Ministrul Turismului din Grecia: „Drumul cu maşina va fi mai lung. Contează ţara din care vin turiştii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul grec al Turismului a oferit o serie de explicaţii referitoare la intrarea în ţară a turiştilor, testarea acestora pentru COVID-19 sau formularul pe care fiecare trebuie să-l prezinte la graniţă.

Ministrul Turismului din Grecia explică ce reguli trebuie să respecte turiştii străini care vin în ţara sa pentru a petrece vacanţele. Haris Theoharis a vorbit despre toate acestea într-un interviu acordat Digi 24.

Deoarece au apărut cozi la intrarea în Grecia, ministrul le recomandă turiştilor români să folosească punctul defrontieră Promachonas. „Vom redeschide şi alte puncte pe măsură ce vom avea certitudinea că procedurile se vor desfăşura fără probleme”, adaugă oficialul.

Închiderea celorlalte puncte de trecere a fontierei a fost o măsură a Guvernului Grec ce a vizat testarea operaţionalităţii la graniţă. Pe parcurs, dacă lucrurile vor merge bne, alte puncte vamale vor fideschise.

„Tot ce vrem este să ne asigurăm că avem la dispoziţie toate mijloacele pentru a face controalele necesare, dar şi pentru a veni în sprijinul şi pentru a asigura în cele mai bune condiţii fluxul de trecere”, spune Haris Theoharis.

În ceea ce priveşte testarea pentru COVID-19 a unor turişti ce sosesc cu avionul în Grecia, ministrul spune că statul elen foloseşte testarea selectivă „algoritmul are nevoie de mai multe date ca punct de plecare pentru a calcula cu mai multă acurateţe cine va fi testat şi cine nu. Am adunat aceste informaţii în zilele precedente de la alţi turişti care au avut posibilitatea să vină cu avionul în Grecia. Pe măsură ce zilele trec şi vom obţine mai multe date vom putea să fim mai selectivi şi mai avizaţi în felul în care vom face testarea. Problema aceasta va apărea doar în primele zile.”

Ministrul a declarat pentru Digi 24 că se are în vedere ţara de unde vin aceşti turişti care sunt testaţi la graniţă. „Nu e vorba despre oamenii în sine, ci de datele epidemiologice dintr-o anumită arie geografică, acelea le luăm în considerare. Dacă un grec se întoarce din România are aceleaşi şanse să fie testat precum un român. Aşadar nu e vorba despre cetăţeni, ci despre ţara de unde vin şi despre cum evoluează situaţia acolo.”

Un turist testat trebuie să fie precaut până în momentul aflării rezultatului. Nu trebuie să să meargă în multe locuri deoarece, în cazul unui test pozitiv, acesta trebuiesă refacă tot traseul parcurs. precauţia durează 24 de ore.

Turistul testat pozitiv intră în carantină, dar familia nu e nevoită să facă acest lucru, dacă nu are COVID.

„Vom face tot ce ne stă în putinţă să deschidem cât mai curând alte variante de tranzit şi să limităm problemele cu care se confruntă turiştii. Dar deocamdată cei care îşi fac planuri trebuie să ia în considerare că drumul cu maşina va fi mai lung. Îi îndemn pe oameni să completeze formularul online înainte de a ajunge în Grecia, înainte de ajunge la graniţă, pentru că deşi suntem flexibili cu cei care nu au completat formularul, din păcate cei care nu au făcut-o vor fi testaţi cu toţii. Aşa că cea mai simplă variantă e să completeze formularul din vreme astfel încât procesul de selecţie să fie iniţiat, iar unii să evite testarea”, mai spune ministrul Turismului din Grecia.

Citeşte şi:

Haosul de la Kulata, singurul punct de trecere al frontierei în Grecia, discutat de Aurescu cu ministrul de Externe elen

Bătaie de joc la greci: cum au fost testaţi în aeroportul din Creta toţi pasagerii unui avion care a decolat din România

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite