Ministrul Justiţiei: Trei decese în rândul personalului din Justiţie şi 546 de infectări cu SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / George Călin
Imagine: Inquam Photos / George Călin

Trei decese în rândul personalului din justiţie au fost înregistrate la nivelul Ministrului Justiţiei, iar în acest moment sunt 546 de persoane de cazuri COVID-19 în instanţe, a declarat, marţi, Cătălin Predoiu.

Creşterea accelerată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus nu a ocolit nici sistemul judiciar, fiind înregustrate 546 de îmbolnăviri COVID-19 în rândul personalului din instanţele de judecată.

Potrivit ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, trei decese au fost înregistrate, acesta spunând că nu are date cu privire la toate aceste cazuri,

Ministrul Justiţiei a declarat că e vorba despre un caz în care o persoană a suferit un infarct după ce a trecut prin boala COVID-19, iar un alt caz de deces a fost înregistrat la Iaşi. Ministrul nu a dat detalii despre al treilea deces.

Justiţia, afectată grav de pandemie

Sistemul judiciar din România este afectat serios de răspândirea accelerată a noului coronavirus, în condiţiile în care tot mai mulţi judecători sau procurori se îmbolnăvesc de COVID-19. Pe de altă parte, avocaţii spun că în loc de măsura decalării programului, în instanţe ar fi mai eficientă a soluţia pledoariilor prin videocinferinţă.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat pentru „Adevărul” că dezbaterea proceselor prin videoconferinţă ar fi următorul pas, după audierea online a martorilor sau a inculpaţilor aflaţi în detenţie, sistem care deja se aplică în toate instanţele.

„Statul (de drept, sau nu) Român anunţă că după ora 22:00 nu mai avem voie să ieşim din casă, asta de parcă ne-ar fi ajutat cu ceva când oricum totul este închis. Mai sus aveţi o mostră din sălile de judecată, tixite cu noi, avocaţii şi justiţiabilii care îşi caută dreptatea în pandemie. Exemplele se pot repeta în zeci de industrii şi sectoare de activitate, însă o lege prin care să putem să ne vedem şi să ne auzim pe camere / la distanţă, nu doresc să implementeze. Este mai simplu să închidem tot. Nicio problemă, aşteptam publicarea hotărârii şi ne vedem în instanta. Totul este aberant”, spune avocatul Adrian Cuculis.

Avocatul critică  măsura referitoare la decalarea programului de lucru atât pentru angajaţii din sistemul public cât şi pentru cei din sistemul privat şi arată că aceasta nu se poate implementa cu succes atunci când vine vorba de  instanţe.

„Dacă îmi chem avocaţii din prima tură mai târziu cu o oră sau îi chem în 2 ture la birou, la procese mergeţi voi, ăştia de aţi dat hotărârea?”, se întreabă, retoric, Adrian Cuculis.

Asociaţiile magistraţilor cer o strategie unitară anti-COVID

UNJR, AMR, AJADO şi APR solicita Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei să adopte de urgenţă o strategie comună şi unitară de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanţe şi parchete şi să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta sistemul judiciar în această perioadă, în condiţiile creşterii accentuate a riscului de contaminare.

„În prezent nu există un cadrul legal special, care să permită adoptarea unor măsuri procedurale derogatorii de la dreptul comun pe perioada crizei sanitare generate de pandemia COVID-19. De asemenea, până în prezent nu a fost adoptată o strategie unitară la nivelul sistemului judiciar, de combatere a efectelor pandemiei în instanţe şi parchete, acestea fiind nevoite să se descurce pe cont propriu. Măsurile luate de instanţe şi parchete au fost diferite şi au depins nu doar de abilităţile manageriale ale conducătorilor lor, ci şi de factori externi, precum creşterea procentului de infectare a populaţiei, volumul de activitate, resursele umane disponibile, condiţiile de muncă sau gradul de implicare şi disponibilitatea din partea altor instituţii ale statului cu competenţe precise, în special a Direcţiei de Sănătate Publică”, argumentează asociaţiile.

Magistraţii susţin că, în lipsa oricărui cadru administrativ şi legal specific situaţiei şi în condiţiile în care numărul îmbolnăvirilor judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar şi conex, funcţionarilor publici creşte de la o zi la altă, fiecare instanţă sau parchet ia măsurile pe care le consideră potrivite, în limită posibilităţilor concrete de care dispune în situaţia data, creând, însă, în acest mod, instabilitate, incertitudine şi lipsa egalităţii în faţa legii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite