Ministrul Sănătăţii, despre noul scandal al dezinfectanţilor: „Biocidele au fost folosite în peste 30 de spitale din ţară. Pacienţii nu au fost în pericol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi că cele trei produse biocide neconforme au fost folosite în peste 30 de spitale din toată ţara. Oficialul a amintit însă că pacienţii nu au fost puşi în pericol şi a dat asigurări că toate produsele respective au fost scoase din unităţile sanitare.

UPDATE:  Reprezentantul unei societăţi comerciale din Prahova, care livrează dezinfectanţi spitalelor, declară că ministrul Sănătăţii „are probabil alte interese”, iar produsele sunt testate la laboratoare acreditate în Uniunea Europeană, conform mediafax.ro.

„Noi nu suntem decât o firmă credibilă. Atâta timp cât sunt o firmă corectă în judeţul ăsta şi plătesc impozite, iar toate, absolut toate testările sunt făcute la laboratoare acreditate din Uniunea Europeană, nu avem ce să comentăm (…). Probabil că doamna ministru ( ministrul Sănătăţii - n.r.) are alte interese. Cred! (...) Am toate avizele, tot ce trebuie, ceea ce se întâmplă în România este un haos”, a spus reprezentantul firmei respective.

Biocidele, folosite în peste 30 de spitale 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că biocidele erau folosite în peste 30 de spitale din toată ţara.

„În momentul în care s-a constatat neconformitatea au fost retrase. Ne interesează siguranţa pacientului, noi am continuat aceste controale. Este greu să ne dăm seama cât timp au fost folosite, ancheta tocmai aceste lucruri le vor verifica. Pacienţii nu au fost în pericol, dacă se aplică protocoalele aşa cum le avem. Important este ca orice produs care ajunge în spital trebuie să fie conform”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 

Concret, cele trei produse au fost neconforme din punct de vedere al eficacităţii fungicide (candida albicans si aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi depistate necoforme din aceste produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecţia suprafeţelor şi instrumentarului.

Oficialul a menţionat că Institutul Marius Nasta, unde a fost depistată bacteria acinetobacter nu este pe lista unităţilor medicale care foloseau aceste biocide. Totuşi, ministrul nu a vrut să dea informaţii referitoare la spitalele în care ele erau utilizate. 

„Nu ştiu cât de diluate erau. Fiecare dezinfectant are mai multe proprietăţi, unul dintre aceste trei dezinfectante nu îndeplineau ce era pe prospect. Când am constatat neconformităţile, Inspecţia Sanitară a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să verifice aceste firme şi nu au găsit pe nimeni, s-au aplicat şi amenzi în valoare de 35.000 de lei, conform legii, dar lucrurile nu au fost în regulă, amenzile au fost date tocmai pentru neconformităţi”, a completat Pintea. 

Este vorba de două firme şi de trei produse

Ea a adăugat că este vorba de două firme şi de trei produse. Două dintre produsele neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are deschis punct de lucru în judeţul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că la nivel naţional, direcţiile judeţene de sănătate publică au dispus retragerea de la furnizorii de servicii medicale publice sau private dar şi de la cabinetele de înfrumuseţare a acestor produse şi returnarea lor la producători şi distribuitori. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite