Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, despre revoltele din penitenciare: Sunt necesare măsuri imediate, dar nu sub presiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a reacţionat, miercuri, în cadrul unei declaraţii de presă la sediul Ministerului Justiţiei, pe tema protestelor declanşate în mai multe penitenciare din ţară. Ministrul îi asigură pe deţinuţi că vor fi găsite soluţii şi că urmează să aibă loc dezbateri publice în acest sens. Potrivit acesteia, situaţia din penitenciare este gravă de mai bine de 20 de ani.

Principalele declaraţii:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună:

Am luat cunoştinţă de evenimentele recente. Potrivit datelor, la ora 12.30, în opt unităţi există evenimente tensionate. În 5 ore, au apărut şi alte unităţi care s-au alăturat protestelor.

Situaţia din sistemul penitenciar este una sistemică şigravă nu de ieri, ci de mai bine de 20 de ani. Ştiam de acest lucru. Am avut ocazia să văd care este situaţia în concret. Am fost în penitenciare. Mi-am preluat mandatul şi din noiembrie anul trecut am revizitat numeroase penitenciare cu speranţa că voi găsi o situaţie mai bună. Nu a fost cazul. Am intrat în camerele lor, am vorbit cu ei, ştiu nemijlocit care sunt problemele lor. Sistemul este precar. Este o prioritate să fac din din remedierea situaţiei o prioritate. 

În noiembrie 2015, eu am moştenit o colecţie de hârtii, niciun fel de masură concretă.

Sunt necesare măsuri imediate care să rezolve supraaglomerarea, să rezolve chestiuni stabilite prin norme cu privire la hrană , accesul la muncă, asistenţa medicală şi la reintegrarea socială a acestora. Sopul este reeducarea, astfel încât aceştia să fie reprimiţi în societate.

Am făcut o promisiune publică celor din detenţie. Mă aplec asupra restanţelor pe care le-am găsit când am venit ca ministru.

Am adoptat legea secundară care avea o întârziere de 25 de luni. Este regulamentul care face posibilă adoptarea unor decizii la nivel de ANP care se regăsesc în condiţiile de viaţă al celor aflaţi în detenţie. Am adoptat numeroase de astfel decizii.

Am suplimentat numărul de posturi din sistemul de probaţiune si am reuşit sa asigur o crestere salarială pentru colegii din sistemul de probaţiune, pentru ca daca cerem performanţă, trebuie sa ii plătim decent.

     

Vom lansa în a doua jumătate a lunii iulie o dezbatere pivind condiţiile dar şi soluţiile de remediere. 

 Ministrul Justiţiei le-a transmis deţinuţilor că nu serveşte nimănui tensiunile. 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună:Le spun deţinuţilor că nu serveşte nimănui continuarea şi escaladarea tensiunilor. Aşteptăm cu toţii de mai bine de 20 de ani revitalizarea sistemului. Îi asigur că lucrăm la identificarea unor soluţii. Există o responsabilitatea a întregii societăţi, a Parlamentului , a publicului, care trebuie să fie informat despre ce se întâmplă în penitenciare.

Escaladarea tensiunii nu va genera grăbirea măsurilor. Asigur că nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Avem nevoie de măsuri, dar nu de măsuri grăbite. Mai putem aştepta două luni pentru a consulta societatea. Nu era nevoie de aceste incidente şi să îşi agraveze situaţia. Îi rog să aibă răbdare să facem consultarea privind un pachet de măsuri care în toamnă vor fi tratate în Parlament. 

Deţinuţii din 10 penitenciare şi-au exprimat nemulţumirile

Peste 700 de deţinuţi din închisorile din ţară au refuzat marţi şi miercuri să mănânce în semn de protest faţă de condiţiile din închisori. 

În ultimele două zile, din  cele 45 de unităţi de detenţie, şi-au exprimat nemulţumirile deţinuţi din 10 penitenciare. Cea mai gravă situaţie a fost întâlnită la Penitenciarul Botoşani unde persoane private de libertate au lovit gratiile şi au escaladat pavilionul unei secţii.

Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, precum: supraaglomerare, participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

20 de deţinuţi de la Penitenciarul de maximă Siguranţă Rahova au refuzat miercuri să mănânce la prânz din solidaritate faţă de celelalte persoane private de libertate din ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite