, susţinând că aceste schimbări vor bulversa sistemul judiciaă, potrivit News.ro.

 „Ministerul Public a luat act cu suprindere şi îngrijorare de modificările anunţate de ministrul Justiţiei şi asupra cărora procurorii nu au fost consultaţi în prealabil. În acest sens, tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcţii specializate pentru cercetarea magistraţilor (sugerând că problema corupţiei se află în corpul magistraţilor şi nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, numit politic (precizăm că, în ceea ce priveşte procurorii, Inspecţia Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiţiei); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenţei Justiţiei, de numire a funcţiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunere agreată şi de MCV, constând într-o procedura de selecţie transparenţă a candidaţilor, realizată de către CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiţiei,  numirea fiind făcută de preşedintele României”, se arată într-un comunicat de luni al Parchetului General.

Procurorii mai susţin că alte modificări anunţate de ministerul justiţiei vor bulversa sistemul, precum: „modalitatea de  admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, promovarea pe loc, condiţiile răspunderii magistraţilor”.

În încheiere, Parchetul General precizează că proiectul de modificare a legilor Justiţiei nu i-a fost transmis  până la acest moment şi, după ce va lua cunoştinţă  de conţinutul integral al acestuia, va formula un punct de vedere complet.

UPDATE 15.00 Judecătorul Cristi Danileţ a analizat pe blogul său principalele modificări din proiectul de lege al lui Tudorel Toader. Potrivit magistratului, propunerea potrivit căreia „La INM candidatul să aibă minimum 30 de ani şi cel puţin 5 ani experienţă în funcţii juridice”, Este cea mai radicală propunere, care va schimba cu totul faţa sistemului juridic de acum în 10-20 de ani.

„Nimeni nu a avut curajul să facă până acum o astfel de propunere. În principiu sunt de acord cu ea, dar cred că ar trebui introdusă progresiv: pot spune cu mâna pe inimă că în următorii 10 ani nu vom avea de unde recruta asemenea magistraţi sau ei vor avea o pregătire mult inferioară proaspeţilor absolvenţi din aceste zile. De asemenea, în paralel, cred că cineva ar trebui să facă o verificare cu privire la calitatea educaţiei din Facultăţile de Drept, care sunt prea multe pentru România şi scot prea mulţi absolvenţi cu diplome fără acoperire în pregătirea lor”, scrie Cristi Danileţ.

Postarea „Pe intelesul tuturor: propunerile MJ de modificare a legilor justitiei”, pe blogul magistratului.

UPDATE 14.00 Într-o postare pe Facebook, judecătorul Cristian Dănileţ a apreciat că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiţiei, cea care prevede ca Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei, este cea mai dură dintre schimbările propuse de ministrul Justiţiei.

„Propunerea MJ, acum câteva minute: Inspecţia Judiciară trece la Ministerul Justiţiei. Mi se pare cea mai dură propunere. Inspecţia Judiciară era la MJ până în 2005, apoi a fost la CSM până în 2012, după care a devenit instituţie independentă. Acum se doreşte să se revină la sistemul dinainte de reforma din 2005. Personal, nu vreau să fiu un magistrat posibil anchetat de Inspecţia Ministrului”, a scris Dănileţ.

UPDATE 13.50 Inspecţia Judiciară susţine că propunerea anunţată de ministrul Tudorel Toader de trecere a acestei instituţii în subordinea Ministerului Justiţiei este în acord cu necesitatea unei autonomii reale şi consolidarea independenţei faţă de CSM.

"Apreciem intenţia ministrului Justiţiei de a consolida independenţa Inspecţiei Judiciare faţă de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu poziţiile pe care Inspecţia le-a avut în decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspecţiei", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

UPDATE 12.00  Ministrul Justiţiei a mai anunţat că, potrivit modificărilor legislative, în cadrul Parchetului General va fi înfiinţată o a treia direcţie, pe lângă DNA şi DIICOT, care să facă urmărirea penală pentru faptele reclamate că ar fi fost comise de către magistraţi.  El a precizat că va fi vorba despre un corp de 20 de procurori la acestă nouă direcţie.                    

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei. "În multe ţări este aşa. Respectând deplina autonomie pe care o are. Nu intră sub coordonarea factorului politic. Eventual, se poate autonomiza, dar să nu fie dependenţa de CSM. Nu CSM să-i facă regulamentul de funcţionare. Dacă avem în România 7.000 de magistraţi, avem 70 de membri la Inspecţia Judiciară. Această competenţă a IJ vine că o altă formă de asigurare a independenţei", a explicat Toader.

Alte modificări

De asemenea, se propune abrogarea posibilităţii reîncadrării în funcţia de magistrat fără concurs şi cu avizul CSM, la instanţe sau la parchete în cadrul cărora magistratul a funcţionat până la data pensionării.   

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.   

Ministrul Justiţiei a spus că propune eliminarea posibilităţii menţinerii dreptului locativ după pensionare chiar şi de către urmaşii foştilor magistraţi. "Propunem deci eliminarea, abrogarea acestei prevederi. Dacă a încetat contractul de muncă al magistratului, atunci încetează şi beneficiul spaţiului locativ", a explicat Toader.

Potrivit acestuia, o altă propunere vizează eliminarea posibilităţii reîncadrării în funcţia de judecător sau de procuror după pensionare, cu avizul CSM. "Propunem abrogarea acestui text de lege. Magistraţii se pensionează la 25 de ani activiate, asta înseamnă la 49 de ani. Nu sunt de acord cu aceste reîncadrări, chiar dacă solicitantul este foarte bun. Faptul că un pensionar se reîncadrează nu îmi creează convingerea că mai are proiecte pe termen lung. Am convingerea că locul liber trebuie scos la concurs. Avem atâţia tineri valoroşi care să slujească statul de drept! Această prevedere actuală încalcă oricum şi alt principiu, şi anume că un statut socio-profesional nu poate fi dobândit prin proceduri diferite şi după criterii diferite, şi anume unii cu avizul CSM şi alţii prin alte concursuri şi trepte. De altfel, Curtea Constituţională a pronunţat multe decizii prin care legile au fost declarate neconstituţionale", a mai spus ministrul Justiţiei.                    

Magistraţii vor răspunde pentru erorile judiciare

„Răspunderea magistraşilor pentru erori judiciare va fi obligatorie”, a declarat Toader. El a anunţat că statul, prin Ministerul Finantelor, va fi obligat sa se îndrepte împotriva magistraţilor cu acţiune în despăgubire.

„Se menţine prevederea constitutională potrivit căreia statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare. Prejudiciile cauzate prin erorile judiciare nici nu pot fi altfel, pentru ca este un principiu constitutional. Raspunderea statului este stabilită în conditiile legii. Aici apare o modificare: solidaritatea iî raspundere a celui care cauzează prejudiciul alături de stat. Am propus abrogarea articolului  care spune: «pentru repararea prejudiciului, persoana se poate îndrepta impotriva statului, prin Ministerul de Finanţe». O alta modificare: «după ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se îndreaptă cu acţiune de despăgubire împotriva judecatorului/procurorului care a săvârşit eroarea cauzatoare de prejudiciu». Modificarea este ca statul se îndreaptă împotriva magistratului care a comis eroarea, fata de actuala prevedere, care spune ca statul se poate indrepta.

„Despre erorile judiciare savarsite nu este locul şi timpul să vorbim, dar va veni timpul când voi face publice toate erorile judiciare comise, voi face publice perioadele de detenţie sau arestare pe nedrept, sumele pe care statul a fost obligat să le plăteasca la CEDO. Ministerul Finantelor niciodata nu s-a îndreptat impotriva unui magistrate”, a precizat Tudorl Toader.

Numirile pentru conducerea Ministerului Public - făcute de Secţia de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei

UPDATE  11.40  Ministrul Tudorel Toader a declarat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiţiei prevede ca numirile în funcţiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secţia de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat preşedintele României. Sectia pentru judecatori a CSM sa decidă în privinta carierei profesionale a judecătorilor, „rămânând CSM competenţa pe care azi o are de a asigura independenta justitiei, de a desfaşura celelalte activităţi specifice”.

Practic, prin această propunere, preşedintele statului este scos din procedură. În prezent, procedura este ca ministrul Justiţiei să facă propunerile pentru funcţiile de conducere ale marilor parchete, Secţia de Procurori din CSM să dea un aviz consultativ, iar preşedintele României să decidă. Astfel, toate numirile în funcţiile de conducere din marile parchete, procurorii -şefi  DNA si DIICOT, procurorul general şi adjuncţii lor, să fie decise de Secţia pentru procurori din CSM, la propunerea Ministrului Justitiei, „pe baza unei proceduri transparente”. Se păstrează celelalte condiţii, procurori cu minim 10 ani vechime ca procuror etc.

„Modificarea este că decide Sectia pentru Procurori, propunerea vine de la Ministrul Justiţie. „Fac referirire la una dintre cerinţele MCV, care recomandă o procedură transparentă pentru numirea procurorilor-şefi şi neamestecul factorului politic. Sigur, se va spune: de ce presedintele ICCJ e numit de preşedintele tarii, dar nu si procurorii-sefi? Răspunsul derivă din statutul special al fiecăruia. Procurorii sunt subordonaţi ierarhic, judecătorii, nu. Procurorii se bucură de stabilitate, judecătorii se bucura de inamovibilitate”, a arătat Tudorel Toader.

Tudorel Toader arată vă o să fie menţinută posibilitatea ca un procuror să treacă pe funcţie de judecător, sau un judecător, pe funcţie de procuror, dar nu oricând, ci doar la nivel de parchet de judecătorie, sau de judecătorie. Motivul: apar schimbările pe care le-a anunţat anterior, de vechime minimă de 7 ani pentru promovare la gradul de magistrat de tribunal.

Schimbările de la Curtea Supremă

Ministrul a arătat că are în vedere redimensionarea schemei de funcţionare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sensul înfiinţării unui nou post de vicepreşedinte. În prezent, ICCJ are un singur vicepreşedinte. Despre numirile  la Curtea Supremă. În prezent, preşedintele şi vicepreşedintele Curţii Supreme sunt numiţi de preşedintele României. Se schimbă doar cine face propunerea pentru aceste funcţii, care nu o să mai fie făcută de Consiliul Superior al Magistraturii, ci de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Numirile în funcţiile de conducere a parchetelor, să fie decise de Secţia pentru procurori a CSM la propunerea ministrului justiţiei.

„Eliminarea posibilităţii de menţinere în funcţie a magistraţilor condamnaţi pentru condamnări din culpă. Cum vede cetăţeanul obiţnuit, un magistrat condamnat din culpă care trebuie să judece pe cineva pentru condamnare din culpă?”, este una din modificări. Toader a prpus eliminarea posibilităţii ca un magistrat care s-a pensionat să mai fie reîncadrat în funcţie, şi astfel să cumuleze pensia şi salariul.

Vechimea, majorată pentru promovare

UPDATE 11.20 Una din primele modificări  anunţate de Tudorel Toader priveşte majorarea  vechimii unui magistrat pentru promovarea în funcţii. Este vorba de 7 ani vechime pentru un judecător pentru a prmova la tribunal sau la un tribunal specializat.  Aceeaşi propunere este şi în privinţa procurorilor, 7 ani vechime pentru a  promova la parchetul de pe lângă tribunal sau de pe lângă tribunalul specializat şi 8 ani vechime în funcţia de procuror pentrua  promova  în procuror la DIICOT sau DNA.

 "Prin proiectul nostru propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare — 7 ani de activitate efectivă în funcţia de judecător pentru a promova la Tribunal sau la Tribunalul specializat, practic aici sunt două modificări — durata şi caracterul efectiv de activitate pe care trebuie să o fi desfăşurat judecătorul care vrea să promoveze. Aceeaşi propunere şi în privinţa procurorilor, să aibă 7 ani de vechime efectivă în funcţia de procuror pentru a promova la Parchetul de pe lângă Tribunal sau Parchetul de pe lângă Tribunalul specializat", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei.

Tudorel Toader a adăugat că procurorii care vor dori să promoveze în funcţia de procuror la DNA şi DIICOT vor trebui să aibă opt ani în funcţie. "Opt ani pentru a promova pentru funcţia de procurori la DIICOT şi DNA. Opt ani în funcţia de procuror, perioadă la care se adaugă şi celelalte condiţii — de a participa la o comisie , la un interviu, să aibă cel puţin gradul de procuror de tribunal, adică prin promovare să nu dobândească grad, să dobândească doar specializare, grad de tribunal şi se duce la DIICOT şi se duce procuror la DNA", a explicat ministrul Justiţiei.

El a mai arătat că pentru a ajunge judecător la ÎCCJ va fi nevoie de o vechime de 18 ani. Ministrul a precizat că pentru promovare se menţin celelalte condiţii: interviul, lipsa sancţiunilor etc.

„Nu este în regulă ca un judecător să fie la judecătorie, să dea concurs la curtea de apel şi să rămână la judecătorie. El să ia salariul cu gradul de curte de apel, dar să lucreze la judecătorie. Sunt astfel de cazuri în ţară. Să rămâi la judecătorie cu gradul de curte apel şi să iei banid e curte de apel”, a spus Tudorel Toader.  Ministrul a  anunţat că o să modifice această situaţie.

Toader a anunţat şi că o să modifice mandatele de conducere care sunt de 3 ani. „Funcţiile de conducere vor avea un mandat de 4 ani. Mandatele în curs nu sunt afectate, sau prelungite, există reguli constituţionale şi decizii constituţionale. Aceste modificări nu se referă la cei care au astăzi funcţii de conducere”, arată Tudorel Toader.

Despre Directivele europene

UPDATE  11.10 Tudorel Toader a explicat că astăzi o să facă anunţuri doar despre Legile justiţiei, nu despre  graţiere, amnistie, abuzul în serviciu sau neglijenţa în serviciu. Toader a precizat că proiectul de lege va merge la Guvern şi îşi exprimă speranţa că va fi adoptat, apoi imediat în Parlament pentru a intra în procedura legislativă normală. "Nu este şi nu poate fi vorba despre adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă", a spus ministrul, precizând că se impunea modificarea celor trei legi pentru că au trecut 13 ani de la adoptarea acestora, iar între timp România a devenit stat membru al Uniunii Europene.

"Ele au fost adoptate în 2004, au trecut 13 ani de la adoptare. Între timp, România a devenit stat membru UE. Între timp, legislaţia naţională, în bună măsură, a fost adaptată directivelor europene, transpuse în legislaţia naţională. În continuare avem directive ce trebuie transpuse în legislaţia naţională. Eu, personal, nu mă grăbesc să dau replici la afirmaţiile apărute în spaţiul public, însă directiva privind confiscarea extinsă are în vedere proiectul de lege privind modificarea Codului penal. Confiscarea extinsă se aplică pentru infracţiuni, fapte penale, şi nu pentru orice comportament ilicit. Dacă vorbeam de comportamente ilicite, aproape că ajungeam la Legea 18. M-aş bucură dacă, după prezentare şi analiză, veţi constata faptul că propunerile formulate sunt în parametrii normalului, necesarului într-un stat de drept", a spus Tudorel Toader.

Anunţul lui Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei va face declaraţii de presă, miercuri, începând cu ora 11.00, când ar urma să prezinte acest proiect. De altfel, el anunţa la începutul acestei luni că în 23 august va prezenta public proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei. "Sunt propuse modificări de fond şi nu de formă!”, spunea Tudorel Toader, potrivit News.ro.

Modificările la legile justiţiei vizează în principal trei texte de lege: Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor, legea privind organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Printre modificările la legile justiţiei aşteptate de la ministrul Tudorel Toader se număra şi măsura supravegherii electronice, aşa-zisă brăţara electronică pentru inculpaţii aflaţi în arest la domiciliu sau sub control judiciar.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mers în iulie la Bruxelles pentru a discuta cu vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, despre legile privind Justiţia. El a afirmat că pachetul va fi adoptat de Guvern pe 1 septembrie, urmând a fi transmis Parlamentului.

Anunţul lui Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a declarat, duminică, la Antena 3, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va prezenta până la 1 septembrie pachetul de legi privind justiţia, spunând că acesta are o "sarcină foarte, foarte grea". "Nu, ştiu, pot să fiu mulţumit sau nemulţumit de domnul Toader. (...) Are o sarcină foarte, foarte grea: de a finaliza acel pachet de reformă a justiţiei", a spus Tudose, duminică.

Întrebat dacă ministrul Justiţiei are şi un termen-limită pentru finalizarea acestui pachet de legi, premierul a spus: "Trebuie să o termine (...) până la 1 septembrie". "Avem o serie de impuneri, unele Uniunea Europeană, unele de la Curtea Constituţională, trebuiesc făcute, trebuiesc reglementate.(...) Eu cred că trebuie să se întâmple odată şi odată. A fost acea consultare publică extinsă, a fost discuţia pe care a avut-o domnia sa cu Bruxelles-ul. A fost la Bruxelles, le-a prezentat ce şi cum, a venit cu ok-ul de acolo", a declarat Tudose.

Întrebat dacă va fi adoptată o lege a răspunderii magistraţilor şi dacă procurorii vor fi scoşi din categoria magistraţilor şi asimilaţi cu avocatul statului, premierul a confirmat că se are în vedere o modificare de lege privind răspunderea magistraţilor: "La prima întrebare: da, la a doua mai aveţi un pic de răbdare".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite