Ministrul Justiţiei vrea ca agenţia de confiscări să fie funcţională anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Cazanciuc foto Mediafax
Robert Cazanciuc foto Mediafax

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, duminică seara, că speră ca legea privind înfiinţarea agenţiei specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni să fie adoptată în Parlament până la sfârşitul acestui an.

Cazanciuc a precizat că opţiunea sa este urgentarea procedurilor în Legislativ, şi nu varianta unei ordonanţe de urgenţă, aşa cum a anunţat că va propune în coaliţie copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

„Am reuşit să conturăm un proiect de lege. El se află în dezbatere în Senat, în momentul de faţă. Din păcate, în ultima zi a sesiunii parlamentare trecute, când am susţinut în Senat acest proiect de lege, nu am avut cvorum, dar am întrunit un consens politic pe această lege. Voi merge săptămâna viitoare în Senat pentru a trece această lege şi sper că, până la sfârşitul acestui an, să treacă şi de Camera Deputaţilor, să putem vorbi de o agenţie funcţională”, a declarat ministrul Justiţiei la Digi 24, citată de Agerpres.

Cazanciuc a explicat că agenţia va avea ca principal obiectiv aducerea într-un singur loc a informaţiilor despre creanţe provenite din infracţiuni.

"Ce vrea să facă agenţia ? Vrea să aducă lucrurile într-un singur loc, să ştim exact câte creanţe avem, cum pot fi ele executate. Vrea să facă anumite proceduri, va coopera cu foarte multe instituţii, va acorda asistenţă, începând de la poliţişti, până la judecători, despre procedura care ar trebui urmată pentru a sechestra sau confisca anumite bunuri.(...) E important ca, de la început până la sfârşitul întregului proces, să ştii exact cam ce bunuri pot fi supuse confiscării, cam ce bunuri pot fi recuperate", a declarat ministrul Justiţiei.

Declaraţia lui Cazanciuc vine după ce Laura Codruţa Kovesi a lansat, joi, un atac dur la adresa ANAF.  Aceasta s-a declarat nemulţumită de activitatea ANAF şi a susţinut că dacă Ministerul de Finanţe „nu se descurcă” cu executarea bunurilor sechestrate, atunci ar fi mai bine să predea această atribuţie unei instituţii care vrea să facă acest lucru. „Trebuie să existe un moment 0 în care statul să înceapă să execute sume şi să încaseze aceşti bani la bugetul de stat”.

„Este inadmisibil să depunem un aşa de mare efort instituţional, dispunem confiscarea sumelor, după care nu se întâmplă nimic”, a subliniat procurul-şef al DNA, joi seara, la Digi24.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite