Ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţă o evaluare a întregului sistem judiciar şi organizează licitaţie publică pentru un audit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, luni, după dezbaterea pe modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, că va organiza o licitaţie publică pentru a verifica toate problemele cu care se confruntă sistemul judiciar din România.

"Nu este practic un audit, este mai mult decât un audit, este o evaluare a stării justiţiei din momentul prezent pentru a vedea exact unde ne aflăm, pentru a vedea exact ce trebuie să facem, ce trebuie să îmbunătăţim, ce trebuie să eliminăm pentru ca să consolidăm ceea ce se numeşte statul de drept”, a declarat, luni, Tudorel Toader, după dezbaterea privind punerea în acord a codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale, potrivit News.ro.

El a mai precizat că, cel mai probabil, serviciul de auditare va fi unul extern. „Serviciul de auditare, tot timpul am spus, va fi extern, dar nu am spus cât de extern. Adică dacă va fi extern Ministerului Justiţiei sau dacă va fi o entitate specializată în audit. (...) La Ministerul Justiţiei au mai fost două astfel de auditări. Vom stabili acum, definitivăm obiectivele şi fundamentarea acestui demers şi îl scoatem ca un serviciu pe care îl scoatem la licitaţie publică, o firma specializată care poate fi din ţară sau din străinătate. Nu uitati că celelete două au fost din străinătate. (...) Dacă faci o radiografie corectă a stării justiţiei din România pe palierul legislaţie, pe palierul modalităţii de interpretare, aplicare pe palier instituţional, adică a existenţei unor instanţe, parchete, ocupării posturilor, sectorial, secvenţial poţi trage concluzii de natură să îmbunătăţească sistemul de justiţie în general”, a mai arătat Toader.

Despre ce este vorba

Pe 3 aprilie, Tudorel Toader anunţa că va dispune efectuarea unui audit extern la Direcţia Naţională Anticorupţie, Ministerul Public şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

"Nu am uitat şi nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, şi voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA şi Ministerul Public şi DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcţionează, îşi desfăşoară, îşi îndeplinesc competenţele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Şi atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te opreşti la unii şi să îi ocoleşti pe alţii. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT şi Înalta Curte", spunea Tudorel Toader.

Întrebat ce ar trebui să urmărească acel audit, Toader a răspuns că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetăţenilor care au stat în închisoare pe nedrept.

"Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: număr de dosare, CEDO şi noi vorbim de termen rezonabil în soluţionarea unei cauze, să vezi de la sesizare până la soluţionare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cât timp a trecut. Nu cumva unele să fie luate peste rând şi altele să stea în aşteptare spre o dulce prescripţie. Poţi vedea, de exemplu, număr de inculpaţi, poţi vedea număr de arestaţi, poţi vedea număr de cetăţeni de-ai noştri care au stat în puşcărie pe nedrept şi, ulterior, achitaţi, poţi vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poţi vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat şi pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deşi, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluţii de principiu şi despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenţie nelegală, netemeinică, nejustificată", arăta ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite