Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu: „Ursul din Făgăraş va fi împuşcat, conform procedurilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ursul din Făgăraş, care a atacat luni un bărbat în vârstă de 39 de ani şi o fată de 14 ani, va fi împuşcat, conform procedurilor, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Până acum însă, animalul sălbatic nu a fost găsit de autorităţi.

"Noi am primit azi (marţi, n.r.) de dimineaţă toate documentele de la prefectura (din Făgăraş n.r.). Cred că secretarul de stat a semnat ordinul de derogare şi pentru acest urs care a pus în pericol viaţa omului. Procedura a fost de recoltare. Recoltarea înseamnă extragerea lui şi împuşcarea conform procedurii. Avem două proceduri. Aceasta pe sistemul de urgenţă în care se şi întruneşte Comitetul pentru situaţii de urgenţă şi cea care a însemnat trecerea la atac asupra omului şi cealaltă care a însemnat relocarea lor atunci când ursul a atacat gospodăriile. Atunci participă şi Ministerul Agriculturii", a precizat ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Ea a arătat că, la Ministerul Mediului, au sosit 94 de solicitări pentru derogare de la ordinul privind cota de intervenţie la carnivorele mari.

"Au fost 94 de solicitări venite la Ministerul Mediului până astăzi, dintre care numai 22 de ordine au fost emise pentru derogare, adică diferenţa de solicitări nu a avut documentele întocmite conform procedurii pe care noi am introdus-o în interiorul ordinului. S-au cerut unele lămuriri de la cei care au întocmit documentele astfel încât după ce ne vor fi retrimise la Minister completările, să se poată lua hotărârea emiterii unui ordin de derogare. Marea majoritate a fost relocată, deci ele au fost luate şi duse în altă parte", a mai arătat ministrul Mediului.

Un bărbat în vârstă de 39 de ani şi un copil de 14 ani, ambii din municipiul Făgăraş, au fost atacaţi de urs luni dimineaţa, aceştia având plăgi şi zgârieturi, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Ciprian Sfreja.

De ce se bâlbâie autorităţile

Noul incident readuce în discuţie modul în care autorităţile trebuie să intervină în cazul unor animale sălbatice şi arată că, în continuare, în România nu există foarte multe persoane specializate în asemenea acţiuni, după cum nu există nici proceduri sau reglementări legale care să poată fi aplicate în asemenea cazuri. Concret, autorităţile se bâlbâie tocmai din cauza lipsei unui cadru legal care să stipuleze foarte clar cine şi cum trebuie să intervină.

Legea care va permite jandarmilor să aibă în dotare arme cu tranchilizant şi gloanţe de cauciuc, dar şi dispozitive cu ultrasunete, pentru a interveni în cazul atacurilor animalelor sălbatice, zace în Parlament de aproape un an.

Flavius Bărbulescu, directorul general al Asociaţiei „Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor” Braşov, care a coordonat zeci de capturări de urşi în mediul urban, spune că este nevoie urgent de adoptarea unor norme de intervenţie, în condiţiile în care tot mai mulţi urşi ajung în zonele populate.

„În Braşov, capturam 3-4 urşi pe noapte. Nu am avut niciodată cazuri de oameni răniţi în urma acestor acţiuni, nici urşi să păţească ceva. În niciun caz nu trebuie procedat ca la Sibiu, când ursul a fost hăituit prin tot oraşul, cu maşini de poliţie, cu sirene... Trebuie ţinut cont tot timpul de siguranţa oamenilor, dar şi de viaţa ursului, care este protejat de lege. Este un vid legislativ, nu avem norme de intervenţie. Dacă un om păţeşte ceva în timpul capturării, de vină sunt cei care au intervenit. La fel, dacă ursul moare, se face dosar penal. În astfel de situaţii, autorităţile se bâlbâie, tocmai din cauza lipsei unui cadru legal care să stipuleze foarte clar cine, cum, şi în ce fel trebuie să intervină“, a declarat, pentru „Adevărul“,Flavius Bărbulescu.

Urşii, în „jurisdicţia“ Jandarmeriei

Situaţia s-ar putea schimba odată cu modificarea Legii de funcţionare a Jandarmeriei, aflată de aproape un an în Parlament.

Proiectul prevede că în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei este autorizat să deţină şi să foloseacă arme cu tranchilizant, arme cu glonţ de cauciuc dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi imobilizare.

Aceste arme vor fi folosite, potrivit proiectului, pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor sau a bunurilor acestora, şi pentru imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol, în urma unei intervenţii umane.

Jandarmii care vor folosi aceste arme împotriva animalelor trebuie să aibă studii veterinare.

„Prin promulgarea acestei legi, Jandarmeria va primi competenţe pe situaţia animalelor sălbatice. Vom primi arme cu tranchilizant, care vor fi folosite de jandarmi instruiţi în acest sens. Acum, Jandarmeria acţionează empiric. Ne bazăm pe experienţa jandarmilor din posturile montane, care au intrat în contact cu animalele sălbatice, dar fără a avea dotări specifice. Este pusă în pericol atât viaţa jandarmilor, cât şi a animalelor. Un urs prins într-o capcană devine foarte agresiv. Este nevoie şi de proceduri clare de intervenţie. Când legea va intra în vigoare vor fi reglementate şi aceste aspecte“, a explicat, pentru „Adevărul“,Marius Militaru, purtătorul de cuvânt Jandarmeriei Române.

Te-ar putea interesa şi:

Un bărbat şi o adolescentă, atacaţi de urs în faţa unui bloc din Făgăraş. Animalul este căutat de vânători

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite