Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Predoiu i-a înfuriat pe magistraţii din CSM. Ce a spus politicianul despre pensiile de serviciu

7
19 Feb 2020 18:16:26
Autor: Ionuţ Mureşan
Cătălin Predoiu i-a înfuriat pe magistraţii din CSM Imagine: Adevărul
Cătălin Predoiu i-a înfuriat pe magistraţii din CSM Imagine: Adevărul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că afirmaţiile ministrului Cătălin Predoiu legate de pensiile „de două ori cât salariul” făcute în cadrul audierilor din Parlament, cu referire la pensiile magistraţilor, sunt „nejustificate şi regretabile”.

 
Cătălin Predoiu a fost întrebat, marţi, în cadrul audierilor din Parlament ce poziţie are faţă de pensiile de serviciu ale magistraţilor.
 
Ministrul justiţiei a răspuns: „Am trimis la Parlament un punct de vedere, în acord cu premierul, care mi-a dat libertatea de a avea un punct de vedere diferit faţă de grup şi am arătat în 15 puncte de ce soluţia luată de Parlament nu a fost benefică. Nu poţi să te uiţi la o pensie de două ori cât salariul, dar nici nu poţi să afectezi statutul magistraţilor”.
 
CSM a considerat că ministrul justiţiei sunt un „atac” la adresa judecătorilor. 
 
„În condiţiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanţele de la toate gradele de jurisdicţie din ţară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligaţia, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanţă şi are ca unic scop antagonizarea societăţii faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independenţa justiţiei. În aceste circumstanţe, Secţia reţine că declaraţiile Ministrului Justiţiei din data de 18.02.2020, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, sunt nejustificate şi regretabile”, se arată în comunicatul CSM.
 

Aviz negativ pentru Predoiu

 
Ministrul Cătălin Predoiu a primit aviz negativ de la comisia de specialitate din Parlament.
 
La audieri, Predoiu a spus, printre altele,  că ministerul pe care îl conduce trebuie să plătească în perioada 2020-2024 aproximativ 390 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraţilor care şi-au recuperat în instanţă sporurile. 
 
 „Legi necorelate şi prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acţiunilor în instanţă pentru recuperarea a tot felul de sporuri, lămuriri de dispozitiv, dobânzi sau penalizări. Aceste hotărâri s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă”, a declarat Cătălin Predoiu.
 
Ministrul demis al Justiţiei a precizat că în anii anteriori au fost alocate şi cheltuite peste 250 de milioane de euro pentru astfel de decizii ale instanţelor, iar în anii următori suma va fi mult mai mare. „Estimările noastre, pe baza datelor pe care le avem din instituţiile pentru care Ministerul Justiţiei este ordonator principal de credite sunt în sensul că pentru perioada 2020-2024 se vor plăti aproximativ 390,2 milioane de euro pentru drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti”, a susţine Predoiu
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Michael Michael
19.02.2020, 18:31:52

Caricatura numita Justitie reactioneaza foarte dur cand, numai se discuta doar ideea de a i se retrage anumite beneficii, de altfel nejustificate. Acestei casta extem de corupta, care, pe langa politicieni si politisti este un umar de nadejde al infractorilor. Este suficient sa arunci doar o privire asupra condamnarilor in "gluma" pe care le fac. "Justitia" din Romania este doar o notiune din dictionar nu si o relitate practica.

+4 (4 voturi)
Un cititor
19.02.2020, 20:31:46

"Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că afirmaţiile ministrului Cătălin Predoiu legate de pensiile „de două ori cât salariul” făcute în cadrul audierilor din Parlament, cu referire la pensiile magistraţilor, sunt „nejustificate şi regretabile” Sunt publice lichelelor ! Ministrul are dreptate !! Doar ca,...... nu se pot justifica !! Este furt calificat din partea multor ticalosi care "impart dreptatea" ! La puscarie !! V-ati unflat veniturile ca niste ticalosi in ultima luna de activitate !! Fara scrupule si fara jena !!! Ajunge ! Stop hotiilor din banii romanilor !!! Hotii !!

+3 (3 voturi)
Lucifer
19.02.2020, 21:27:45

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Popescu
19.02.2020, 21:28:38

Si cind te gindesti ca tocmai astia care si-au creat privilegii extrem de mari ne impart noua dreptatea. Ce dreptate mai pot face astia cind in primul rind tocmai ei sunt nedrepti si fura banul din buzunarul cetatenilor cinstiti.

+2 (2 voturi)
Mironov George
19.02.2020, 21:51:52

Pensiile speciale ale magistratilor nu sunt de fapt pensii ci mita, acordata de politicienii corupti ca sa scape de dosarele pe care le aveau in derulare. Din luarile de cuvant ale magistratilor pe tema pensiilor speciale se constata ca acestia nu au o conduita morala corespunzatoare, ci se comporta asemenea hotilor pe care ei ii condamna la pedepse cu inchisoarea. Daca ar fi corecti si s-ar uita in oglinda intrebandu-se daca nu cumva pensia lor de serviciu exagerata este un FURT DIN BUGETUL STATULUI, sigur oglinda s-ar sparge de rusinea lor.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)