Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Mediului, atacat de procesatorii de lemn: Nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar mi se transmite că direcţia în care merg nu este bună

3
15 Dec 2019 09:14:50
Autor: News.ro
Ministrul Mediului este atacat de procesatorii de lemn FOTO Mediafax
Ministrul Mediului este atacat de procesatorii de lemn FOTO Mediafax

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe susţine că este atacat zilnic de tot felul de entităţi juridice deranjate că Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), despre care a afirmat că a fost blocat de guvernarea PSD, va intra în funcţiune mai rapid decât se preconiza.

Costel Alexe a a afirmat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că în acest moment, se fac “cu siguranţă“ defrişări şi că acestea nu aveau cum să fie stopate în doar câteva săptămâni de când este ministru.

“Dacă aţi observat, la nivel naţional, cred că administratorii fondurilor private, tot felul de entităţi din astea juridice ale marilor procesatori aproape că mă atacă zilnic, pentru că nu le convine să operaţionalizăm cât mai repede SUMAL-ul care a fost tergiversat trei ani la rând. În mod normal, SUMAL avea ca dată de operaţionalizare iulie anul viitor şi ne-am propus împreună cu STS să îi dăm drumul în aprilie sau în mai, pentru că din momentul acela, orice cantitate de lemn din păduri, până la operatorul primar, va fi supravegheată. Avem în curs pentru acest an o procedură prin care să nu mai fim singura ţară din Europa care îşi vinde lemnul pe picior, ci el trebuie să fie vândut în rampă şi fasonat“, a afirmat ministrul Costel Alexe.

Întrebat dacă a primit ameninţări, ministrul Mediului a dezvăluit că ajung la el zilnic mesaje prin care i se transmite că direcţia în care se merge nu este bună.

“Spre deosebire de alţi colegi din guvern, nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar primesc în fiecare zi tot felul de mesaje în care se arată că direcţia în care merge Ministerul şi ceea ce vrem să scoatem la suprafaţă legat de tot ce înseamnă trasabilitatea lemnului în România nu este una bună“, a afirmat Costel Alexe.

El a precizat că timp de trei ani, SUMAL a fost blocat de către guvernarea PSD.

“A fost efectiv blocat. Era un operator privat care l-a dezvoltat, l-au dus la STS, l-au subfinantat, au scos hărţile satelitare care îţi dădeau alerta privind tăierile, pe care ulterior Gărzile Forestiere trebuiau să verifice dacă sunt legale sau ilegale, Inspectorul Pădurii nu a mai funcţionat, nu au mai finanţat absolut niciun studiu în ceea ce priveşte tot ceea ce înseamnă dezvoltarea politicilor silvice din România. În 2018 au modificat ordinul de înfiinţare a gărzilor forestiere şi le-au tăiat atribuţiile de control, astfel că dacă pe dumneavoastră vă prinde sub o formă sau alta cu un camion de lemn aproape că plecaţi cu el acasă, nu vi-l confiscă nimeni. Atât de mult au ştirbit atribuţiile pe care le aveau gărzile forestiere“, a mai spus ministrul Mediului, Costel Alexe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ionel Marcu
15.12.2019, 09:34:18

Normal, ce așteptări poți să ai de la PSD, doar e o mafie. E corupția instituționalizată. A fost, sper că nu mai revine decât la DNA și la instanțele de judecată!

+2 (2 voturi)
George Petru Manea
15.12.2019, 11:38:20

Peste tot, in toate domeniile, in toata tara, de unde se puteau obtine resurse financiare socialistii interlopi infigeau cite o conducta, un tentacul. Padurile Romaniei sint unul dintre locurile de unde o adevarata mafie scoate profituri uriase si isi impinge oamenii la virf . Nu le pasa de romani, nu le pasa ca ne pierdem padurile. Va fi dificil sa tai toate tentaculele, 95 % sint functionale si pompeaza bine mersi spre oamenii care alcatuiesc gigantica caracatita rosie. Insa cu ajutorul oamenilor onesti din institutii - ei exista inca, totusi - , cu ajutorul organismelor europene, poate fi temperat elanul hotiei si inlocuit treptat cu ceva productiv pentru tara, pentru viitorul ei. Oricum, treaba nu mai putea continua asa ; pina si interlopii politici intelesesera asta . Acum se reculeg, se reformeaza, isi ascut ghearele pentru ca atacul lor ulterior asupra locurilor incarcate financiar - nu vor renunta, in mod sigur - sa fie si mai productiv, si mai reusit, si mai de succes . Intelepciunea si reusita romanilor ar fi insa ca toata aceasta energie a " antreprenorilor subterani " sa fie adusa la lumina, convertita in folosul Statului Roman si al romanilor. Trebuie gasita metoda - si este posibil - prin care oamenii mobili si indrazneti din societatea romaneasca sa nu mai fie determinati sa fure, dar sa poata cistiga copios insa legal si onest ; Statul Roman este gestionarul fondurilor populatiei Romaniei ; el este inlocuit sistematic in decizii si putere de interese private ; trebuie sa se termine dezmatul asta. Duce in mod clar la slabirea si ingenuncgerea tarii din interior. Romanii trebuie sa aiba un cistig real - toti, nu numai unii , speciali sau privilegiati - in tara lor, inclusiv pe termen lung in ce priveste conservarea resurselor si mediului. Altfel vor pleca ; altii ii asteapta cu bratele deschise.

0 (0 voturi)
Maleficio Decenu
15.12.2019, 11:58:18

Păi bagă armata pe ei,sunteți singura forță care mai poate schimba ceva în țara asta sau sunteți toți profesioniști?