Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Mediului, despre ursul Arthur: Trebuie stabilit dacă s-a respectat legea. Sancţiunea este de 30.000 de euro

12
5 May 2021 19:44:21
Autor: Melania Agiu
Foto: Agent Green
Foto: Agent Green

Ursul ucis, în judeţul Covasna, de un prinţ din Austria este subiectul a două anchete paralele, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, precizând că trebuie stabilit foarte clar dacă s-a respectat legea în derularea operaţiunii de extragere.

Ministrul susţine că legislaţia nu prevede ca extragerea unui exemplar de urs să fie făcută doar de asociaţia de vânătoare care a primit derogare, astfel ajungându-se în situaţii în care anumite persoane să vâneze contra cost. 
 
Potrivit Digi 24, ministrul a transmis că va propune îmbunătăţirea legislaţiei, astfel încât intevenţia să se facă doar de asociaţia de vânătoare, iar autorizaţia să expire într-un timp scurt. 
 
„Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Covasna face obiectul unei anchete. Două anchete paralele, una făcută de Garda Naţională de Mediu, o anchetă făcută de Garda Forestieră. Legislaţia trebuie respectată şi verificată de Garda Naţională de Mediu, avem de a face şi cu folosirea armelor de vânătoare şi atunci Garda Forestieră e instituţia abilitată. Cele două anchete sunt în curs, am precizat că nu doresc să mă antepronunţ şi să influenţez această anchetă, de aceea nu mă voi prounţa”, a declarat Tanczos.
 
Ministrul s-a referit la ordinul emis pe 17 februarie, care a premis extragerea unui exemplar de urs care ar fi cauzat probleme localnicilor. Asociaţiile de mediu susţin că exemplarul respectiv, care era o ursoaică , nu a fost extras, în schimb a fost vânat un urs de 17 ani considerat unul dintre cei mai mari din România.
 
„Voi face referire la ordinul emis pe 17 februarie, un ordin de derogare care permite retragera unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare. Executarea este sarcina asociaţie de vânătoare. Verificarea modului în care este pus în practică se face de agenţiile judeţene şi de către Garda Forestieră.
 
Trebuie stabilit clar dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operaţiunii de extragere şi dacă ursul respectiv este cel pentru care s-a emis ordinul de retragere. Nu ştiu dacă este vorba de acel urs sau nu. Nu ştiu dacă extragerea s-a făcut sau nu cu respectarea legii. Aştept până mâine să se facă ancheta”, a declarat ministrul.
 
Acesta a precizat că în cazul în care se demonstrează că a fost încălcată legea, sancţiunea este de 30.000 de euro şi se verifică dacă se întrunesc condiţiile pentru fapte penale.
 

Sancţiuni de 30.000 de euro pentru nerespectarea legii

„În cazul în care extragerea nu este legală, sancţiunea este de 30.000 de euro şi se face o urmărire penală şi se vede dacă se întrunesc condiţiile pentru fapte penale”, spune Tanczos Barna.
 
Ministrul a vorbit şi despre legislaţia în vigoare. Acesta susţine că potrivit prevederilor, în lege nu este menţionat că un exemplar nu poate fi vânat de cetăţeni care plătesc bani asociaţiilor de vânătoare. Tanczos Barna vrea modificarea legii, după finalizarea anchetei.
 
„Nu este permisă vânătoarea în cazul acestei specii. (...) Legislaţia, în mod expres, nu interzice acest lucru (n.r. să se practice vânătoarea unor specii protejate contra cost). Vom preciza în mod clar ca intervenţia să se facă doar de cei care s-au angajat să protejeze fondul cinegetic, de asociaţiile de vânătoare. După finalizarea anchetei vom reanaliza procedurile de acordare a derogărilor.
 
Trebuie să revedem perioada de valabilitate a acestor derogări. S-a redus la 60 de zile, eu am propus deja în noile reglementări să reducem şi mai mult aceste valabilităţi, astfel încât dacă în câteva zile nu se identifică acel urs să îşi piardă valabilitatea acel document.
 
Un alt aspect extrem de important, de la începutul mandatului am spus că nu sunt de acord ca cotele de intervenţie să fie folosite în alt scop decât intervenţia imediată, precisă, a acelui exemplar care creează probleme. Nu are nicio logică ca acea extracţie să fie făcută de altcineva decât de cei de la asociaţie”, a mai declarat ministrul.
 
Asociaţiile Agent Green şi VGT (Austria) acuză că un prinţ din Austria a ucis cel mai mare urs din România, sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face stricăciuni în gospodăriile localnicilor.
 
Prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, şi, contra unei taxe de 7.000 de euro, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna, susţine asociaţia Agent Green. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Victor Nagy
5.05.2021, 20:11:23

Probabil ca a platit tariful pentru un urs oarecare si a "recoltat" cel mai mare urs din Europa . Aici este problema ... si comisionul . Cred ca vanatorul a platit pretul corect ... oficial pentru un urs oarecare .... restul , neoficial , la negru , pentru un trofeu valoros . Asta in cazul in care nu a fost un aranjament la nivel inalt ... "in numele interesului national" Omul nu a braconat . Se incearca deturnarea vinovatiei . Foarte probabil a fost dus efectiv la trofeul respectiv . Adica vine unul de aiurea ca stie el unde se afla cel mai mare urs din Europa ? Nu am nimic cu vanarea ursilor , mistretilor etc pentru trofee . .. pentru profit . Problema s-ar rezolva daca s-ar spune cu subiect si predicat ca omul a venit expres pentru recoltarea unui trofeu ... a acestui trofeu . Sa nu se vina cu texte de genul ca s-a gresit ... ca avea autorizatie pentru o anume ursoaica care facea pagube .

-8 (12 voturi)
Ţepeş
5.05.2021, 20:31:44

Ai primit -10 dintr-un foc. Ce mișto e cu tehnologia asta.

-9 (15 voturi)
A.S.
5.05.2021, 20:15:05

Nu stiu de ce am eu impresia ca "organele" vor stabili ca legea nu a fost incalcata... ca doar n-o sa se faulteze singure.

-7 (13 voturi)
Ţepeş
5.05.2021, 20:32:23

-10 în câteva minute. Super.

-10 (16 voturi)
StefanB
5.05.2021, 20:15:16

Hai, incepeti sa pasti responsabilitate! "Trebuie" stabilit. Cine trebuie sa stabileasca, domnule ministru? Cucu'? Cine?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările