Ministrul Justiţiei reia discuţia privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul, după asasinatul cu bombă de la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ordonanţa de urgenţă privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul a fost declarată neconstituţională în luna februarie 2020 Foto: Arhivă
Ordonanţa de urgenţă privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul a fost declarată neconstituţională în luna februarie 2020 Foto: Arhivă

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat marţi că ar trebui reanalizată propunerea privind interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin. El consideră necesară o astfel de lege, având în vedere ameninţarea cu bombă de la Curtea de Apel Bucureşti, dar şi tragediile de la Caracal sau asasinatul cu bombă de la Arad.

Ministrul Justiţiei (USR-PLUS), Stelian Ion, a fost întrebat marţi seara dacă investigaţiile în legătură cu cazul de la Arad au adus ceva concret în legătură cu autorii. 

"Dacă ar fi fost chestiuni clare în sensul acesta aţi fi aflat. Pe de altă parte, este un caz delicat, complex, şi urmărirea penală trebuie realizată cu discreţie. Este foarte important să nu fie afectate pistele pe care lucrează anchetatorii, aşa încât eu aş privi cu rezervă discuţiile din spaţiul public şi toate teoriile care se vehiculează. Este foarte important ca cei mai buni anchetatori să afle adevărul cât mai repede în această cauză care este îngrijorătoare.", a spus ministrul Stelian Ion.

Întrebat de asemenea dacă poate s-ar impune anumite modificări după ce s-a întâmplat acolo, ministrul Stelian Ion a precizat că ar trebui reanalizată foarte serios soluţia referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin. 

"Întotdeauna după ce se întâmplă anumite tragedii, pentru că până la urmă este o faptă extrem de gravă şi o tragedie, se poate analiza, inclusiv sub aspect legislativ dacă este cazul să se propună anumite modificări. Eu însă spun altceva - pornind de la faptul că ieri, a fost printr-un telefon din nou ameninţare cu bomba la Curtea de Apel Bucureşti şi s-a dat peste cap toată activitatea acolo, cred că trebuie să luăm foarte în serios reanalizarea soluţiei referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin. Este o chestiune pe care ar trebui să o gândim foarte atent şi o să propun această chestiune pentru că din păcate sunt tot mai multe situaţii în care oameni certaţi cu legea se folosesc de acest mijloc. Se ajunge iată la tragedii şi vă reamintesc şi de cazul Caracal, când a fost şi atunci o situaţie şi iată că nu s-a rezolvat nici până acum. Deci este un subiect pe care-l am pe agendă printre priorităţi. Ar trebui să se poată, să vedem care este soluţia legală constituţională astfel încât să se poată.", a spus ministrul Stelian Ion. 

Ordonanţa de urgenţă privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul a fost declarată neconstituţională în luna februarie 2020

Curtea Constituţională (CCR) a declarat, cu unanimitate de voturi, neconstituţională ordonanţa de urgenţă adoptată în 2019 de fostul Guvern PSD, prin care s-a introdus prevederea ca vânzarea cartelelor de telefon prepay să fie posibilă doar cu buletinul.

Sesizarea a fost depusă la CCR de către Avocatul Poporului, Renate Weber, care a reclamat că OUG-ul „afectează drepturile, libertăţile şi îndatoririle cetăţeneşti”.

Potrivit comunicatului de presă prin care Curtea a anunţat respingerea ordonanţei de urgenţă, unul dintre motivele deciziei a fost că Executivul nu a precizat situaţia extraordinară care făcea necesară ordonanţa.

„Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale”, arăta CCR.

Totodată, CCR preciza că principala modificare a OUG 111/2000 - cea referitoare la achiziţionarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans - a fost amânată deja de două ori.

Prin urmare, Curtea, afirma că asta "dovedeşte inexistentă urgenţei reglementării".

”Mai mult, Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2000 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării”, potrivit comunicatul transmis de CCR. Decizia CCR fiind definitivă şi general obligatorie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite